Täyteainehoitoon tullut Marja Nyman kertoo tavoittelevansa luonnollista ulkonäköä, mutta haluaisi häivyttää ikäänsä.
Nymanilla on syvät nasolabiaali-juonteet nenän vieressä ja niitä on tarkoitus keventää. Nymanille laitetaan poskiin maltillisesti hyaluronihappoa ja hieman myös nasolabiaaliseen juonteeseen.
– En halua, että ulkomuoto muuttuu niin, että olisin kummallisen näköinen tai silmäni olisivat umpeen muuratut.
Nyman on laitattanut täyteainetta aikaisemmin otsaryppyihin sekä poskiin ja kerran myös huuliinsa.
Kun 62-vuotias Nyman meni noin kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa täyteainehoitoihin Medical Clinic Lux -klinikalle, hän luki riskeistä etukäteen. Hän kertoo kysyneensä niistä myös klinikalle mennessään.
– En kuitenkaan pelännyt, koska tiesin, että Susanna on varma tekijä ja sairaanhoitajana ammattilainen. Hänellä on myös potilasvakuutus. Jos jotain yllättävää tapahtuisi, kuten vaikka allerginen reaktio, niin hän osaisi auttaa.
Kaikilla kokemukset eivät kuitenkaan ole näin hyviä. Täyteainehoitoja saavat Suomessa tehdä muutkin kuin terveydenhuoltoalan ammattilaiset.
Medical Clinic Lux -klinikalla tehdään esteettisiä hoitoja, kuten täyteainehoitoja terveydenhuoltoalan ammattilaisten tekemänä. Yrittäjä, sairaanhoitaja Susanna Hanhineva on alan tilanteesta huolissaan.
– Täyteainehoidoissa pätevät viidakon lait. Tällä esteettisellä alalla valvonta pettää pahasti. Sitä ei ole säädelty tarkkaan, että kuka saa tehdä hyaluronihappo-hoitoja. Näin ollen kuka tahansa voi myös ostaa aineita netistä. Ihmisten ei pitäisi myöskään mennä kotikekkereihin pistettäväksi.
KC Clinicin plastiikkakirurgi Heikki Kupi kertoo Suomen olevan tällä hetkellä ainoa Euroopan maa, jossa täyteainehoitoja saavat tehdä muutkin kuin koulutetut terveydenhuoltoalan ammattilaiset eli sairaanhoitajat, lääkärit ja plastiikkakirurgit.
– Suomessa ei ole mitään rajoituksia. Tämä on ongelma, kun ei ole lainsäädäntöä eli kuka tahansa ilman mitään koulutusta voi esimerkiksi tilata suoraan netistä täyteaineita ja aloittaa itse hoidon.
Valoa saattaa kuitenkin olla näkyvissä.
Valvirassa eri alan asiantuntijoista koostuva ryhmä selvittää parhaillaan, tulisiko täyteainehoitoja ja eräitä muita esteettisiä hoitoja ja toimenpiteitä pitää niin vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttävinä, että niiden tuottaminen yksityisesti edellyttäisi lupaa.
Jos täyteainehoidot katsottaisiin terveydenhuollon toiminnaksi, silloin arvioitaisiin, millaista osaamista niiden antaminen edellyttää ja pitäisikö täyteainehoidoille saada oma ohjeistus.
Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Kaisa Halinen kertoo, että lokakuussa 2020 Valvira pyysi ottamaan kantaa siihen, tulisiko täyteainehoitoja ja eräitä muita esteettisessä tarkoituksessa tehtäviä hoitoja ja toimenpiteitä pitää vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttävinä toimenpiteinä, joihin tulisi soveltaa yksityisestä terveydenhuollosta annettua lakia.
Sosiaali- ja terveysministeriö ei näe hyaluronihappoa sisältäviä täyteainehoitoja lääketieteellisinä toimenpiteinä, jotka voisi suorittaa ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilö.
– Se on isompi asia, että lähdetäänkö täyteainehoitoja säätelemään sen enempää tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä ei ole valmisteilla sellaista säätelyä, Kaisa Halinen sanoo.
Toisin kuin täyteainehoidoilla, botoxilla eli botuliinilla ohjeistus on jo olemassa. Terveysalaa valvova Valvira linjasi aikaisemmin, että botuliinipiikin voi antaa vain lääkäri tai sairaanhoitaja lääkärin valvonnassa.
Kupin mielestä täyteaineet ovat tuotteena paljon vaarallisempia kuin botuliini.
– Täyteaineissa ongelmat voivat olla pahimmassa tapauksessa todella katastrofaalisia. Kasvojen alueen botuliinihoidossa haittavaikutukset ovat lieviä ja palautuvia. Täyteainehoidolla voidaan aiheuttaa pysyviä merkittäviä vauriota kasvojen alueella.
