Hyppää sisältöön

Noin 20 vuotta sitten islamistit surmasivat amerikkalaistoimittajan raa’asti Pakistanissa – nyt maan korkein oikeus vapauttaa murhasta tuomitut

Toimittaja Daniel Pearl siepattiin vuonna 2002 Pakistanissa, jossa hän oli tutkimassa islamistiterroristien toimintaa.

Ahmed Omar Saeed Sheikh.
Ahmed Omar Saeed Sheikh tuomittiin sieppauksen ja murhan päätekijänä kuolemaan. Kuvassa Sheikh oikeudenkäynnissä Karachissa maaliskuussa 2002. Kuva: Aamir Qureshi / AFP
Anu Kerttula

Pakistanissa korkein oikeus on määrännyt vapautettavaksi miehen, joka tuomittiin liki 20 vuotta sitten kuolemaan amerikkalaistoimittajan murhasta. Myös kolme muuta surmasta tuomittua vapautetaan.

Wall Street Journalin toimittaja Daniel Pearl siepattiin Karachissa, Pakistanissa tammikuussa 2002. Hän oli tutkinut islamistiterroristien toimintaa alueella.

Vain kuukausia ennen Pearlin katoamista terroristit olivat iskeneet kaappaamillaan matkustajakoneilla New Yorkiin ja Washington DC:n lähellä sijaitsevaan Pentagoniin. Tuhansia kuoli.

Yhdysvalloista kotoisin olevan toimittajan katoamista seurattiin kansainvälisessä mediassa tarkkaan.

Sieppaajat uhkasivat tappaa Pearlin, jos Afganistanin sodassa otettuja pakistanilaisia vankeja ei vapauteta. Kun vaatimukseen ei suostuttu, Yhdysvaltain lähetystö sai videonauhan, jossa näytettiin Pearlin raaka murha.

Brittisyntyinen, islamistinen Ahmed Omar Saeed Sheikh tuomittiin sieppauksen ja murhan päätekijänä kuolemaan. Kolme muuta terroristia tuomittiin elinkautiseen.

Vuonna 2002 siepattu ja murhattu amerikkalaistoimittaja Daniel Pearl terroristien ottamassa kuvassa, kädet sidottuna.
Vuonna 2002 siepattu ja murhattu amerikkalaistoimittaja Daniel Pearl terroristien ottamassa kuvassa, kädet sidottuna. Kuva: Washington Post / EPA

Kuolemantuomio lieventyi huhtikuussa

Sheikh odotti kuolemantuomiotaan liki kahden vuosikymmenen ajan pakistanilaisessa vankilassa, kunnes viime vuoden huhtikuussa Sindhin provinssin tuomioistuin muutti tuomion seitsemän vuoden vankeustuomioksi. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että hänet vapautettaisiin pian, sillä tuomio oli jo kärsitty.

Puolustusasianajajien mukaan Sheikh oli syntipukki, joka tuomittiin riittämättömillä todisteilla. Vuonna 2011 julkaitsiin raportti, jonka mukaan surmasta olisi tuomittu väärät miehet.

Sheikh on vuosikausia kiistänyt tappaneensa Pearlin henkilökohtaisesti, mutta toissa vuonna hän myönsi, että hänellä oli ”pieni rooli” (siirryt toiseen palveluun)Pearlin murhassa. Hän ei ole täsmentänyt, mikä tuo rooli oli.

Pearlin perhe vetosi kuolemantuomion palauttamiseksi

Pearlin perhe ja Pakistanin hallinto valittivat tuomion lievennyksestä Pakistanin korkeimpaan oikeuteen, joka kumosi vetoomukset. Vetoomuksessa oli pyydetty kuolemantuomion palauttamista.

Surmatun toimittajan perheen mukaan Sheikhillä oli ratkaiseva rooli sieppauksen järjestämisessä ja osansa myös päätöksessä surmata Pearl.

– Pearlin perhe on täysin shokissa siitä, että Pakistanin korkein oikeus vapauttaa syytteistä ja päästää vapaalle Sheikhin ja muut syytetyt, jotka sieppasivat ja tappoivat Daniel Pearlin, kirjoitetaan perheen julkaisemassa lausunnossa uutistoimisto AP:n mukaan.

Miehet ovat vielä vangittuina, eikä vapauttamisen ajankohta ole tiedossa.

Yhdysvalloissa oikeuen päätös on aiheuttanut paheksuntaa.

Valkoisen talon tiedottajan Jen Psakin mukaan kyse on ”loukkauksesta terrorismin uhreja kohtaan kaikkialla”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat on ilmoittanut aiemmin, että se saattaa nostaa omat syytteensä Sheikhiä vastaa (siirryt toiseen palveluun)n, mikäli tämä vapautetaan. Pakistanin sisäministeriön mukaan murhasta tuomittuja neljää ei päästetä lähtemään maasta.

Lue myös:

Pakistanilainen tuomioistuin muutti amerikkalaistoimittajan murhasta tuomitun kuolemantuomion seitsemäksi vuodeksi vankeutta

Suosittelemme sinulle