Hyppää sisältöön

Ruisrockin ja Pori Jazzin järjestelyt ovat vauhdissa, vaikka kesän koronatilanteesta ei vielä tiedä kukaan

Viime vuonna perutuista tapahtumista saadaan tiettyjä järjestelyjä neuvoteltua uudelleen tälle vuodelle. Toinen koronakesä olisi kova isku alalle.

Festivaalipäivän kaunis ilta ja auringonlasku.
Ruisrock järjestettiin viimeksi vuonna 2019. Kuva: Rosa Huuska / Yle
Eino Kossila,
Päivi Meritähti

Ruisrockin ja Pori Jazzin järjestelyt ovat täydessä vauhdissa, vaikka ensi kesän koronarajoituksista ei vielä ole tietoa. Musiikkifestivaalien järjestäjät ovat kuitenkin toiveikkaita. Järjestelyissä lähdetään siitä, että tapahtumat toteutetaan.

Nyt käynnissä olevia järjestelyjä tehtäisiin normaalinakin aikana, vaikka käynnissä ei olisi globaalia pandemiaa.

Osa viime vuodelle varatuista artisteita on saatu neuvoteltua uudelleen tälle vuodelle. Myös paljon tapahtumien yleisjärjestelyistä on saatu siirrettyä sellaisenaan tähän vuoteen.

Viime kesänä nämä tapahtumat jouduttiin perumaan ensimmäistä kertaa niiden historiassa.

– Viime vuoden tapahtuma oli suunniteltu jo pitkälle, kun tieto perumisesta tuli. Positiivista tässä on se, että nyt paljon hyviä juttuja on siirrettävissä tälle vuodelle, Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä sanoo.

Iso tapahtuma ei nouse nopeasti

Pori Jazz tarvitsee näkymän kesään maalis-huhtikuussa päättääkseen festivaalin kohtalosta. Siihen asti kaikki mahdollisuudet pidetään avoinna. Toimitusjohtaja Miika Ranne toteaa, että isojen festivaalien järjestäminen lyhyessä ajassa ei olisi mahdollista. Siksi suunnitelmien on oltava valmiina.

– Tiedostamme, että kesä voi näyttää mahdottomalta. Näitä suunnitelmia on kuitenkin pidettävä yllä, sillä prosessit ovat niin pitkiä ja vaativia, ja niihin liittyy niin paljon ihmisiä ja sopimuksia. Emme voi päättää, että ei tehdäkään ja sitten toukokuussa käynnistää uudelleen.

Tässä vaiheessa ei ole vielä tietoa, onko isojen konserttien järjestäminen koronarajoitusten puitteissa mahdollista. Toistaiseksi Pori Jazz pitää myös pienen yleisön yksittäiset konsertit vaihtoehtoisesti suunnittelulistalla.

Ala kaipaa tukea, jos korona vie taas kesän

Epävarmuus on läsnä koko kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Ruisrockin Mikko Niemelä myöntää, että tietty varovaisuus kolkuttaa takaraivossa.

Suuren tapahtuman peruuntuminen toista vuotta putkeen olisi iso taloudellinen isku.

– Taloudelliset tappiot tarkoittavat että ihmisiltä lähtevät työt. Olemme onneksi vakavarainen yhtiö, eli kyllä siitä selvittäisin, Niemelä toteaa.

Myös Miika Ranne uskoo, että festivaaliorganisaation talous kestäisi. Hän on enemmän huolissaan muista.

– Olisihan se iso juttu sekä meille järjestäjille että yleisölle, sekä taloudellisesti että henkisesti. Kesäfestivaalit ovat ihmisille tärkeitä. Nyt on eletty ilman livemusiikkia ja yhteisiä kokemuksia noin vuoden ajan. Kulttuurinen pääoma on merkittävästi vähentynyt.

Pori Jazzin kaltaisten massatapahtumien järjestäminen ensi kesänä edellyttää todennäköisesti, että aikuisväestö on rokotettu kattavasti kesään mennessä.
Porin Kirjurinluodon konserttipuistoon on voitu ennen koronaa ottaa 27 000 katsojaa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Ranne muistuttaa, että samaan aikaan muusikot ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat olleet vailla keikkoja. Moni on odottanut, että kesä toisi tähän muutoksen.

– Festivaalin peruuntuminen olisi iso tappio myös Satakunnalle. Pori Jazz tuo vuosittain miljoonia euroja tuloa maakuntaan ja lisäksi työllistää ison määrän paikallisia yrityksiä ja seuroja.

Järjestäjät peräänkuuluttavat valtion tukea tapahtuma-alalle viime vuoden tapaan, jos korona vie jälleen kesän.

Lue lisää:

Tapahtumateollisuus vaatii täsmäkeinoja alan ahdingon ratkaisemiseksi

Kesäfestivaalien valmistelut ovat jo vauhdissa, vaikka järjestäminen ei ole varmaa – ensi kesän juhlissa todennäköisesti paljon kotimaisia esiintyjiä

Suosittelemme sinulle