Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pelätty suomalaiskolmikko rikkoo ennätyksiä ja komeilee pörssikärjissä – NHL:n Venäjään vaihtanut Markus Granlund kertoo, millainen on KHL-legendaksi kasvanut Teemu Hartikainen

Tehokkaan ja pelätyn suomalaiskolmikon tulokas KHL-jäillä on 27-vuotias Markus Granlund.

Markus Granlund
Kuva: Emil Hansson / All Over Press
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa
Markus Granlund - NHL:n KHL:ään vaihtanut pistetykki ennätysvireessä
Markus Granlund siirtyi täksi kaudeksi NHL:stä Venäjälle ja sopeutuminen itänaapuriin on sujunut loistavasti. Granlund on muun muassa rikkomassa KHL:n suomalaispelaajien maaliennätyksen. Kuuntele Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan tuorein jakso tästä.

Jääkiekkoliiga KHL:n tilastot ovat olleet tällä kaudella suomalaisittain komeaa luettavaa, ja syylliset ovat Salavat Julajev Ufan riveissä. Teemu Hartikainen on koko sarjan pistepörssin kärjessä, Markus Granlund on maalitilastossa toisena ja Sakari Manninen on myös KHL:n kymmenen parhaan pistemiehen joukossa.

Tehokkaan ja pelätyn suomalaiskolmikon tulokas KHL-jäillä on 27-vuotias Granlund, joka jätti viime kesänä seitsemän Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen NHL:n toistaiseksi taakseen. Granlund pelasi Calgaryn, Vancouverin ja Edmontonin paidassa yhteensä yli 300 NHL-ottelua ja ylitti sadan pisteen rajapyykin. Ensimmäisellä KHL-kaudellaan Granlund on takonut jo 23 maalia ja 48 pistettä.

Granlund kertoo audiosarjanIlmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia uusimmassa jaksossa, miksi on sopeutunut niin nopeasti uuteen kiekkokulttuuriin, mitä miettii ketjutovereistaan ja kuinka paljon jääkiekko eroaa pohjoisamerikkalaisesta.

– Täällä on enemmän tilaa pelata kiekolla, eikä kiekkoa heitetä päätyyn niin paljon. Pelaajien taso on korkea ja huippujoukkueissa kaikki ovat huippupelaajia. Mutta huonojen ja hyvien joukkueiden erot ovat aika isot. NHL:ssä kaikki 31 joukkuetta ovat loppupeleissä aika samantasoisia, eikä heittopusseja, jotka tiedät voittavasi, ei ole. Täällä niitä on muutama.

Granlund on jo itse sivunnut 23 maalillaan KHL:n suomalaisten yhden kauden maaliennätystä, jonka Teemu Pulkkinen rikkoi viime kaudella. Granlund taistelee myös ketjutoverinsa Hartikaisen kanssa suomalaisten yhden kauden piste-ennätyksestä, jonka Hartikainen otti Esa Pirnekseltä nimiinsä vuoden alussa.

Granlund hehkuttaa kahdeksatta kauttaan KHL:ssä pelaavaa Hartikaista Ufan legendaksi, mutta kumpi on kovempi, Hartikainen vai Granlundin entinen seuratoveri Connor McDavid? Tai miltä Ufan arvokkaimmalle pelaajalle jaettava turkishattu tuntuu? Vastaukset saattavat yllättää, ja ne saat kuuntelemalla koko Granlundin jakson klikkaamalla yllä olevaa soitinta tai tästä linkistä.

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat Granlundin lisäksi vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, toisella yrityksellään NHL:n valloittanut Mikko Koskinen, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja SM-liigan pommikone Antti Tyrväinen. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Miten luodaan 15 vuoden ura SM-liigassa? Mikko Kuukka kertoo, kuinka kouliintui ylimielisen NHL-lupauksen rinnalta luotettavaksi liigakonkariksi

Miltä tuntuu satuttaa kaukalossa vastustajaa? Pahimmassa tapauksessa toiselta voi viedä ammatin tai näkökyvyn – "Se voi olla frendi, bestman tai lapsen kummi"

Kaapo Kähkönen muistelee, miltä tuntui torjua Nuoret Leijonat MM-kultaan ja pääministerin saunalle – mestarivahdin ennustus ennen kotiturnausta ei olisi voinut mennä pahemmin pieleen

Teemu Pulkkinen oli jääkiekon suurlupaus, jolle Hannu Jortikalla oli oma lempinimi – pistetykki puhuu avoimesti NHL-vuosistaan: "Tavoitteena oli pelata siellä pitkä ura"

Muistatko vielä Miro Heiskasen ihastuttavan NHL-debyytin? Nuori kiekkotähti avaa ajatuksiaan Ylen uudessa sarjassa – löydät kaikki jaksot täältä

Suosittelemme