Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Metsä Group rakentaa uuden sellutehtaan, Kemissä iloitaan jätti-investoinnista – Katri Heiskanen: "Työpaikkoja tarvitaan"

Kemiin nousee 1,6 miljardia euroa maksava tehdas, joka on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Nyt se varmistui: 1,6 miljardin euron jättisellutehtaan rakentaminen alkaa Kemissä
Jarno Tiihonen,
Jenni Mehtonen,
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsäkonserni Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa uuden sellutehtaan Kemiin. Rakennusvaihe kestää noin 2,5 vuotta, ja tehtaan on määrä valmistua vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

Uusi tehdas korvaa Kemin nykyisen sellutehtaan. Kyseessä on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos.

Uusi tehdas tuottaa vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua, josta suurin osa menee vientiin Eurooppaan ja Aasiaan.

Kemin tehdasalueella työt ovat jo vauhdissa. Tällä hetkellä alueella tehdään maankaivutöitä, paalutuksia ja muun muassa savupiipun perustuksia.

Vanha sellutehdas puretaan aikanaan ja uuden tehtaan tieltä tullaan purkamaan vielä vanhoja rakennuksia.

Biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johanssonin mukaan projektin eteneminen toteutusvaiheeseen tuntuu hyvältä.

– Näinä vaikeina aikoina Suomi tarvitsee investointeja talouskasvun ja sen mahdollistaman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, Johansson sanoo.

Johanssonin haastattelun Kemin tehdasalueen porteilta voit katsoa Yle Areenasta tai klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Investointi turvaa Pajusaaren tehtaan nykyiset 250 työpaikkaa. Lisäksi se työllistää suorassa arvoketjussaan noin 2 500 henkilöä, mikä on noin 1 500 enemmän kuin nykyisin. Uudet työpaikat syntyvät pääasiassa metsänkorjuuseen ja kuljetuksiin.

Katri Heiskanen ja Tarja Huhtamaa
Kemiläiset Katri Heiskanen ja Tarja Huhtamaa iloitsevat päätöksestä, joka tuo arviolta jopa 1500 uutta työpaikkaa. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kemiläisten Katri Heiskasen ja Tarja Huhtamaan mielestä päätös on ehdottomasti hyvä uutinen.

– Työpaikkoja tietää lisää ja niitähän aina tarvitaan kuitenkin, Katri Heiskanen sanoo.

Ympäristöasiat tai puun riittävyys eivät huolestuta.

– Kyllä varmasti puuta riittää, Tarja Huhtamaa pohtii.

– Uskon myös, että ympäristöasiatkin hoidetaan ihan asianmukaisesti, Heiskanen sanoo.

Tehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on lähes 10 000 henkilötyövuotta; työstä yli puolet tehdään Kemissä.

Arja Saarento ja Arto Alahäivälä
Kemiläinen Arja Saarento jäi eläkkeelle Veitsiluodon tehtaalta, puoliso Arto Alahäivälä on tehnyt Pajusaaren tehtaalla yli 40 vuoden työrupeaman. – Olen tosi iloinen. Tämä tuo varmasti elinvoimaa ja virkeyttä. Erittäin tervetullut uutinen, ja globaalistikin merkittävä, Arja Saarento sanoo. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Rakentamisen valmistelu on jo pitkällä. Tehdasalueella on tehty valmistelevia töitä toista vuotta ja viime elokuusta alkaen toteutusuunnittelussa on ollut mukana nelisensataa henkilöä.

Kemin biotuotetehdas -hanke sai ympäristöluvan joulukuussa. Ympäristövaikutukset jäävät yhtiön mukaan nykyisen tehtaan tasolle tai jopa sen alle, vaikka tuotanto kasvaa 2,5-kertaiseksi.

"Huikea uutinen koko seutukunnalle"

Tammikuussa Kemin kaupunginjohtajana työnsä aloittanut Matti Ruotsalainen on ilahtunut Metsä Groupin investointipäätöksestä.

– Voiko tämän mieluisampaa ollakaan, tämä on aivan mahtava uutinen. Nyt se varmistui, mikä toki oli tiedossakin, mutta se sai nyt lopullisen sinetin.

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutupäällikkö Sari Moisanen kehuu uutista merkittäväksi koko Suomen teollisuuden kannalta.

