Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tältä näyttää 14 neliön minitoimisto, jossa ei ole edes vessaa, mutta töitä voi tehdä kävelymatolla – Anu Hentilä ei kaipaa takaisin avokonttoriin

Lumijokelainen yritys päätyi erikoiseen ratkaisuun ja rakennutti työntekijöille minikokoisia toimistotaloja.

Kurkkaa minitoimistoon, missä kaksi ihmistä työskentelee 14 neliön talossa.
Johanna Laakkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Anu Hentilä on tehnyt töitä reilun kuukauden pienessä talossa. Lumijokelainen tilitoimisto muutti keskustan avokonttorista luonnon läheisyyteen minitoimistoihin.

Yritys rakennutti kolme 14 neliön minitoimistoa ja 27 neliön taukotilan. Yhdessä minitoimistossa tekee töitä kaksi ihmistä. Hentilä kertoo olleensa yllättynyt työnantajan erikoisesta ratkaisusta, mutta työpaikan olevan nyt ihanteellinen.

Tilitoimisto Taloustulkin yrittäjät Sirpa ja Esa Hirvasniemi innostuivat minitaloista, kun etsivät asuntoa tyttärelleen. Samalla he saivat idean rakentaa sellaiset myös toimistokäyttöön. Pienemmät minitoimistot maksoivat noin 20 000 euroa ja isompi noin 50 000 euroa.

Hyvien kokemusten jälkeen suunnitteilla on rakennuttaa lisää samanlaisia rakennuksia.

Kuuntele lisää siitä, millaista on työskennellä minitoimistoissa ja miten talot rakentuivat.

Minitoimistossa pystyy keskittymään paremmin, ja taukoliikuntakin tapahtuu kuin itsestään, kun vessaan ja kahville pitää siirtyä ulkokautta toiseen rakennukseen.

Hentilä poistuu minitoimistostaan useita kertoja päivässä ja kävelee yhteiseen taukotilaan. Välillä hän jää ulos pidemmäksi aikaa haukkaamaan happea.

– Työ on samaa kuin aiemmissa toimitiloissa, mutta täällä on aivan erilainen työrauha verrattuna avokonttoriin, kertoo Hentilä.

Hentilä nauttii erityisesti siitä, että nyt ikkunasta näkyy kaupungin keskustan sijaan luontoa.

Anu Hentilä sekä Sirpa ja Esa Hirvasniemi minitoimiston yhteistilassa.
Anu Hentilä sekä Sirpa ja Esa Hirvasniemi käyvät tauolla erillisessä taukotilarakennuksessa. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Työrauha ja sosiaalisuus eri tiloissa

Sen lisäksi, että mieluisasta maisemasta tulee hyvä mieli se voi parantaa palautumista tauoilla, kertoo työhyvinvoinnin lisäämiseen perehtynyt Aulikki Ohtamaa-Panu Rastor-instituutista.

Ohtamaa-Panu ei ole aiemmin kuullut, että minitaloja käytettäisiin toimistona, mutta ratkaisu vaikuttaa hänestä tähän aikaan sopivalta. Työrauhan ja sosiaalisuuden hyvän balanssin lisäksi myös koronaohjeita tulee noudatettua automaattisesti, kun kaikki eivät työskentele samoissa tiloissa.

Minitoimistoissa yhdistyy etätyön ja avokonttorin hyvä puolet: pienessä työtilassa pystyy keskittymään, mutta halutessaan voi siirtyä yhteiseen tilaan juttelemaan työkavereille.

Ergonomian tärkeys on työntekijöiden silmissä kasvanut, kun sen merkitys on huomattu. Etätyön lisääntyessä ihmisille alkoi ilmaantua vaivoja, joista oli jo päästy eroon 2000-luvulla.

Aulikki Ohtamaa-Panun mukaan työhyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että liikettä tulisi kuin pakosta päivän aikana. Näin on esimerkiksi monitoimitiloissa, joissa ei työskennellä omalla työpisteellä koko päivää.

Lue myös: Moni organisaatio pohtii toimitilojen pienentämistä ja muuttamista jo tänä syksynä – jatkossa yhä harvempi tekee töitä omalla työpisteellään

Avokonttori ei kuole koronaan, mutta toimisto muuttaa muotoaan – sisustussuunnittelija Vertti Kivi: "Sydäntila kokoaa ihmiset yhteen"

Keskustelu on auki 28. tammikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle