Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi: Mikkelin professuurihanketta koskevista mahdollisista rikoksista osa voi olla jo rikosoikeudellisesti vanhentuneita

Poliisi kertoo selvittävänsä esitutkinnassa, onko Mikkelin kaupungin kehitysyhtiöiden vastuuhenkilöt tai kaupungin virkamiehet syyllistyneet esimerkiksi virkarikokseen.

Poliisin hihamerkki.
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa Mikkelin professuurihanketta koskevista mahdollisista rikoksista voi olla jo rikosoikeudellisesti vanhentuneita, arvioi poliisi.

Itä-Suomen poliisilaitos on saanut valmiiksi esiselvityksen koskien Mikkelin kaupungin kehitysyhtiöiden ja professori Mika Sillanpään välillä solmittua professuurirahoitusjärjestelyä. Tapauksesta nousi kohu, kun julkisuudessa heräsi epäilys palkkioiden maksun asianmukaisuudesta.

Poliisi kertoo suorittavansa seuraavaksi esitutkinnan, jossa selvitetään onko joku kehitysyhtiöiden vastuuhenkilöstä tai kaupungin virkamiehistä syyllistynyt virkarikokseen tai muuhun rikokseen. Esitutkinnassa selvitetään myös Mikkelissä toimivan Vihreän kemian laboratorion entisen professori Mika Sillanpään mahdollinen osallisuus esille tuleviin rikoksiin.

Tapaukseen liittyy poliisin tiedotteen mukaan useita haasteellisia oikeudellisia kysymyksiä, joista poliisi neuvottelee syyttäjän kanssa. Näissä palavereissa tarkentuvat rikoksesta epäiltyjen piiri ja asiaan soveltuvat rikosnimikkeet.

Esitutkinta on poliisilla tällä hetkellä alkuvaiheessaan.

Kaupunki antaa oman lausuntonsa hankkeesta vielä keväällä

Mikkelin kaupunginvaltuusto asetti aiemmin viikolla tilapäisen valiokunnan antamaan lausunnon professuurihankkeesta. Valiokunnalta odotetaan lausuntoa professuurihankkeesta maaliskuun loppuun mennessä.

Tämän lisäksi Etelä-Savon käräjäoikeudessa on vireillä tapaus, jossa osapuolina ovat Mikkelin kaupungin kehitysyhtiö sekä Mika Sillanpää. Kehitysyhtiö oli lopettanut palkanmaksun Sillanpäälle professuurihankkeesta aiemmin, mutta Sillanpää riittautti asian ja nosti kanteen kaupungin kehitysyhtiötä vastaan.

Juttua täsmennetty 22.2.2021 klo 10:07 Täsmennetty viimeiseen virkkeeseen, että kaupungin kehitysyhtiö oli lopettanut palkanmaksun.

Artikkelin kuvatekstiä muokattu 29.3.2021 kello 16:08 Artikkelin aiempi kuvateksti viittasi aiheeseen liittymättömään juttuun.

Lue myös:

Poliisi aloittaa rikostutkinnan Mikkelin professuurihankkeesta

Itä-Suomen poliisi selvittää Mikkelin professuurihankkeen sitouttamisrahojen tapausta – asian tiimoilta on käynnistetty esiselvitys

Ulkopuolinen selvitys: Mikkelin kaupungin professuurihankkeen toteutuksessa useita puutteita

Yliopisto LUT:n Mikkelin toimipiste saa kaksi uutta professoria

Mikkelin professuurien rahoituksesta tehdään sisäinen tarkastus

Länsi-Savo: Mikkeli sitoutti tunnettua professoria tuntuvalla lisäpalkkiolla vuosien ajan

Suosittelemme