– Huikea uutinen koko seutukunnalle ja suomalaiselle teollisuudelle. Tämä takaa tälle seutukunnalle elinvoimatekijöitä pitkälle tulevaisuuteen, Moisanen hehkuttaa.

Moisanen muistuttaa, että positiiviset vaikutukset myös henkistä laatua olevia.

– Tämä luo uskoa siihen, että täällä voi jatkossakin asua ja perustaa perheen ja luoda uraa, arvioi Moisanen.

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutupäällikkö Sari Moisanen
Seutupäällikkö Sari Moisanen muistuttaa, että Kemin seutu on ollut rakennemuutoksen kourissa ja uusien työmahdollisuuksien avautuminen harvinaista. Tehdasinvestointi tuo tähän valoa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tehtaan rakentamispäätöksestä iloitaan koko Lapissa. Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan merkitys koko maakunnalle on valtavan suuri

– Täytyy muistaa, että tämä tehdas tulee osaksi meidän laajaa metsäklusteria ja sillä on heijastevaikutukset laajasti niin kuljetukseen, korjuuseen kuin logistiikkaan. Metsänomistajille todella suuri uutinen ja varmistaa, että kestävää metsien käyttöä täällä pohjoisessa tehdään tulevaisuudessakin, Riipi sanoo.

Hän vertaa uuden sellutehtaan rakentamista jopa Outokummun Tornion terästehtaan perustamiseen 45 vuotta sitten.

– Vaikutuksia on hankala suoraan arvioida, koska tämä on mittaluokaltaan niin massiivinen päätös, teollisista investoinneista kaikkien aikojen suurin. Tämä vertautuu vanhoihin aikoihin, kun Outokummun tehdas perustettiin ja tulee kantamaan vuosikymmeniä.

Poliitikot, kuten pääministeri Sanna Marin (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) iloitsivat sosiaalisessa mediassa investointipäätöksestä.

Viime vuoden puolella Kemin biotuotetehtaan raideyhteyksiin myönnettiin Kemin kohtaan 10,5 miljoonan euron valtuus, Kontiomäki-Pesiökylä -radan parantamiseen 81,0 miljoonan euron valtuus, Oulu-Kontiomäki -rataosan välityskyvyn parantamisen 1. vaiheeseen 23,0 miljoonan euron valtuus sekä valtatien 4 Oulu-Kemi liittymien parantamiseen Simossa 20 miljoonan euron valtuus.

Vuoden 2021 talousarviossa puolestaan osoitettiin Kemin Ajoksen meriväylän syventämiseen 26,5 miljoonaa euroa ja Oulu-Kemi-rataosan välityskyvyn parantamiseen 15 miljoonaa euroa.

- Nyt kun Metsä Group on tehnyt päätöksen uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin, voidaan myös tämä yli 170 miljoonan euron liikenneinfrapaketti aloittaa kokonaisuudessaan, sanoo ministeri Harakka tiedotteessa.

Myös torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) kiitteli Metsä Fibren päätöstä jättitehtaan rakentamisesta.

Piristysruiske katukuvaan

Vaikka investointi ei synnytäkään tehtaalle suoraan uusia vakituisia työpaikkoja, sen vaikutukset elinkeinoelämään ovat laajat puunhankintaan ja myös muille toimialoille syntyvien työmahdollisuuksien kautta. Kemi on myös kehittänyt jo pitkään alueen kiertotalousosaamista.

– Tämän myötä monia muita investointeja laukeaa, kuten esimerkiksi isoja infrahankkeita. Tämä tuo myös uusia näkymiä pk-sektorille esimerkiksi biotuotteiden kehittämisessä, sanoo Sari Moisanen.

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen sanoo etenkin tehtaan rakennusvaiheen tuovan piristysruiskeen Kemiin ja etenkin kaupungin majoituspalveluihin.

– Vaikutukset ovat varmasti monenlaiset ja se vilkastuttaa katukuvaa, kun tulee alueelle uusia asukkaita ainakin rakentamisaikana.

Kemiläinen Eero Nevalainen pitää tehtaan rakentamista mahtavana asiana alueelle.

– Tietenkin se tulee meidän naapuriin, mutta onhan se hienoa. Luulen, että tulee lisää kauppoja ja ravintoloita ja asuntoja aletaan varmaan rakentamaan lisää, Nevalainen sanoo.

