Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kausityövoimapäätös siirtyy, rokotuskorvaus työterveydelle – Marin lasten harrastusten avaamisesta: "Nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää", Saarikko ymmärtää päätöstä

Hallitus neuvotteli keskiviikkona kausityövoimasta ja koronarokotteiden korvaamisesta. Päivitimme juttuun neuvotteluiden annin.

Hallitus on neuvotellut keskiviikkona Säätytalolla kausityövoiman maahantulosta ja koronarokottamisen korvaamisesta työterveyshuollolle. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertovat päätöksistä.
Terhi Toivonen,
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi hallituksen neuvotteluiden päätyttyä, että koronarokotusten korvauksen tasosta työterveyshuollolle ei tehty vielä päätöksiä.

Hallitus kuitenkin linjasi, että koronarokottaminen tullaan hoitamaan sairaanhoitovakuutuksen kautta. Sairausvakuutuslakia muutetaan niin, että Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän rokottamisen. Valtio rahoittaa korvauskustannukset.

Myös rokotuksen matkakorvaukset korvataan sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa. Korvauksen suuruus päätetään myöhemmin. Pekosen mukaan yksittäisen rokotteen summia lasketaan vielä. Lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi kuussa.

Työmarkkinajärjestöt ovat ehdottaneet korvausmallia, jossa rokotukset korvattaisiin täysimääräisesti. Ylen tietojen mukaan tämä malli oli neuvottelujen pohjaesitys.

Esimerkiksi influenssarokotuksista työterveydelle korvataan tällä hetkellä 60 prosenttia.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi, että maatalouden kausityötekijöistä ei tehty päätöksiä, asiaan palataan vielä ensi viikolla. Hän ei kannata kiintiöitä, jotka olivat käytössä viime vuonna.

Leppä vakuutti, että huoltovarmuuden takia välttämättömien kausityöntekijöiden tulo tullaan turvaamaan. Työnantajille laaditaan ohjeet terveysturvallisesta maahantulosta ja karanteenista. Hallitus linjaa maahantulon ehdoista tarkemmin ohjeistuksen valmistuttua.

  • Katso video ministereiden kommenteista klikkaamalla kuvaa.
  • Päivitimme juttuun neuvotteluiden annin.

Ministerit yllättyneitä lasten harrastusten avaamisesta

Säätytalolle saapunut pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi aiemmin pääkaupunkiseudun päätöstä sallia lasten ja nuorten harrastuksia rajatusti helmikuussa. Päätös tuli yllätyksenä.

Marinin mukaan hallituksen linja on, että nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää. Hän ei ottanut asiaan enempää kantaa, koska ei ole perehtynyt pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätökseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru maalaili synkkää kuvaa kevään koronatilanteesta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi synkkänä, että nykyisillä tautikäyrillä voidaan joutua ottamaan pian käyttöön tason 2 toimia. Tämä tarkoittaa, että koko maahan tulisi kovempia rajoituksia.

– Sitten on kovat piipussa. Tästä syystä nykyiset rajoitukset tulee pitää voimassa. Olemme saaneet tänään tautilanteesta sellaisia uutisia ja mallinnuksia, jotka vetävät vakavaksi. Olemme tilanteessa, jossa nykyinen koronakanta korvautuu jossain vaiheessa uudella virusmuunnoksella, Kiuru totesi rajoituksista luopumisesta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) suhtautui ymmärtäväisesti pääkaupunkiseudun päätökseen. Hän oli hyvillään siitä, että lasten ja nuorten harrastusten avaaminen tapahtuisi hallitusti ja turvallisuusohjeita noudattaen.

Saarikon mukaan oli pelko, että lajiliitot avaisivat harrastustoimintaansa hallitsemattomasti. Erilaisia koronarajoituksia on ollut voimassa jo vuoden ajan.

– Hallitus on viestinyt, että lasten ja nuorten rajoituksissa pitää käyttää kokonaisharkintaa, jossa otetaan huomioon heidän hyvinvointinsa. Nyt tätä on käytetty alueilla. Avaamista pitää nyt tarkkailla, miten se sujuu ja mitä siitä seuraa, Saarikko sanoi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on valmistelemassa esitystä lasten ja nuorten harrastuksista. Pääkaupunkiseudun kunnat päättivät avata harrastustoimintaa rajoitetusti ennen esitystä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ilmoitti juuri ennen hallituksen neuvotteluiden alkua, että se avaa helmikuussa alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa kaupunkien tiloissa.

Lapset ja nuoret voivat harrastaa rajatusti ja erityisiä turvaohjeita noudattaen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Uusimaa on edelleen koronan leviämisvaiheessa.

