Hyppää sisältöön

"Huojentava ja viisas päätös" – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek odottaa Astra Zenecan rokotteita Suomeen helmikuun alussa

Astra Zenecan rokotteelle ei määrätty yläikärajaa, vaikka näyttö sen tehosta vanhemmilla ikäluokilla on vielä vajavaista.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Paula Tiessalo

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sai huokaista helpotuksesta, kun Euroopan lääkevirasto EMA antoi hyväksyvän suosituksen Astra Zeneca -yhtiön koronarokotteiden myyntiluvalle EU:n markkinoille.

– Päätös oli huojentava. Siinä oli katsottu rokotteesta jo olemassa oleva tutkimustieto hyvin tarkkaan. Niiden perusteella asiantuntijat päättivät, että rokotetta voidaan suositella EU:ssa käytettäväksi.

Nohynek seurasi etäyhteyden päässä tarkasti Euroopan lääkeviraston tiedotustilaisuutta. Virasto suositti myyntiluvan myöntämistä rokotteelle käytettäväksi yli 18-vuotiaille. Rokotteen teho on testien mukaan noin 60 prosenttia.

Rokotetta voidaan EMA:n asiantuntijoiden mukaan käyttää turvallisesti myös iäkkäämmille.

– Rokotteen hyötyjä ja haittoja punnitessa paino on hyödyn puolella, jolloin ei ole mitään syytä tässä vaiheessa myöskään rajata sen käyttöä yläikärajan suhteen.

Rokotteen tehoa ei ole vielä pystytty vanhemmissa ikäluokissa tarkasti määrittelemään tutkimustiedon vähyyden takia. Sen on kuitenkin todettu synnyttävän immuunivastetta koronavirusta vastaan myös yli 55-vuotiaiden ryhmässä.

– Iäkkäillä ihmisillä nähtiin kohtuullisen hyvin vasta-ainevasteita. Siltä pohjalta voidaan myös epäsuorasti olettaa, että heillä tullaan näkemään rokotteen tehoa, Nohynek sanoo.

Ei vaikutusta rokotusjärjestykseen

Jokainen EU:n jäsenmaa päättää itsenäisesti, miten haluaa toimia Astra Zenecan rokotteen kanssa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta päättää, että yli 65-vuotiaat rokotettaisiinkin ensisijaisesti kahdella aiemmin markkinoille tulleella rokotteella.

Tällaista päätöstä tuskin moni jäsenmaa tekee ainakaan pandemian tässä vaiheessa, koska kaikista rokotteista on huutava pula.

– Esimerkiksi Britanniassa kuolee tällä hetkellä 1600 ihmistä päivässä covid-19-tautiin. Jos Astra Zenecan rokote siellä kiellettäisiin vanhemmilta ihmisiltä, eikä muita rokotteita olisi riittävästi, niin tuollaista suositusta olisi hankala perustella kansanterveydellisistä lähtökohdista.

Iso-Britannian lääkeviranomainen on antanut hätätilakäyttöluvan Astra Zenecan rokotteelle kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Suomen on määrä saada ensimmäiset erät Astra Zenecan rokotetta helmikuun alussa. Tuolloin käyttöön pitäisi tulla noin 200 000 rokoteannosta.

Nyt markkinoille tulevan rokotteen etuna on, että sen säilytys ei vaadi aiempien rokotteiden vaatimaa erikoiskylmiä tiloja. Täten sen kuljettaminen ja jakelu on helpompaa myös harvaan asutuilla seuduilla, joissa matkat rokotuspaikasta toiseen voivat olla pitkiä.

Suosittelemme sinulle