Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helsingin piiri esittää kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Kirsi Pihaa – kuntavaaleista tulossa jännitysnäytelmä

Myös Wille Rydman oli halukas tehtävään. Lopullisen päätöksen pormestariehdokkaasta tekee Helsingin piirikokous helmikuun puolivälissä.

Kirsi Piha, Helsinki 28.11.2020
Kirsi Piha on johdon konsultti ja viestintäalan yrittäjä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Tiina Karppi,
Tero Valtanen,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kokoomuksen piirihallitus esittää pormestariehdokkaakseen johdon konsulttina ja viestintäalan yrittäjänä toimivaa Kirsi Pihaa. Takavuosien raskaansarjan poliitikko Piha ilmoitti valmiudestaan ehdokkaaksi Twitterissä maanantaiaamuna.

Lopullisen päätöksen pormestariehdokkaasta tekee Helsingin piirikokous helmikuun puolivälissä.

Kokoomuksen kansanedustaja ja helsinkiläinen valtuutettu Wille Rydman ilmoitti maanantaina olevansa myös ehdolla kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Helsingissä.

Kokoomuksen leirissä Pihan päätöstä ehdittiin jo odotella hartaasti. Pihalla on piirihallituksessa vahvaa kannatusta.

– Kirsillä on monipuolinen kokemus politiikasta ja muutoksen johtamisesta. Sellaiselle osaamiselle on erityisesti tarvetta, kun koronan aiheuttamia jälkiä korjataan, toteaa Helsingin Kokoomuksen puheenjohtaja Maarit Vierunen tiedotteessa maanantai-iltana.

Piirihallituksen päätös oli yksimielinen.

Ylen kyselyssä kokoomuksen valtuutetuille Helsingissä ja kokoomuksen Helsingin piirihallituksen jäsenille Piha oli ykkössuosikki pormestariehdokkaaksi.

Piha painottaa avoimuutta ja suvaitsevaisuutta

Kirsi Piha kertoo, että hänen ensisijainen syynsä lähteä ehdokkaaksi on hänen rakkautensa kotikaupunkiaan Helsinkiä kohtaan. Hän kokee, että tehtävä kaupunkipolitiikassa on merkityksellinen.

– Toinen syy on se, että olemme parhaillaan suuressa muutostilanteessa, jossa koronapandemia on edelleen päällä ja asenteellinen ilmapiiri helsinkiläisessä politiikassa kiehuu. Äärioikeistolainen populistinen ajattelumaailma tuntuu voimistuvan. En halua, että Helsinkiä maalataan mustalla pensselillä yli. Kaupunkien menestysresepti on avoimuus ja suvaitsevaisuus, Piha sanoo Ylen haastattelussa.

Kokoomuksen kansanedustaja ja helsinkiläinen valtuutettu Wille Rydman ilmoitti myös ehdokkuudestaan maanantaina. Kirsi Piha toivoo, että huomio ei kääntyisi sisäpoliittisiin asioihin.

– Toivon, että helsinkiläisiltä ei kidnapattaisi tätä kuntavaalia kokoomukseen sisäiseen taisteluun. Minua ei nyt kauheasti kiinnosta kokoomuksen sisäpoliittinen peli vaan se, miten Helsingistä tehdään entistä parempi kaupunki, Piha sanoo.

Pihan mukaan hyviä ehdokkaita on monessa puolueessa.

– Nyt helsinkiläiset saavat valita, minkä tyyppisiä ajatuksia he kokevat itselleen läheiseksi.

Pihan mukaan Helsinkiä on hoidettu tähän asti hyvin.

– Helsinki on ollut hyvällä tiellä kohti kansainvälisestikin relevanttia kaupunkia ja virkeää veturia Suomelle. Sille tielle pääseminen uudelleen koronan jälkeen on ehkä ykkösasia. Helsingin tuloista valtaosa tulee ihmisistä ja yrityksistä, joten meidän pitää pitää huoli siitä, että meillä on jatkossakin töitä ja yrityksiä.

Kirsi Piha julkaisi myös maanantaiaamuna Twitterissä pitkän ketjun perusteluita, miksi hän haluaa Helsingin pormestariksi ja mitä hän ajattelee tehtävästä.

