Hyppää sisältöön

Sibelius soi ensi yönä internetissä kymmenilletuhansille kuulijoille – asialla on klassisen musiikin Suomessakin vieraillut meemitehdas

Humoristisesta klassisen musiikin sisällöstä tunnettu australialainen viulistikaksikko juhlistaa kolmen miljoonan seuraajan rajapyykkiä Sibeliuksen Viulukonsertolla.

TwoSetViolin
Brett Yang (vas.) ja Eddy Chen luopuivat paikoistaan Sydneyn ja Queenslandin sinfoniaorkestereissa. Sen sijaan he tekevät someen videoita, joista monet ovat viraalihittejä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Mattias Mattila

Suomalaisen säveltäjän Jean Sibeliuksen musiikki saa ensi yönä maailmanlaajuista huomiota, kun internetin ylivoimaisesti suosituin klassisen musiikin ilmiö ja meemitehdas Twoset Violin juhlii saavuttamaansa merkkipaalua. Australialaisen viulistikaksikon, Eddy Chenin ja Brett Yangin, perustama Youtube-kanava rikkoi hiljattain kolmen miljoonan seuraajan rajan.

Luvassa on livestriiminä tehtävä haaste, jonka aikana kaksikko soittaa Sibeliuksen Viulukonserton kahdelle viululle sovitettuna. Eddy Chen taituroi solistina, kun Brett Yangin tehtävänä on hoitaa kokonaisen sinfoniaorkesterin virkaa säestäjänä. Suora lähetys kerännee maailmanlaajuisesti kymmeniätuhansia ihmisiä ruutujen ääreen (siirryt toiseen palveluun) yöllä kello 4.30 Suomen aikaa.

Kun kaksikko juhlisti vastaavasti kahden miljoonan seuraajan rajapyykkiä venäläissäveltäjä Pjotr Tšaikovskin Viulukonsertolla vuosi sitten, striimi keräsi paikan päälle lähes 50 000 kuulijaa. Lähetyksen tallenteella on lähes puolitoista miljoonaa katselukertaa.

Maailmankiertueelle joukkorahoituksen voimin

Suomessakin vieraillut Twoset Violin on kahden nuoren australialaismuusikon perustama brändi, joka tuottaa klassisen musiikin sisältöä sosiaalisen median kanaville. Koukkuna on internetkulttuurista ammentava humoristinen ja samastuttava ote.

– Kun soitimme orkesterikonserteissa, tuntui siltä, että oli vedettävä klassisen musiikin maski ylle. Samalla halusimme vain hassutella syvällä sisimmässämme, ammattipestinsä sinfoniaorkestereissa aikoinaan jättäneet muusikot totesivat Ylen haastattelussa vuonna 2018.

Leimaavaa on, että vaikka kaksikko elää viihdearvosta, sisällöllä on myös opettavainen ja inspiroiva vaikutus.

– Monet ovat laittaneet meille viestiä, että he ovat aloittaneet tai harkitsevat aloittavansa soittoharrastuksen videoidemme ansiosta, Brett iloitsi Ylelle.

Twoset-ilmiö on rönsyillyt internetin syövereistä konserttitaloihin. Ensimmäisen maailmankiertueensa muusikot kustansivat joukkorahoituskampanjalla ja katusoittajina. Tavoitesumma, 30 000 euroa, saatiin kasaan viidessä päivässä. Kiertue piipahti vuonna 2018 myös Suomessa, ja kaksi konserttia Helsingin Musiikkitalon Camerata-salissa olivat loppuunmyytyjä.

Viime vuodelle suunniteltu toinen maailmankiertue peruuntui koronapandemian myötä.

TwoSetViolin
Brett ja Eddy laittavat videoilla itsensä likoon. Usein huumori ammentaa klassisen musiikin stereotypioista. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sibelius-striimi on tunteikas hetki vaikean ajanjakson jälkeen

Vuonna 2013 perustettu Twoset Violin tunnetaan paitsi sisällön laadusta myös sen määrästä. Kaksikko on julkaissut säännöllisesti vähintään kolme videota viikossa.

Fanit säikähtivät viime joulukuussa, kun Eddy Chen kertoi Twoset Violinin jäävän (siirryt toiseen palveluun) määrittelemättömän mittaiselle tauolle Brett Yangin terveysongelmien vuoksi.

– Rakastamme sitä mitä teemme, emmekä aina huomaa, että tarvitsisimme taukoa. Brett halusi kuvata lisää videoita aina, kun hän tunsi olonsa paremmaksi. Se taisi olla liikaa, Chen toteaa videolla.

Iloisia uutisia saatiin tammikuun puolessavälissä, kun kaksikko ilmoitti alkavansa hiljalleen taas julkaista videoita. Varhaisen lauantaiaamun Sibelius-striimi on monessa mielessä tunteikas hetki faneille ja tekijäkaksikolle.

Finlandian jälkeen maailmalla soi viulukonsertto

Sibeliuksen musiikki soi vastikään ympäri maailmaa, kun Finlandiasta tutun hymnin sävelet juhlistivat Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia.

Tosin kysymys oli sovituksesta. Esitettävä teos oli majuri Ryan J. Nowlinin Godspeed, jonka osana on sovitus virrestä Be Still My Soul. Se puolestaan lainaa Sibeliuksen tuttua hymniosaa.

Finlandian hymnimelodiaa on versioitu ja lainattu lukemattomia kertoja maailmalla. Sen sijaan Viulukonsertto tunnetaan yksinomaan Sibeliuksen teoksena. Se on yksi viulutaiteen suurista ja vaativista romanttisista konsertoista, Tšaikovskin, Ludwig van Beethovenin ja Johannes Brahmsin viulukonserttojen rinnalla.

Suosittelemme sinulle