Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Virusmuunnosta löydetty jo 100 tapausta, uudet tartunnat kytköksissä aiempiin – kahden viikon sisään tiedetään, tarvitaanko tiukempia rajoituksia

Uudet toimenpiteet kohdistetaan ensin aikuisiin. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten haittoja tulee minimoida.

Tiedotustilaisuus hybridistrategian toimintasuunnitelman täydennyksestä
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esitteli tiistaina yksityiskohtia hallituksen koronanvastaisen hybridistrategian muutoksista.

Kysymyksiin vastasivat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sekä asiantuntijoita etäyhteyden välityksellä.

Käytössä on jo eri rajoituksia ja suosituksia, joita viranomaiset voivat määrätä koronan perustasolla, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa sekä liikennevalomalli matkustamiseen. Moni hallituksen eilistä tiedotustilaisuutta seurannut jäi hämmennyksen valtaan.

Agendalla piti olla uusia koronarajoituksia helpommin tarttuvien virusmuunnosten vuoksi, mutta lopputuloksena oli nykyisten leviämisvaiheen rajoitusten voimassa pitäminen. Hallitus vasta varautui kiristämään rajoituksia virusmuunnoksen vuoksi.

Taneli Puumalainen kertoi aluksi Suomen ja lähinaapureiden koronatilanteesta: Ruotsissa on ollut 700, Tanskassa 350, Norjassa 150 ja Virossa 590 koronatartuntaa 100 000 ihmistä kohden kahden viimeisen viikon aikana. Suomessa vastaava ilmaantuvuusluku on 70,4. Tartuntoja on eniten Uudellamaalla.

Puumalaisen mukaan tartuttavampia virusmuunnoksia on löydetty Suomesta jo 100 tapausta. Puumalaisen mukaan ilmi tulleet uudet tartunnat ovat kytköksissä aiemmin todettuihin tapauksiin, joten variantit eivät leviä holtittomasti Suomessa. Suurin osa tapauksista on brittimuunnosta.

Puumalaisen mukaan monissa maissa uusi virusmuunnos on levinnyt nopeasti ja tästä syystä ne ovat päätyneet koviin sulkutoimiin. Suomikin kiristää rajaliikennettään keskiviikkona. Puumalainen kertoi, että Virossa on tullut ilmi muutamia virusmuunnostapauksia, mutta maan viranomaisilta odotetaan tarkempia tietoja.

– Tämä tieto kiinnostaa meitä kovasti, Puumalainen totesi.

Johnson & Johnsonin ja Jansenin koronarokotteen tutkimukset ovat aivan loppuvaiheessa ja tuloksia odotetaan lähiaikoina. Tätä rokotetta tarvitaan vain yksi annos.

Puumalaisen mukaan rokotteesta olisi suuri apu nyt, kun muilla valmistajilla on tuotanto-ongelmia, mutta sen lupa- ja toimitusaikataulut ovat vielä auki.

– Se on sitten se seuraava rokote, jotka odotetaan, Puumalainen sanoi.

Pfizerin-Biontechin ja Modernan rokotteet ovat jo saaneet EU:n myyntiluvan. Astra Zenecan rokotteen lupaa käsitellään tällä viikolla.

Taso 2 edessä, kun puolet sh-piireistä leviämisvaiheessa

Hallitus esitteli maanantaina kolmitasoisen rajoitusmallin epidemian saamiseksi kuriin. Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että toimenpiteet kohdistetaan aina ensin aikuisiin. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten haittoja tulee minimoida.

Paikallisten ja alueellisten viranomaisten määräämistä torjuntatoimista siirrytään valtakunnallisiin toimenpiteisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin patistanut kuntia ja aluehallintovirastoja asettamaan rajoituksia enemmän ennakoivasti epidemian hillitsemiseksi.

– Olemme käytännössä veitsen terällä nykyisen kotoperäisen epidemian kanssa ja emme tiedä vielä tarpeeksi muuntoviruksen leviämisestä, Voipio-Pulkki sanoi.

Hän korosti, että nyt ei missään nimessä pidä lieventää alueellisia rajoituksia, vaan niiden noudattaminen on entistäkin tärkeämpää. Osa alueista on halunnut esimerkiksi luopua lasten harrastustoiminnan rajoituksista.

Suomi on nyt rajoitusmallin tasolla 1, mutta kuinka lähellä on taso 2? Tason 2 rajoituksiin voidaan siirtyä, kun vähintään puolet maan sairaanhoitopiireistä on koronan leviämisvaiheessa.

Voipio-Pulkin mukaan tätä on vaikea arvioida, koska kasvavat tartuntaluvut aiheuttavat epävarmuutta seuraavan parin viikon aikana.

