Hyppää sisältöön

Turun katuja putsataan täydellä kalustolla – tilattava tekstiviesti kertoo, miltä kadulta autot pitää siirtää

Kaupunki on saanut lähes 3 000 palautetta katujen kunnossapidosta.

Katujen varsilla lumikasoissa olevia autoja.
Turun kaupunki kehottaa autoilijoita siirtämään autonsa kadulta lumen poiston ajaksi. Kuvituskuva. Kuva: Arash Matin / Yle
Tarja Hiltunen

Turun kaupungin talvikunnossapito on käynnissä täydellä koneistolla.

Katuja aurataan ja lunta kuljetetaan pois kaupungin laatiman kunnossapitoluokituksen mukaisesti, kertoo kaupunki tiedotteessaan. Urakoitsijoiden kalusto on liikkeellä täysimääräisesti.

– Töitä tehdään käytännöllisesti katsoen ympäri vuorokauden. Urakoitsijoiden toimintaa myös seurataan ja tarvittaessa puututaan, mutta tärkeintä on tässä tilanteessa antaa työrauha akuutin tilanteen korjaamiseksi, sanoo infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin.

– Toivonkin asukkailta ja muilta katujen käyttäjiltä malttia ja ymmärrystä sen suhteen, että lunta on todella paljon ja lumen pois kuljettaminen vaatii aina oman aikansa.

Kaupungin kaikki viisi lumensijoituspaikkaa on otettu käyttöön, mitä ei ole tarvinnut tehdä läheskään joka talvi. Yksinomaan keskustan alueelta on kuljetettu lunta jo nyt pois noin 1 000 kuorma-autollista eli 25 000 kuutiota.

Siirrä autosi -palvelu

Katujen kunnossapidon ja lumen poistamisen helpottamiseksi kunnossapidossa on otettu käyttöön myös ajoneuvojen siirtokehotukset. Katujen auraus ja lumien poisto on huomattavasti tehokkaampaa, kun kaduille pysäköidyt autot siirretään väliaikaisesti pois kunnossapitokaluston tieltä.

Kaduille sijoitetuista siirtokehotusmerkeistä näkee, milloin pysäköinti on kielletty katuosuudella.

Kaupungin tarjoamasta verkkopalvelusta saa reaaliaikaista tietoa siirtokehotusmerkkien voimassaolosta (turku.fi/siirra-autosi (siirryt toiseen palveluun)). Palvelusta voi katsoa milloin pysäköinti on kielletty milläkin kadulla kunnossapidon ajaksi.

Palvelusta on mahdollisuus tilata itselle tekstiviesti, joka kertoo siirtokehotuksen voimaantulosta haluttujen katujen osalta. Siirtokehotusmerkkejä kannattaa seurata ja noudattaa myös sen takia, että ajoneuvon siirrosta aiheutuneet kustannukset laskutetaan ajoneuvon omistajalta.

– Toivottavasti vältymme mahdollisimman monen ajoneuvon siirrolta, sillä se olisi kokonaisuuden kannalta todella hyvä asia, Mari Helin sanoo.

Palautetta kaupungille tullut ja paljon

Talvikunnossapidosta on tullut poikkeuksellisen paljon palautetta. Kaupungin palautekanavaan on kirjautunut 11.–28.1 tammikuuta välisenä aikana kunnossapitoon liittyviä palautteita kaikkiaan 2981 kappaletta. Palautteiden suuren määrän vuoksi, palautteessa on otettu käyttöön automaattivastaus.

– Vaikka automaattivastaus saattaa tuntua persoonattomalta, on se ainoa mahdollisuus tällä hetkellä, koska palautetta on tullut niin paljon. Kaikki palautteet kuitenkin välitetään eteenpäin ja ne myös käsitellään, infran kunnossapidon päällikkö Mari Helin kertoo.

Voit keskustella uutisesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 30.1. kello 23.

Suosittelemme sinulle