Keskusta oli ollut halukas maanantain neuvotteluissa avaamaan alaikäisten harrastustoimintaa tietyillä ehdoilla leviämisvaiheen alueilla ensi kuussa, mutta sosiaali- ja terveysministeriö vastusti ajatusta vedoten virusmuunnokseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtäväksi jäi valmistella esitys, jossa "pitkään jatkuneen koronapandemian negatiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ja toimintakykyyn voidaan minimoida."

Pääministeri Sanna Marin saapuu Säätytalolle keskiviikkona.

Pakkotestauslaki edelleen valmistelussa

Myös pääministeri Marin kantoi huolta virusmuunnoksen leviämisestä ja siitä, että maahantulijat jättävät koronatestit väliin. Hallitus on tuomassa eduskuntaan lakiesityksensä rajojen koronatestauksesta, kuten hallintovaliokunta on halunnut.

Marinin mukaan yksi keino maahantulijoiden koronatestaukseen olisi se, että laivayhtiöt vaatisivat negatiivisen testituloksen matkustajiltaan. Hän kertoi puhuneensa asiasta aiemmin Viron pääministerin Jüri Rataksen kanssa.

Aiempi hallituksen lakiesitys ei läpäissyt eduskunnan perustuslakivaliokunnan seulaa, mutta uudessakin parannellussa esityksessä on Ylen tietojen mukaan "juridisia ongelmia".

Nyt selvitetään, voidaanko tartuntatautilaissa olevaa aluehallintoviraston oikeutta määrätä pakollinen terveystarkastus soveltaa rajalla otettaviin testeihin. Osa Suomeen tulijoista ei käy testissä, koska se on ollut vapaaehtoinen.

Hallitus tiukensi juuri keskiviikkona liikennerajoituksia Viron ja Ruotsin rajoilla kuukauden ajaksi. Toimilla yritetään estää tarttuvamman virusmuunnoksen leviäminen.

Hallituksen neuvotteluissa käsiteltiin myös pandemiaan liittyviä lakeja, joiden voimassaolo on päättymässä lähiaikoina. Näihin kuuluvat esimerkiksi yritysten kustannustuki ja yrittäjille maksettava työttömyysturva sekä ravintoloiden rajoitukset. Niiden jatkosta käytiin keskustelua.

Marin kertoi, että hallituksella on valmius kiristää ravintoloiden rajoituksia.

Bimi -nimellistä varsiparsakaalia vilejllään Leppävirroilla
Ulkomaalaiset kausityöntekijät poimivat varsiparsakaalia Leppävirralla syksyllä 2020. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ministeriö luopuisi kausityöntekijöiden kiintiöistä

Ylen tietojen mukaan maa- ja metsätalousministeriö on ehdottanut mallia, jossa maatalouden kausityöntekijöiden kiintiöistä luovuttaisiin ja kausityöläisiä otettaisiin maahan tarpeen mukaan.

Viime vuonna Suomeen Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien kausityöntekijöiden kiintiö oli 9 000 henkeä. Maahan saapui lopulta vain 7 000 työntekijää. Tämän lisäksi Suomeen tuli kausityöntekijöitä muista EU-maista.

Tärkeintä olisi nyt turvata huoltovarmuus eli se, että Suomeen saadaan tarpeeksi työntekijöitä esimerkiksi istuttamaan taimia ja korjaamaan satoa. Myös kasvihuoneisiin tarvitaan työntekijöitä.

Ministeriön esityksen mukaan kaikki maahantulevat työntekijät testattaisiin rajalla ja uudestaan 72 tunnin kuluttua. Jos molemmat testit ovat negatiivisia, työntekijä voisi vapautua karanteenista.

Viljelijöille haluttaisiin myös antaa entistä enemmän vastuuta siitä, että rajan takaa saapuvat työntekijät kuljetetaan lentokentältä tai satamasta tiloille.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Analyysi: Pääkaupunkiseutu ja Jan Vapaavuori uhmaavat hallituksen ja Krista Kiurun koronalinjaa: lasten harrastuksista tuli kiistakapula

Tornion massatestauspisteellä koronatestaus on hieman vilkastunut – rajayhteisön erivapauden päättymisen odotetaan lisäävän testimäärää keskiviikkona

Virusmuunnosta löydetty jo 100 tapausta, uudet tartunnat kytköksissä aiempiin – kahden viikon sisään tiedetään, tarvitaanko tiukempia rajoituksia

Hallitus kertoi suunnitelmansa virusmuunnoksen pysäyttämiseksi: Nykyiset rajoitukset jatkuvat toistaiseksi – alueellisista toimista valtakunnalliseen epidemian torjuntaan

Uusimmat tiedot koronapandemiasta

Suosittelemme