Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Puolassa astuu tänään voimaan linjaus, jonka nojalla abortti on lähes mahdoton – tuhannet vastustaneet päätöstä Varsovassa

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi kolme kuukautta sitten, että epämuodostuneiden sikiöiden abortoinnin salliva laki on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Puolan pääkaupungissa Varsovassa ihmiset lähtivät illalla kaduille vastustamaan aborttioikeuden tiukennuksia.
Puolan pääkaupungissa Varsovassa ihmiset lähtivät illalla kaduille vastustamaan aborttioikeuden tiukennuksia. Kuva: Radek Pietruszka / EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolassa astuu tänään voimaan kiistanalainen linjaus, jonka nojalla abortti on lähes mahdoton. Päätöksen ennakoidaan aiheuttavan mittavia mielenosoituksia. Uutistoimisto AP:n mukaan tuhannet ihmiset kerääntyivät myöhään keskiviikkoiltana vastustamaan tiukennuksia aborttioikeuteen Varsovassa.

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi viime vuoden lokakuussa, että epämuodostuneiden sikiöiden abortoinnin salliva laki on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Tänään keskiviikkona maan hallitus kertoi, että tuomioistuimen linjaus ja sen perustelut julkaistaan virallisesti. Linjaus astuu voimaan heti kun perustelut on julkaistu.

Ihmiset uhmasivat keskiviikkoiltana Puolan koronapandemian takia asettamia kokoontumisrajoituksia mielenosoituksessa Varsovassa. Protesti kutsuttiin koolle pian sen jälkeen kun maan hallitus ilmoitti aborttioikeuden tiukennuksista.
Ihmiset uhmasivat keskiviikkoiltana Puolan koronapandemian takia asettamia kokoontumisrajoituksia mielenosoituksessa Varsovassa. Protesti kutsuttiin koolle pian sen jälkeen kun maan hallitus ilmoitti aborttioikeuden tiukennuksista. Kuva: Radek Pietruszka / EPA

Protestien järjestäjä hallitukselle: "Tulemme tekemään tästä helvettiä teille"

Women’s Strike -järjestö kutsui aiemmin tänään ihmisiä mielenosoitukseen Varsovassa sijaitsevan perustuslakituomioistuimen edustalle. Myös muissa kaupungeissa on ilmoitettu protesteista.

– Ilmaiskaa vihanne tänään oman mielenne mukaan, sanoi protesteja koolle kutsunut Marta Lempart tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Kutsumme kaikkia, menkää kaduille, Lempart sanoi.

Mielenosoituksia järjestävän Klementyna Suchanowin mukaan koko Puola on valmis protestitoimiin.

– Kun puhumme helvetistä naisille voimme puhua myös helvetistä hallitukselle. Tulemme tekemään tästä helvettiä teille, Suchanow sanoi AFP:n mukaan.

Tunnelma aborttitiukennuksia vastustavien mielenosoittajien ja Puolan konservatiivisen hallinnon välillä kiristyi kolme kuukautta sitten, jolloin maassa nähtiin mittavia protesteja.

Puolalainen mielenosoittaja osoittaa mieltään aborttilakia vastaan.
Mielenosoitukset aborttilain tiukennusta vastaan keräsivät väkeä Puolan kaupunkien kaduille viime vuonna. Kuvassa mielenosoittaja Krakovassa 23. lokakuuta 2020. Kuva: Filip Radwanski / AOP

Abortista tulee lähes mahdoton

Linjaus tarkoittaa sitä, että vastaisuudessa raskaudenkeskeytykset ovat liki mahdottomia Puolassa joitain poikkeuksia huomioon ottamatta. Abortti sallitaan, mikäli raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai jos äidin henki tai terveys ovat vaarassa.

Puolan konservatiivinen valtapuolue Laki ja oikeus tukee aborttioikeuden rajaamista.

Lue myös:

Puolan suunnitelmat aborttioikeuden rajoittamisesta näkyvät naapurimaassa: yhä useammat epätoivoiset naiset hakevat apua Saksasta

Puolassa jälleen valtavat mielenosoitukset aborttilain tiukennusta vastaan – "Olemme valmiita taistelemaan loppuun asti"

Suosittelemme sinulle