Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaja Kallaksen hallitus vannoi virkavalansa Virossa – reformipuolueen ministeri lyyhistyi nimitystilaisuudessa

Ulkomaankauppa- ja it-ministeri Andres Sutt tiedotti pian olevansa kunnossa ja osallistui virkavalan vannomiseen.

Viron uusi hallitus ryhmäkuvassa.
Pääministeri Kaja Kallaksen hallitus ryhmäkuvassa yhdessä presidentti Kersti Kaljulaidin kanssa. Kallas etualalla punaisessa takissa, Kaljulaid vaaleansinisessä. Kuva: Mattias Tammet / Viron presidentinkanslia
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron uusi hallitus on vannonut virkavalansa. Maan pääministerinä aloittaa reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas.

Presidentti Kersti Kaljulaid nimitti Kallaksen hallituksen presidentinpalatsin edustalla Tallinnassa auringonnousun aikaan ennen kello yhdeksää. Sen jälkeen Kallas ja muut ministerit vannoivat virkavalansa kello 10 Viron parlamentissa riigikogussa, kertoo Postimees-lehti.

Hallituksessa on seitsemän ministeriä reformipuolueesta ja seitsemän keskustapuolueesta. Uusi hallitus sai maanantai-iltana 101-paikkaisessa parlamentissa tuen 70 kansanedustajalta.

Uusi hallitus pitää kahdelta iltapäivällä ensimmäisen kokouksensa, jossa se käsittelee koronavirustilannetta.

Hallituksen ulkomaankauppa- ja it-ministeri Andres Sutt lyyhistyi aamulla hallituksen nimittämistilaisuudessa, ja hänet kannettiin presidentinpalatsiin toipumaan.

Sutt kertoi hetkeä myöhemmin reformipuolueen tiedotteessa olevansa kunnossa, ja että pyörtyminen johtui todennäköisesti vain alhaisesta verensokerista. Sutt osallistui myöhemmin virkavalan vannomiseen riigikogussa.

Edellinen hallitus kaatui korruptioskandaaliin

Entinen europarlamentaarikko Kallas, 43, on Viron ensimmäinen naispääministeri. Hän korvaa keskustapuolueen Jüri Rataksen, jonka hallitus kaatui korruptioskandaaliin.

Ratas ilmoitti erostaan toissa viikolla. Eron taustalla ovat keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt, jotka liittyvät Tallinnan sataman uuteen Porto Franco -kauppakeskukseen ja sen rahoitukseen. Ratasta itseään ei epäillä mistään laittomuuksista.

Kallaksen johtama reformipuolue nousi vuoden 2019 vaaleissa riigikogun suurimmaksi puolueeksi, mutta jäi lopulta oppositioon, kun keskustapuolue muodosti hallituksen oikeistopopulistisen Ekre-puolueen sekä Isänmaa-puolueen kanssa. Hallitustaivalta sävyttivät toistuvat Ekren toimintaan liittyvät skandaalit.

Lue myös:

Viron uuden hallituksen kokoonpano vahvistettu – maa saa ensimmäisen naispääministerin, ministereinä monta ensikertalaista

Kyllästyikö Viron pääministeri populistien möläytyksiin vai eroaako hän maineensa varjelemiseksi? Tästä on kyse Viron hallitussotkussa

Suosittelemme