Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sadat tuhannet lapset ja nuoret pääsevät taas harrastamaan pääkaupunkiseudulla – tauko kesti kaksi kuukautta: "Aika on ollut pidempi kuin meistä aikuisista tuntuu"

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta avautuu rajoitetusti pääkaupunkiseudulla. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi päätöstä Yle Urheilulle.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotti pääkaupunkiseudun koronatoimista mediatilaisuudessa Helsingissä 27. marraskuuta 2020.
Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Janne Karinkanta,
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit päättivät keskiviikkona alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamisesta rajoitetusti kaupunkien tiloissa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi päätöstä Yle Urheilulle tuoreeltaan tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Lasten ja nuorten osalta harrastukset ovat erittäin iso osa heidän kasvamistaan ja terveyttään. Marraskuussa koronatilanne paheni niin nopeasti, että oli pakko ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin. Nyt sitä on kestänyt niin pitkään, että rajoituksista on pakko rajatusti luopua kuitenkin siten, että harrastustoimintaa jatketaan hyvin tarkkojen terveyssääntöjen mukaisesti.

Lajista riippuen harrastustoimintaa jatketaan ohjatusti niin, että turvavälit pystytään järjestämään ja kontakteja pyritään välttämään tai vähentämään olennaisesti.

– Täysin yksiselittäisiä ohjeita ei voi antaa, koska jokainen laji ja tila on erilainen. Perussääntö on se, että kontaktia vältetään mahdollisimman paljon, koska niiden kauttahan korona leviää, Vapaavuori totesi.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien linja oli Vapaavuoren mukaan täysin yksimielinen. Hän arvioi, että päätös koskee lähes jokaista noin 250 000 pääkaupunkiseudulla asuvaa lasta ja nuorta.

– Kysehän on muistakin kuin liikuntaharrastuksista. Lähes kaikilla lapsilla on vähintään yksi harrastus. Puhutaan sadoista tuhansista pääkaupunkiseudun lapsista.

Päätös koskee nimenomaan harjoitustoimintaa. Kilpailujen, turnauksien ja otteluiden järjestäminen on yhä kiellettyä.

– Nämä päätökset ovat voimassa toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan joka viikko, että voidaanko rajoituksia keventää tai tarvitseeko niitä tiukentaa, Vapaavuori kertoo.

Team Unique
Harrastustoimintaa jatketaan pääkaupunkiseudulla kontakteja välttäen. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

"Tämä on järkevää"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien päätöstä lyhyesti Säätytalolle hallituksen neuvotteluihin saapuessaan. Hänen mukaansa hallituksen linja on, että nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää.

Vapaavuoren mukaan päätös on sen sijaan linjassa hallituksen linjausten kanssa ja viittaa voimassaolevaan lainsäädäntöön sekä hallituksen hybridistrategiaan koronaviruksen torjunnassa.

– Kokonaisarvion ja kokonaisharkinnan tekevät kaupungit ja kunnat. Olemme omassa kokonaisarvioissamme päätyneet siihen, että tämä on järkevää. Hallituksen hybridistrategiassa on korostettu, että lasten ja nuorten osalta pitäisi noudattaa rajoituksissa erityistä harkintaa, Vapaavuori sanoi.

– On myös hyvä huomata, että rajoitukset ovat olleet voimassa varsin pitkään. Ennen kaikkea lapsille ja nuorille aika on pidempi kuin meistä aikuisista tuntuu. Kaksi kuukautta on lasten elämässä erittäin pitkä aika.

Vapaavuoren mukaan kaupungit eivät ole käyneet suoraan keskustelua hallituksen kanssa päätöksen tiimoilta.

– Meillä on tiedossa hallituksen näkemykset ja olemme oman kokonaisharkintamme tehneet. Muutama viikko sitten olemme keskustelleet, mutta tänään emme ole hallituksen kanssa erillistä vuoropuhelua käyneet.

Vapaavuori kertoo, että täysin yllätyksen päätös ei hallitukselle tullut. Hän ehti kertoa päätöksestä etukäteen urheiluasioista vastaavalle tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle (kesk.).

Mitä hän sanoi?

– Sitä pitää sitten kysyä häneltä. En ole nähnyt, että meillä olisi ollut ministeri Saarikon kanssa tässä näkemyseroa. Näin olen ainakin itse tulkinnut.

Seuroissa ja lajiliitoissa päätös otettiin vastaan ilolla. Töitä riittää kuun vaihteeseen asti, jotta harjoitukset voivat jatkua mahdollisimman turvallisesti.

– Tämä on tietenkin iso ja hieno päivä. On järkyttävän tärkeää, että lapset ja nuoret pääsevät taas mukaan säännönmukaiseen toimintaan, Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso sanoi.

Juttua päivitetty kello 20.07: Lisätty Maria Laakson kommentti.

Lue myös:

Lasten ja nuorten harrastus­toiminta avautuu rajatusti, HUS asiassa eri mieltä – Helsingin sote-johtaja: "Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista"

Suosittelemme