Yrittäjä, sairaanhoitaja Susanna Hanhinevan mukaan sertifioitujen täyteainehoitajien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti.
– Henkilö käy yhden koulutuksen ja sitten pistelee kaikkia aineita, hän kertoo.
Hanhineva kertoo myös kuulevansa joka viikko uusista aineista, joita täyteainehoitomarkkinoille tulee.
– Nyt on ollut paljon markkinoilla hyaluronihappoja, joista ei ole paljon tutkimuksia. Eräskin kiinalainen valmiste on aiheuttanut myöhemmässä vaiheessa ongelmia. Silloin herää ajatus, että onko se hyaluronihappo ihan puhdasta hyaluronihappoa.
Yle sai tähän juttuun myös yhteydenottoja naisilta, jotka ovat joutuneet kärsimään täyteainehoitojen seurauksista. He esiintyvät jutussa anonyymisti aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.
Nina
Ninaa suupielissä olevat juonteet olivat harmittaneet jo pitkään. Alun perin hän ajatteli laittavansa täyteainetta vain nasolabiaalijuonteisiin, mutta työntekijä ehdotti, että hyaluronihappoa laitettaisiin myös poskipäihin.
– Toimenpiteen jälkeen kasvoni olivat epäsymmetriset. Oikea poskeni oli isompi kuin vasen ja turvotus oli huomattava.
Pistosten laittaja oli koulutukseltaan lähihoitaja eikä osannut auttaa, kun Nina kertoi hänelle huolenaiheestaan. Myöskään riskeistä ei puhuttu ennen toimenpitettä.
– Jos olisin tiennyt riskeistä, en olisi mennyt hoitoihin. Hoito oli myös todella kivulias ja tekijä tuntui epävarmalta. Jälkeenpäin huomasin, että minulle tuli todella kovat mustelmat. Minulla ei ollut kokemusta täyteainehoidoista, joten en tiennyt, mikä on normaalia.
Turvotus ja kasvojen epäsymmetrisyys eivät poistuneet päivienkään aikana, joten Nina päätti hakeutua toiselle klinikalle täyteaineen poistoon kymmenen päivän kuluttua.
– En osannut pelätä tätä toista toimenpidettä. Sitten minulla alkoivat oireet, jotka ovat levinneet ajan myötä kasvoilta muualle kehoon. Jouduin ojasta allikkoon, kolmekymppinen Nina kertoo.
Ensin alkoi voimakas polttava kipu ja kihelmöinti kasvoilla, nenässä ja otsassa. Silmissä puolestaan alkoi kipu, kirvely ja voimakas kuivumisen tunne. Hänen ihonsa on muuttunut kuivemmaksi ja ohuemmaksi.
– Ajan myötä polttelu levisi myös päänahkaan ja kieleen. Hiukseni ja kulmakarvani alkoivat ohentua. Kihelmöinti levisi myös muualle kehoon. Nykyisin minulla on myös kipuja pään alueella, rintakehällä ja vatsanseudulla, kertoo Nina.
Laura
Parikymppinen Laura on käynyt kuusi kertaa täyteainehoidoissa täyttämässä huuliaan. Viimeisimmällä täyttökerralla hän kävi uudessa paikassa tekijällä, jolla ei ollut terveydenhuoltoalan koulutusta.
Laura hakeutui paikkaan, koska tekijällä oli hienot nettisivut, hän oli tekijänä suosittu ja paikka oli kivannäköinen.
Kun Laura oli puudutusaineet huulillaan, kaksi työntekijää keskustelivat keskenään jostain muusta.
– Aikaisemmasta kokemuksesta tiesin, että hänen olisi pitänyt paremmin pyyhkiä huuliani ja nenän ympärystä.
Täyteainehoidon jälkeen hän alkoi myös ihmetellä pahkuroita, joita hänen huuliinsa oli ilmestynyt. Ylähuulen sivussa oli myös tyhjä kolo.
Laura laittoi tekijälle kuvan toimenpiteestä ja tekijä kehotti Lauraa käymään laittopaikassa. Laura ei enää halunnut mennä sinne.
– Huulet ovat yhä muhkuraiset, Laura kertoo.
Hän ei ole ilmoittanut asiasta minnekään, koska pelkää, ettei häntä oteta tosissaan ja loppupeleissä hän joutuu asiakkaana kantamaan vastuun itse.
– Tämä on ollut minulle arka aihe. Minulta on muutenkin kysytty, että olenko tyhmä, kun käyn täyttämässä huuliani. En ole halunnut avata kokemustani kenellekään.
Pia
Nelikymppisen Pian (esiintyy etunimellään) ensimmäinen kokemus täyteainehoidoista oli vuonna 2018. Hän oli pettynyt lopputulokseen
– Minulle tuli täyteainehoidon jälkeen pahkuroita, jotka tuntuivat ylähuulessa. Ne eivät näkyneet ulospäin.
