Hyppää sisältöön

Hattulan elinvoimalautakunta kääntämässä kunnanhallituksen tekemät hyllytykset ympäri?

Rakennustarkastajan ja nykyisen kaavoituspäällikön virasta pidätyksiä käsitellään elinvoimalautakunnassa maanantaina. 

Hattulan elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Kaj Nordenswan suhtautuu virasta pidättämisiin tyystin eri tavoin kuin kunnanhallitus. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Timo Leponiemi

Hattulan kunnan hallintosäännön perusteella kunnanhallitus puuttui viralta pidättämisissä asiaan, joka ei kuulunut sen päätösvaltaan. Tekninen johtaja on hallintosäännön mukaan elinvoimalautakunnan alainen viranhaltija ja rakennustarkastaja lautakunnan alaisen viranomaisjaoston alainen. Kunnanhallituksella ei hallintosäännön perusteella ollut oikeutta puuttua viranhaltijoiden toimintaan. Päätösvalta asiassa on elinvoimalautakunnalla.

Vastoin hallintosääntöä

Hattulan kunnanhallituksen joulukuinen päätös puuttua rakennustarkastaja Jorma Immosen ja teknisen johtajan, nykyisen kaavoituspäällikön Juha Prittisen toimintaan on ehkä kääntymässä ympäri. Maanantaina kokoontuvan elinvoimalautakunnan esityslistalla todetaan, että kunnanhallitus toimi vastoin hallintosääntöä. Hattulan elinvoimajohtaja Kari Uusitalo tekee varsinaisen päätösesityksensä kuitenkin vasta kokouksessa.

Ylen tiedossa on, että lautakunnan yhdeksästä jäsenestä ainakin neljä katsoo kunnanhallituksen toimineen päätöksessään väärin. Lautakunnan muista jäsenistä yksi on jäsen myös kunnanhallituksessa, joka päätti hyllytyksistä.

Ajojahtia säästöjen kustannuksella?

Elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.) arvosteli jo maanantaina kunnanvaltuuston kokouksessa rajusti kunnanhallituksen toimintatapaa, jolla viranhaltijat hyllytettiin. Ylelle antamassaan haastattelussa hän sanoo, että virasta pidätettyihin virkamiehiin on kohdistunut ajojahti.

– Tuntuu oudolta näin massiivinen operaatio. kun olisi voinut ihan suoraan kysyä virkamiehiltä, mistä lopputarkastusta vailla olevien rakennusten suuri määrä voi johtua.

Valtuuston kokouksessa Nordenswan piti kunnanhallituksen päätöstä myös lainvastaisena, koska viranhaltijalain mukaan Immosta ja Prittistä olisi tullut kuulla ennen virasta pidättämistä. Kunnanhallituksen päätöksen mukaan virasta pidättämiset astuivat voimaan heti, ilman kuulemista.

Talouden tasapainottamistoimikunnassa mukana oleva elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Kaj Nordenswan on myös huolestunut siitä, että rakennuslupiin liittyviin selvityksiin on kulunut paljon rahaa.

– Se näyttää aika huolestuttavalta, kun kunnassa etsitään säästöjä ja yhtäkkiä löytyykin käsittämättömän iso summa käytettäväksi ajojahtiin.

Suosittelemme sinulle