Hän pahoitteli, että pohdinta kesti kauan. Pihan mukaan hänen intohimonsa Helsinkiä kohtaan on suuri, mutta politiikkaa kohtaan ei niinkään. Ketjussa Piha kertoo olevansa sitä mieltä, että aina kannattaa mennä kohti vaikeaa ja haastavaa.

– Helsingin pormestarin tehtävä on varmasti sitä. Olen myös sitä mieltä, että asioita ei pidä tehdä kunnianhimosta tai ulkoisista motiiveista vaan intohimosta ja sisäisestä liekistä. Oma osaaminen repussa, Piha kertoo twiitissään.

Hänen mukaansa hyvä Helsinki pitää huolta inhimillisestä, ekologisesta ja taloudellisesta kantokyvystä. Hänestä kaupungin tulisi olla avoin, virkeä ja suvaitsevainen.

Piha kertoo lähestyvänsä Helsingin tulevaisuutta kolmelta kantilta, jotka ovat Helsinki ja helsinkiläisten hyvä elämä; Helsinki ja sen rooli ja merkitys Suomessa ja maailmassa; sekä kaupunkien rooli, niiden johtaminen ja johtamisen periaatteet.

– Parhaimmillaan kaupunkipolitiikka on yhteisten asioiden hoitamista ilman ylimääräisiä puoluepoliittisia tanssikuvioita. Vaaleissa erilaiset ajattelutavat tulevat esiin, ihmiset äänestävät haluamansa kokoonpanon. Sitten mennään yhteistyöllä eteenpäin. Johtaminen luo edellytykset, twiittasi Piha.

Wille Rydman haluaa Helsingistä kodikkaan metropolin

Kokoomuksen kansanedustaja ja helsinkiläinen valtuutettu Wille Rydman ilmoitti maanantaina olevansa myös ehdolla kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Helsingissä.

– Olen tänään vahvistanut Helsingin piirin johdolle, että olen käytettävissä tähän tehtävään, Rydman kertoo Ylelle.

Rydmanin mukaan Helsingin pormestarin tehtävä on yksi valtakunnan kiinnostavimmista poliittisista tehtävistä.

– Sen painoarvo on noussut erityisen korkeaksi Jan Vapaavuoren erinomaisen työn myötä. Katson, että kaupunkien rooli keskeisten, valtakunnallistenkin haasteiden ratkaisemisessa tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Siksi kyseessä on äärimmäisen kiinnostava tehtävä.

Ville Rydman
Ville Rydman on Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu. Kuva: Mauri Ratilainen/ / AOP

Rydman kertoo saaneensa tiedusteluja ja vetoomuksia ehdokkuudestaan.

– Tulkitsen, että kannatusta on ihan hyvin, niin kuin on varmaan sinänsä Kirsi Pihallakin. Onko jommalla kummalla sitten enemmän, niin aika näyttää, Rydman pohtii.

Rydmanin on arveltu saavan kannatusta erityisesti puolueen konservatiivien siivestä. Puolueen sisällä on ollut vääntöä liberaalien ja konservatiivisempien jäsenten välillä. Mielipiteitä jakaa puolueessa myös Kirsi Piha.

– Näillä nimilapuilla varustettu kahtiajako tuntuu olevan pikemminkin median luomaa. Puolue ammentaa aatteellista pohjaansa yhtä lailla konservatiivisesta kuin liberaaleista perinteistä. Näen, että se on yksi puolueen vahvuuksista. Selvää toki on, että minä ja Kirsi Piha olemme erilaisia henkilöitä niin persoonina kuin poliittisilta ajatuksiltamme, mutta hyvin samaan puolueeseen mahdumme.

Rydman sanoo, että Helsingin pitää olla keskeinen metropoli, joka kykenee kilpailemaan osaajista, pääomista ja yrityksistä muiden Itämeren alueen keskeisten metropolien kanssa.

– Samalla Helsingin pitää olla turvalliselta ja omalta tuntuva koti sen asukkaille. Meidän tulee koronan jälkeisessä jälleenrakennustyössä pitää huoli siitä.

