Hyppää sisältöön

Itä- ja Pohjois-Suomi lataavat 30 investoinnin listan elpymisrahoitusta varten ja lupaavat jopa 7 miljardin investoinnit koko Suomen käyttöön

Ehdolla rahoitettaviksi ovat esimerkiksi Lapin teollisuuden suurhankkeet ja akkujen valmistusta vahvistavat kaivosinvestoinnit Keski-Pohjanmaalla.

Metsäbiotalouden investointeja on Pohjois- ja Itä-Suomen maakuntien mielestä rahoitettava EU:n elpymisvaroista. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat esittävät 30 kärkihanketta Suomen kestävän kasvun ohjelmaan ja EU-elpymisrahoituksen piiriin.

Esitettyjen ja jo budjetoitujen hankkeiden myötä Itä- ja Pohjois-Suomessa käynnistyisivät 6,2 miljardin euron investoinnit.

Kun mukaan otetaan myös muut maakuntien esittämät kärkitoimenpiteet ja uudistukset, elvytys laittaisi liikkeelle noin seitsemän miljardin euron investoinnit, maakunnat tiedottavat.

Investointien käynnistyminen olisi tärkeä sekä Itä- että Pohjois-Suomen kehityksen ja työllisyyden kannalta. Alueilla uskotaan yritysten kansainvälistymisen luovan edellytyksiä koko Suomen hyvinvoinnille.

Elpymisrahasto on EU-maiden talouksien elvyttämiseen luotu rahasto. Kyseessä on 750 miljardin euron rahapotti, josta unioni aikoo jakaa avustuksia ja lainaa jäsenmaille.

Rahalla on tarkoitus saada EU-maiden talouskasvu vauhtiin koronakriisin jälkeen.

Kärkihankkeissa toimialoja matkailusta maan alle

Elpymisvaroilla on Itä- ja Pohjois-Suomen esityksen mukaan vauhditettava maakuntien vahvuuksia kuten vihreitä teollisia investointeja, bio- ja kiertotalotta, metsäbiotalouden investointeja ja teollisuuden suurhankkeita.

Esimerkkejä merkittävistä investoinneista ovat Lapin teollisuuden suurhankkeet, akkujen valmistusta vahvistavat kaivosinvestoinnit Keski-Pohjanmaalla, Koillisväylän datakaapeli ja Pohjois-Karjalan vihreät teolliset yritysinvestoinnit.

Erot hankkeiden välillä ovat suuria. Esimerkiksi Lapin suurten hankkeiden yhteisarvo on noin 4,5 miljardia euroa, kun taas Pohjois-Karjalan vihreiden teollisuusinvestointien 270 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on kymmenkunta yksityistä investointia, jotka haluamme saada nopeasti liikkeelle, kertoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton aluekehityspäällikkö Jarno Turunen.

Itä- ja Pohjois-Suomesta nousevat esiin myös biokaasuinvestoinnit, biokaasu- ja sähköautojen latausverkostojen sekä tuulivoimapuistojen kehittäminen.

Kolmenkymmenen kärkihankkeen joukossa on myös akkuarvoketjun, metallin ja matkailun kehittäminen sekä metsä- ja puuosaamisen vahvistaminen.

Akkujen valmistusta vahvistavat kaivosinvestoinnit ovat listalla Keski-Pohjanmaan kohdalla. Pohjois-Karjalassa Outokummun Hautalammen kaivoshanke liittyy niin ikään akkumineraaleihin. Kuva: Jari Kivelä

Matkailuun paukkuja kaksinkertaistamalla reitistöjen määrä

Koronakriisin koetteleman matkailutoimialan kehittäminen ja investointien vauhdittaminen on yksi kärkihankkeista. Kestävässä luontomatkailussa kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa reitistöjen määrä.

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioympäristöjen puolelta Itä- ja Pohjois-Suomesta esityksessä nousivat esiin Oulun painettu elektroniikka, Outokummussa GTK:n mineraali- ja kiertotalousosaaminen, Joensuun fotoniikan osaamiskeskittymä ja Kuopion näytöt hyvinvointiteknologian saralla.

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat vaativat Suomeen rakennettavaksi alueellisesti kattavaa valokuituverkkoa, joka tuo 100 Mbit/s -yhteydet kaikkien saataville. Perusteena on, että elinkeinoelämän toimintaedellytykset ja kilpailukyky edellyttävät panostamista saavutettavuuteen.

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien esitykset kokosivat Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnat.

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Suosittelemme sinulle