Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ylen presidenttikysely: Sanna Marin kansalle mieluisin seuraavaksi presidentiksi, Olli Rehn kiri Pekka Haaviston edelle

Kärkikaksikon kannatus on jakautunut tiukasti: yli 50-vuotiaiden suosikki on Rehn, nuorempien Marin.

Kuusi mieluisinta ehdokasta Suomen seuraavaksi presidentiksi.
Olli Rehn, Matti Vanhanen, Sanna Marin, Jussi Halla-aho, Pekka Haavisto ja Jan Vapaavuori nousivat kärkikuusikkoon Ylen presidenttikyselyssä. Kyseessä on kuvakollaasi. Kuva: Rea Lemström / Yle
Antti Pilke,
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) nousee kärkeen, kun suomalaisilta kysytään mieluisinta ehdokasta Suomen seuraavaksi presidentiksi.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 16 prosenttia vastaajista nosti Marinin ykkösvaihtoehdokseen.

Ulkoministeri, konkaripoliitikko Pekka Haaviston (vihr.) tähti on kyselyn perusteella sen sijaan laskussa.

Haaviston edelle kiilasi Marinin lisäksi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.), joka kertoi viikonloppuna harkitsevansa ehdokkuutta.

Rehniä piti mieluisimpana ehdokkaana 11 prosenttia ja Haavistoa 9 prosenttia vastaajista.

Kysely kertoo, että kautensa puolivälissä olevan presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi ei ole selvää ykkössuosikkia. Seuraaviin presidentinvaaleihin on kolmisen vuotta. Yhtään ehdokasta vuoden 2024 vaaleihin ei ole vielä nimetty.

Erikoistutkija Jenni Karimäki eduskuntatutkimuksen keskuksesta sanoo, että Haaviston suosiossa ei enää tunnu näkyvän se, että hän menestyi kaksissa edellisissä vaaleissa. Erityisesti vuoden 2012 presidentinvaaleissa Haaviston kansansuosio oli suurta ja ylitti selvästi hänen puolueensa vihreiden kannatuksen.

Marinin ja Rehnin nousua kärkeen Karimäki selittää sillä, että molemmat ovat olleet paljon esillä. Marin on nauttinut etenkin koronakriisin aikana merkittävää suosiota suomalaisten keskuudessa. Rehn taas on noussut julkisuudessa esiin mahdollisena presidenttiehdokkaana.

Kärkikymmenikköön nousee Rehnin lisäksi myös kaksi muuta keskustalaista, vaikka puolueen kannatus matelee. He ovat valtiovarainministeri, entinen pääministeri Matti Vanhanen ja lamavuosien pääministeri Esko Aho.

Vanhanen on ollut ehdolla presidentiksi jo kaksi kertaa, ja hän ehti kesällä torjua ajatuksen kolmannesta kerrasta.

Vanhasen tavoin kuuden prosentin suosion keräävät myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Demareista kärkikymmenikköön nousevat myös entiset puheenjohtajat, viime eurovaalien ääniharava Eero Heinäluoma ja EU-komissaari Jutta Urpilainen.

Kokoomuslaisista Vapaavuoren perässä on puolueen entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri, professori Alexander Stubb.

Halla-aho kerää kannatusta lähinnä omiltaan

Listakärkeen tulee eloa, kun vastaajille annetaan mahdollisuus valita viisi mieluisinta ehdokasta.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo, että kaikkien mainintojen perusteella voi päätellä, miten laajoihin joukkoihin ehdokkailla olisi mahdollisuus vedota.

Marin ja Rehn pysyvät edelleen ensimmäisenä ja toisena, mutta Vanhanen ohittaa Haaviston.

Pois kärkikymmeniköstä putoaa puolestaan perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka ei kerää juurikaan mainintoja muiden puolueiden kannattajilta.

Tilanne on toinen vasemmistoliiton puheenjohtajalla Li Anderssonilla, jonka nostavat viiden mieluisimman joukkoon omien lisäksi varsinkin vihreiden kannattajat.

Anderssonin taakse jäävät puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.), Annika Saarikko (kesk.) ja Maria Ohisalo (vihr.).