Piha on tulkittu kokoomuksen puoluejohdon ykkössuosikiksi pormestariehdokkaaksi.

Sari Sarkomaa ehdolle kuntavaaleihin, ei pormestariehdokkaaksi

Reilu viikko sitten kisasta kieltäytyi kansanedustaja Sari Sarkomaa. Espoossa asuva kansanedustaja Elina Lepomäkikään ei ole asettumassa ehdolle, ei Espoossa eikä Helsingissä.

Kevään kuntavaaleista odotetaan todellista jännitysnäytelmää. Tällä hetkellä Helsingin suurimman puolueen valtikkaa heiluttava kokoomus tulee käymään ankaran taistelun vihreiden kanssa, joiden pormestariehdokas on niin ikään kokenut naispoliitikko Anni Sinnemäki, joka työskentelee Helsingin apulaispormestarina.

Kokoomukselle otollisia liikkuvia äänestäjiä uumoillaan kuitenkin olevan niin vihreiden kuin perussuomalaisten kannattajissa. Pihan asettuminen ehdolle sohaisee erityisesti vihreiden vaalikentille. Vihreät on tällä hetkellä Helsingin kaupunginvaltuuston toiseksi suurin poliittinen ryhmä kokoomuksen jälkeen.

Perussuomalaisten pormestariehdokas on puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-Aho.

Piha ehti jo välillä jättää politiikan, mutta hänellä on erittäin vahva poliittinen kokemus. Piha toimi parisenkymmentä vuotta sitten kansanedustajana, europarlamentin jäsenenä ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna.

Piha on perustanut viestintäalan yrityksen Ellun Kanat ja on yrityksen omistaja. Kirsi Piha on naimisissa ja hänellä on aikuinen tytär.

Pormestarikisassa paljon tunnettuja nimiä

Pormestari valitaan todennäköisesti suurimmasta puolueesta. Pormestarijärjestelmä on ollut Helsingissä käytössä nyt ensimmäistä nelivuotiskautta. Helsingin nykyinen kookomuslainen pormestari Jan Vapaavuori päätti, ettei ole enää jatkossa käytettävissä pormestariksi.

Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 Jan Vapaavuori sai liki 30 000 ääntä ja ratkaisi kokoomukselle valtakunnallisen ykkössijan, sillä kokoomus sai koko maassa 33 000 ääntä enemmän kuin kakkoseksi jäänyt SDP. Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki sai vajaa 9 000 ääntä.

Tähän mennessä pormestarikisaan ovat lähteneet myös SDP:n Nasima Razmyar ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Keskustan ehdokas on Eeva Kärkkäinen; ehdokkaaksi halunnut Paavo Väyrynen ei päässyt ehdolle.

Kristillisdemokraattien ehdokas on Mika Ebeling ja sinisten Tiina Ahva. Myös Liike Nytin Harry Harkimo tähtää pormestariksi.

Eva Biaudet on tarjoutunut RKP:n pormestariehdokkaaksi.

Voit keskustella Kirsi Pihan ehdokkuudesta tiistaihin kello 23 asti.

Aiheesta lisää:

Ylen kysely: Kirsi Piha on Helsingin kokoomusvaikuttajien ykkössuosikki pormestariehdokkaaksi – moni jättää vielä kertomatta, ketä kannattaa

Anni Sinnemäki mukaan Helsingin pormestarikisaan – tavoitteena paikata koronan jättämät sosiaaliset haavat

Jussi Halla-aho lähtee mukaan Helsingin pormestarikisaan – sanoo olevansa valmis myös apulaispormestariksi

Paavo Arhinmäki asetettiin vasemmistoliiton pormestariehdokkaaksi Helsingissä – "Tarvitaan lähiöpormestari"

Eva Biaudet tarjoutuu RKP:n pormestariehdokkaaksi Helsingissä

Keskustan pormestariehdokkaaksi Helsingissä Saarikon avustaja Eeva Kärkkäinen

Jälleen uusi nimi Helsingin pormestarikisaan – Sinisten ehdokas on nuori Tiina Ahva

Suosittelemme sinulle