Kemiläinen Eero Nevalainen
Eero Nevalainen toivottaa jättitehtaan tervetulleeksi, vaikka se rakennetaankin ihan naapuriin. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Rekkaliikenteen meluhaitat kuitenkin mietityttävät.

– Se on aika hurja määrä, mitä tästä menee niitä rekkoja. En tiedä, millaista on se hulabaloo, kun se sitten alkaa.

Luonnonsuojelijoille päätös on pettymys

Luonnonsuojelijoille Metsä Groupin investointipäätös on pettymys. Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja Mika Flöjt sanoo, että suurinta huolta herättää luonnon monimuotoisuuden pieneneminen ja lajikato.

– Varmasti tämä on jäsenistölle Lapissa ja Pohjois-Suomessa pettymys, koska jäsenet ovat huolissaan Lapin metsien lajikadosta, jonka jo nykyinen metsätalous on aiheuttanut. Metsiä hakataan, avohakataan ja aurataan, tilalle istutetaan puupeltoja, Flöjt sanoo.

Luonnonsuojeluliitto on valittanut Vaasan hallinto-oikeuteen uuden tehtaan ympäristöluvasta.

Tuottaa 2,5 prosenttia Suomen sähköstä

Kemiin rakentuva tehdas tuottaa sellua 1,5 miljoonaa tonnia vuosittain. Edellisen suurinvestoinnin, Äänekosken sellutehtaan kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia. Kemin tehtaan rakentamisen arvioidaan maksavan 1,6 miljardia, eli 400 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä Äänekosken tehtaan rakentaminen maksoi.

Sellun lisäksi tehtaassa valmistetaan biotuotteita, kuten mäntyöljyä ja tärpättiä. Uusia biotuotteita ovat myös tuotekaasu, biopelletit ja rikkihappo, jota jalostetaan tehtaan hajukaasuista.

Tekstiilikuitu on yksi kehitteillä olevista biotuotteista, jota jo valmistetaan koelaitoksella Äänekosken biotuotetehtaassa.

Uusi tehdas tuottaa myös sähköenergiaa 2,5 prosenttia Suomen kokonaissähköntuotannosta. Sen sähköomavaraisuus on 250 prosenttia, ylijäävä energia siirretään valtakunnan verkkoon.

Uusiutuvan sähkön tuotanto on 2,0 terawattituntia vuodessa, mikä vastaa yli 100 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Sellutehdas käyttää vuodessa noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä puuta eli 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin nykyinen tehdas. Puu hankitaan pääosin Suomesta.

Metsä Fibren uutta biotuotetehdasta suunnitellaan Kemin Pajusaaren tehdasalueelle.
Havainnekuva Kemin biotuotetehtaasta. Kuva: Metsä Group

Myös kartonkitehtaaseen investoidaan

Myös Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board kertoo käynnistävänsä Kemin kartonkitehtaan kehitysohjelman Kemin biotuotetehdasinvestoinnin mahdollistamana.

Ohjelman investointikustannus on noin 67 miljoonaa euroa. Se ajoittuu vuosille 2021–2023 ja painottuu vuoteen 2023.

Ohjelman ansiosta vuotuinen kartonkikapasiteetti kasvaa 40 000 tonnilla. Metsä Boardin toimitusjohtajan Mika Joukion mukaan kartonkien kysyntä kasvaa nopeasti päämarkkina-alueilla Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

– Investointien jälkeen Metsä Boardin johtava asema päällystetyn valkoisen kraftlainerin valmistajana globaalisti vahvistuu entisestään, ja lisäksi Metsä Fibren uusi biotuotetehdas yhdessä Metsä Boardin kartonkitehtaan kanssa muodostavat Kemiin maailmanluokan integraatin.

Kehitysohjelma vaikuttaa myös yhtiön vedenkulutukseen ja energiankäyttöön. Tuotettua kartonkitonnia kohti laskettuna veden kulutus alenee noin 40 prosenttia ja energian kulutus noin 5 prosenttia.

Lue myös:

Tuotanto kasvaa, mutta päästöt eivät – Kemin biotuotetehtaan ympäristöluvan tiukat raja-arvot merkitsevät jopa veden laadun paranemista

Metsä Fibre luonnehtii biotuotetehtaan ympäristölupaa tiukaksi mutta asianmukaiseksi

Lapin biojalostamohankkeet vaativat toteutuessaan satoja uusia metsäkoneenkuljettajia

Suosittelemme sinulle