– Seuraavat kaksi viikkoa kertovat, tarvitsemmeko ottaa käyttöön tason 2 tiukempia toimia, hän totesi.

Näin hallitus määritteli uudet tasot ja niillä käytettävät rajoitukset:

Taso 1. Kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on otettava täysimääräisinä käyttöön leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Voimassa olevien rajoitustoimien on pysyttävä vähintään nykyisellä tasollaan, kunnes virusmuunnoksen leviämistä ja sen estämiseksi tehtyjen toimien vaikuttavuutta on voitu arvioida.

Taso 2. Epidemian nopean kiihtymisen tai virusmuunnoksen leviämisen uhan perusteella otetaan käyttöön leviämisvaiheen suositukset ja ohjeet. Tasolla 2 voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti myös mahdollisia lisätoimenpiteitä, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista tulisi päättää ennen lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia (esimerkiksi ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen).

Peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen. Tämä on kuitenkin viimesijainen toimenpide.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittävät tarkennetut kriteerit sellaiselle ryhmäharrastustoiminnalle, joka on tasolla 2 keskeytettävä. Samalla tulee tehdä lapsia ja nuoria tukevia ennakoivia toimia, jotta lasten ja nuorten toimintakyvylle ja hyvinvoinnille aiheutuvia haittoja voidaan minimoida.

Tasolle 2 siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa.

Taso 3. Poikkeusolojen ja liikkumisrajoitusten käyttöönotto edellisten toimenpiteiden lisäksi. Kyseessä on äärimmäinen toimenpide, ja sitä voidaan perustella vain, jos kaikki edelliset toimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja epidemiatilanteen voidaan osoittaa aiheuttavan välittömän terveydenhuollon kantokyvyn ylittymisen uhan, tai se on välttämätön väestön hengen tai terveyden turvaamiseksi.

Alueen arvio perustuu kokonaisharkintaan. Kiihtymisvaiheen toimet voivat olla perusteluja perustasollakin, jos epidemiatilanne heikkenee koko maassa tai lähialueilla. Leviämisvaiheen uhatessa kaikki toimenpiteet voidaan ottaa heti käyttöön.

Ravintolarajoituksille jatkoa, liikennerajoitukset voimaan huomenna

Strategiajohtaja Voipio-Pulkki kertoi, että ravintoloiden rajoituksille valmistellaan jatkoa. Nykyinen laki on voimassa helmikuun loppuun. Hän ei ota vielä kantaa pykälän sisältöön.

Hallitus myös päätti perjantaina muista keinoista, joilla yritetään estää ärhäköiden koronavirusmuunnosten leviäminen Suomeen.

Maahantulorajoituksia kiristetään Suomen rajoilla keskiviikosta alkaen. Rajanylitysten määrä on tarkoitus painaa kuukauden ajaksi mahdollisimman alas ja testata kaikki tulijat. Moni maahantulija on nyt jättänyt vapaaehtoisen koronatestin väliin.

Ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan tartuntatautilääkäri voi myös määrätä matkustajan testiin.

Virosta sallitaan vain Suomen huoltovarmuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Suomen ja Ruotsin länsirajan liikenteen erivapaudet lakkautetaan. Ulkomailta Suomeen saa matkustaa vain puoliso, seurustelukumppani, lapsi, vanhemmat tai isovanhemmat.

Rajoitukset ovat voimassa 25. helmikuuta saakka. Katso koko tiedotustilaisuus alla.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertovat hallituksen hybridistrategiaan tehdyistä täydennyksistä. Kuva: Yle

Uutista korjattu 18.15 Johnson & Johnsonin ja Jansenin rokotteen lupa ei ole seuraavana EU:n lääkeviraston käsittelyssä. Rokotteen tutkimukset ovat loppuvaiheessa ja tuloksia odotetaan lähiaikoina. Lupa- ja toimitusaikataulut ovat vielä auki.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Lue lisää:

Suomi ryhtyi tutkimaan koronamuunnoksia, jotta rajoitukset voisi kohdistaa tarkemmin – koneisto voi tutkia tuhansia virusnäytteitä kerralla

Hallitus kertoi suunnitelmansa virusmuunnoksen pysäyttämiseksi: Nykyiset rajoitukset jatkuvat toistaiseksi – alueellisista toimista valtakunnalliseen epidemian torjuntaan

Hallitus: Rajojen liikennerajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat halutaan koronatestiin ja sukulaisten oikeus rajanylitykseen tiukentuu

Lue uusimmat tiedot koronapandemiasta

Suosittelemme