Marinin nostavat viiden mieluisan ehdokkaan joukkoon oman puoleen kannattajien lisäksi erityisesti vasemmistoliiton ja vihreiden tukijat. Rehn taas saa mainintoja kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajilta.

Marinin takana neljäsosa naisista, Rehn miesten suosikki

Kysely kertoo myös, että naisten ja miesten mieluisimmat ehdokkaat poikkeavat selvästi toisistaan.

Kyselyn perusteella Marin on mieluisin ehdokas lähes neljäsosalle naisista. Miehistä Marinin nostaa ykkösvaihtoehdoksi vähemmän kuin joka kymmenes.

Myös Pekka Haavisto saa naisilta enemmän ykkösmainintoja kuin miehiltä.

Ykkösmainintoja miehiltä keräävät Jussi Halla-aho ja Jan Vapaavuori, naisilta Eero Heinäluoma ja Alexander Stubb.

Kyselystä selviää myös, että puolet naisista voisi nähdä Marinin presidenttiehdokkaana. Kun vastaajille annettiin mahdollisuus valita viisi mieluisinta ehdokasta, Marinin nosti joukkoon 51 prosenttia vastaajista.

Marin nuorten suosikki, Rehn yli 50-vuotiaiden

Sanna Marinin suosio lepää kyselyn perusteella paitsi naisten, myös alle 50-vuotiaiden varassa.

18–24-vuotiaista Marin on mieluisin presidenttiehdokas useammalle kuin joka kolmannelle.

Politiikan tutkija Jenni Karimäki sanoo, että Mariniin ladataan ehkä odotuksia poliittisen johtajuuden kuvan ja tapojen murtajana.

– Tässä on varmasti kyse siitä, että nuoret pitävät Sanna Marinia samaistuttavampana poliitikkona ja nuorena, uutena kasvona.

Olli Rehnin taas nostaa ykkösvaihtoehdoksi 16 prosenttia eläkeikäisistä.

Karimäki arvelee, että vanhemmat ikäluokat näkevät Rehnissä presidentillisiä piirteitä, kuten pitkän uran paitsi poliitiikassa myös sen ulkopuolella.

Jenni Haukiossa nähdään presidenttiainesta

Kärkikymmenikön taakse jää joukko nimekkäitä poliitikkoja.

Suosio näyttää sulaneen veteraanipoliitikko Paavo Väyryseltä (kesk.), joka hengitti vielä vuoden 2012 presidentinvaaleissa Pekka Haaviston niskaan.

Väyrysen kannatus on tässä kyselyssä parin prosentin luokkaa.

Entisistä pääministereistä pisimmän korren vetävät Matti Vanhanen, Alexander Stubb ja Esko Aho, mutta Juha Sipilän (kesk.) ja Antti Rinteen (sd.) suosio jää matalalle. Jyrki Katainen (kok.) pärjää heitä paremmin.

Presidenttiehdokkaanakin ollut perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini ei enää löydä kannattajia.

Myös kyselyssä mukana olleet yritysjohtajat jäävät listan häntäpäähän, kuten talousvaikuttaja Björn Wahlroos ja peliyhtiö Supercellin perustajiin kuuluva Ilkka Paananen.

Heitä enemmän suosiota sai tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio. Hänet nosti ykkösvaihtoehdoksi kaksi prosenttia vastaajista ja viiden mieluisimman joukkoon joka kuudes.

Jenni Karimäki sanoo, että Haukio on ottanut viime vuosina enemmän kantaa esimerkiksi eläinoikeuskysymyksiin ja ollut näkyvämpi esimerkiksi itsenäisyyspäivän vastaanoton tv-lähetyksessä.

– Voi olla, että ulostulot näkyvät siinä, että hän on joidenkin mielestä presidenttiainesta, Karimäki heittää.

Lue lisää:

Analyysi: Koronakriisin hoitaminen on nostanut Marinin presidenttikyselyn kärkeen – pääministeri yhdistänyt vasemmiston kannattajat taakseen

Alla olevassa taulukossa poliitikot ja vaikuttajat on listattu ensimmäisten ja kaikkien mainintojen mukaan.

Puhelimen näytöllä kaikki maininnat näkyvät, kun vierität näyttöä vasemmalle.

Taulukkoa ladataan

Suosittelemme sinulle