Hyppää sisältöön

Paljastus norjalaisen urheilujohtajan Venäjä-lahjuksista järkytti suomalaista ex-työkaveria – "On aivan käsittämätöntä, että näin on voitu toimia"

Kalle Lähdesmäen mukaan IBUn toiminta on muuttunut täysin vuoden 2018 jälkeen.

Kuva: Getty Images
Sakari Lund

Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki on järkyttynyt Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBUn torstaina julkaisemasta raportista. Sen mukaan IBUn pitkäaikainen entinen puheenjohtaja Anders Besseberg ja entinen pääsihteeri Nicole Resch ovat ottaneet Venäjältä vastaan lahjuksia, joiden vastineeksi liiton johto ajoi venäläisurheilijoiden asiaa.

– Tämä oli järkyttävää kuulla. On aivan käsittämätöntä, että näin on voitu toimia. Urheilun rakenteissa ja hallinnon läpinäkyydessä on paljon tehtävää. On hyvä, että tämä on otettu vakavasti esiin, hiihtolenkiltä tavoitettu Lähdesmäki sanoo.

Rikostutkimukset niin Bessebergin kuin Reschin osalta ovat edelleen kesken. Toistaiseksi kumpaakaan ei syytetä rikoksesta.

Raportissa kerrotaan, että Bessebergiä olisi lahjottu toistuvilla metsästysretkillä Venäjällä ja hänelle olisi myös tarjottu nuorten prostituoitujen palveluksia. Raportin mukaan Bessebergin epäillään saaneen palveluksistaan 200 000–300 000 Yhdysvaltain dollaria eli noin 165 000–247 000 euroa. Rahalahjuksista ei ole raportin mukaan konkreettisia todisteita.

Lähdesmäki toimi IBUn tilintarkastajana vuosina 2010–2014.

– En ota kantaa yksittäisiin asioihin, mutta tunnen hallintoa siltä ajalta. Oli suuri haaste päästä tarkastamaan asioita. On muistikuvia siitä, minkälaisia matkalaskuja oli.

Lähdesmäki tuntee Bessebergin jo vuodesta 2007 lähtien.

– Hän on kaksitahoinen persoona. Alkuvuosina hän johti kansainvälistä ampumahiihtoa hyvin myönteisesti, mutta ilmeisesti 2010-luvulla alkoi tulla uusia piirteitä. Näitä asioita ei pidä hyväksyä, mitkä ovat nyt tulleet esiin.

Lähdesmäen mukaan IBUssa puhaltavat nyt uudet tuulet. Liittoa johtaa ruotsalainen Olle Dahlin.

– Vuonna 2018 uudistettiin IBUn hallitus ja samanaikaisesti alkoi sääntöjen uudistaminen. Sinne tuli uusia ihmisiä, joilla on hyvä käsitys siitä, mitä on hyvä hallintotapa. Olen erittäin tyytyväinen tämänhetkiseen tilaan.

Lue myös:

Venäjä lahjoi prostituoiduilla, metsästysretkillä ja epäillysti myös kylmällä käteisellä – raportti paljastaa kansainvälisen ampumahiihtoliiton ex-johtajan toiminnan

Suosittelemme sinulle