Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rovaniemi päätti kiistellyistä tieavustuksista – tarkoitus on jakaa avustuksia aiempaa tasapuolisemmin

Yksityistielle voi saada joko rahallista avustusta tai kaupungin hoitaman kunnossapidon.

Laitilanniemen yksityistie Leppävirran Kotalahdella Pohjois-Savossa.
Avustuksen piirissä on noin tuhat yksityistietä Rovaniemellä ja niiden varsilla asuu arviolta 10 000 ihmistä. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen kaupunki on päättänyt yksityistieavustusten myöntämisperusteista. Jatkossa yksityistiet voivat saada joko rahallista avustusta tai kaupungin kunnossapitoa.

Avustuksen ehtona on se, että tien varrella on vähintään yksi vakituisesti asuttu kiinteistö. Avustusta varten on perustettava tiekunta.

Avustusten piirissä on noin tuhat yksityistietä Rovaniemen entisen maalaiskunnan alueella, joiden varsilla asuu kaupungin arvion mukaan noin 10 000 ihmistä.

Avustuskausi alkaa keväällä

Avustuksista on kiistelty julkisuudessa, sillä tähän asti osa teistä on saanut kaupungilta täyden kunnossapidon. Osa taas on saanut nykyistä pienempää avustusta ja osa on jäänyt ilman tukea. Jatkossa kaikki ehdot täyttävät tiet pyritään ottamaan avustuksen piiriin.

– Nyt avustuksia jaetaan aiempaa tasapuolisemmin, kunnossapitoinsinööri Marko Rautio Rovaniemen kaupungilta sanoo.

Avustuskausi alkaa toukokuussa ja kaupunki aikoo tiedottaa tieavustusten hakemisesta myöhemmin. Kaupungin elinvoimalautakunta päätti avustuksen myöntämisperusteista tiistaina. Päätös vaati kaksi äänestystä.

500 tai 700 euroa per kilometri

Perusteiden mukaan alle neljän kilometrin tie voi saada avustusta 700 euroa per kilometri ja yli neljän kilometrin tie 500 euroa per kilometri. Rahallisen avustuksen sijaan tielle voi ottaa kaupungin kunnossapidon. Kunnossapitoon kuuluu yksi kevätlanaus, yksi syyslanaus, aurausviittojen asennus ja poistaminen sekä talvella auraus, polanteen poisto ja pinnan tasaus.

Avustukset myönnetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Tieavustuksiin on varattu tänä vuonna 850 000 euroa, mikä on 200 000 euroa viimevuotista enemmän.

Muutoksen taustalla on uusi yksityistielaki, joka astui voimaan vuonna 2019. Yksityisteiden avustaminen on kunnan vapaaehtoista, harkinnanvaraista toimintaa.

Suosittelemme sinulle