Tästä noin kolmen viikon päästä pahkurat olivat yhä huulissa ja Pia päätti mennä toiselle tekijälle kysymään tilanteesta.
– Minulta puristeltiin kapseloituneet paukut huulista.
Pia sanoo nyt, ettei tiennyt täyteainehoidoista etukäteen tarpeeksi. Hän on käynyt täyteainehoidoissa tämänkin jälkeen, mutta selvittänyt paremmin, mihin menee ja mitä ainetta huuliinsa ottaa.
Ongelmien määrä saattanut lisääntyä
Plastiikkakirurgi Heikki Kupin mukaan suurin osa täyteainehoitoihin liittyvistä ongelmista on onneksi lieviä ja ohimeneviä. Voi tulla turvotusta ja mustelmia pistoksista johtuen.
– Myöhemmin voi tulla patteja, jotka katoavat ihan itsestään ja ovat helposti hoidettavissa. Myös tulehdukset ovat kohtuuhelposti hoidettavissa pois.
Vakavat ongelmat liittyvät Kupin mukaan esimerkiksi siihen, kun ainetta kulkeutuu verenkierron mukana ihoon aiheuttaen ihovaurion eli kuoliota kasvoihin, silmänpohjan verenkiertoon tai aivoverenkiertoon aiheuttaen aivoveritulpan kaltaisia tilanteita.
– Suomessa tällaisia vakavia ongelmia ei tietääkseni ole kuvattu. Ehkä ihoon liittyviä vaurioita, mutta emme tiedä ihan tarkalleen, koska näitä ei valvota systemaattisesti.
Yle kysyi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta, kuinka monta haittailmoitusta täyteaineista oli tullut viime vuosina. Vuosina 2015–2019vaaratilanneilmoituksia oli kaikkiaan yhdeksän. Viime vuodelta ilmoituksia ei ole tullut.
Plastiikkakirurgi Heikki Kupi uskoo, että vain murto-osa haittavaikutuksista ilmoitetaan.
– Näppituntuma on, että ongelmien määrä on lisääntynyt. Toki voi olla, että kokonaisuudessaan täyteainehoitojen määrä on lisääntynyt ja tietoisuus siitä, että on henkilöitä, jotka pystyvät näitä ongelmia hoitamaan.
Kupin mukaan klinikalla käy vähintään kerran kuussa asiakas, jolla on ollut jokin ongelmatilanne jossakin toisessa paikassa.
– Yleensä ne on helppo ratkaista. Voi olla, että on käytetty tuotetta liikaa ja sitten voidaan entsyymeillä poistaa se. Myös patteja voidaan hoitaa monella tapaa. Vakaviin ongelmiin emme ole onneksi joutuneet törmäämään.
Kupin mukaan jokaisella hoitoja tekevällä pitäisi olla ensiapupakkaus ja osaaminen, jolla asiakasta voitaisiin auttaa ongelmatilanteissa.
– Ei ole kyse kevyestä hoidosta, vaan kun ihon alle laitetaan tuotteita, niin täytyy tarkkaan miettiä, kuka hoidon tekee. Toivomme, että asiakkaat havahtuisivat itsekin vähän miettimään, mihin menevät hoitoon.
Samoilla linjoilla on Susanna Hanhineva.
– Yleensä se on asiakkaan vika. Asiakkaan pitää tiedostaa, että tekijällä on nimenomaan siellä vastuulääkäri, potilasvakuutus ja keinot hoitaa, kun ongelma tulee eteen.
Nina: Tunnen lähes sata naista, joille on tullut samoja oireita
Nina teki haitta-ilmoituksen tänä vuonna Fimeaan sekä Potilasvakuutuskeskukseen. Hän odottaa vastausta.
Hän kärsi oireidensa kanssa yksin melkein puoli vuotta, kunnes löysi verkkosivun kautta vertaistukea.
– Tutustuin muihin eurooppalaisiin naisiin, joille on tullut täysin samoja oireita täyteaineen poiston jälkeen. Meillä on Whatsapp-ryhmä, johon kuuluu lähes sata naista.
Nina on käynyt useilla eri lääkäreillä, mutta jatkaa yhä avun etsimistä.
Jos hän voisi kääntää aikaa taaksepäin, olisi hän jättänyt menemättä täyteaineen poistoon.
– Mieluummin olisin vaikka kärsinyt turvotuksesta, joka täyteainehoidon jälkeen tuli. On vaikeaa löytää adjektiivia sille, miltä nyt näytän. Onhan tämä nyt järkyttävää.
Juttua varten on haastateltu myös Tukesin Annina Nyholmia. Lisäksi anonyymeiltä haastateltavilta on pyydetty kuvia tai dokumentteja täyteainehoidoista.
Lue myös: