Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yli 5 000 otettu kiinni mielenosoituksissa eri puolilla maata, Julia Navalnaja vapautettu – Yle seuraa Venäjän tapahtumia

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia tukevia mielenosoituksia järjestettiin sunnuntaina eri puolilla maata.

Pietarissa mielenosoittajia oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia tukevassa mielenosoituksessa.
Pietarilaisia osoittamassa mieltään Aleksei Navalnyin puolesta. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA / HELSINKI Poliisi käytti sunnuntaina kovia otteita ja voimatoimia estääkseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia tukevat mielenosoitukset Venäjällä.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen seurasi mielenosoituksia paikan päällä Moskovassa.

Mikkosen mukaan Moskovassa poliisi esti mielenosoittajien pääsyn lähelle paikkaa, jossa Navalnyia pidetään tutkintavankeudessa.

Kirjeenvaihtajamme Erkka Mikkonen oli mukana, kun mielenosoittajat pyrkivät kohti vankilaa, jossa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia pidetään vangittuna. Mielenosoitukset Moskovassa ovat nyt päättyneet.

Poliisi käytti paikoin raakaa väkivaltaa mielenosoittajien kiinniotoissa, ja silminnäkijöiden mukaan voimatoimet kohdistettiin sattumanvaraisesti. Lisäksi ainakin Volgogradissa ihmisten kiinniottoihin osallistui siviilipukuisia miehiä, mikä muistutti Valko-Venäjän miliisin toiminnasta viime syksynä.

Myös Mikkonen näki Moskovassa, kuinka poliisi pamputti mielenosoittajia. Mikkonen kertoo nähneensä nuoren miehen, jonka pää oli veren peitossa.

Poliisi ottanut miehen kiinni Moskovassa.
Poliisi otti kiinni mielenosoittajan noin korttelin päässä tutkintavankilalta. Kuva: Nadja Titova / Yle

Seuraavaa mielenosoitusta kutsutaan jo koolle ensi viikon tiistaiksi, jolloin on määrä pitää Navalnyin oikeudenkäynti.

Moskovassa ja Pietarissa mielenosoitukset alkoivat kello 11 Suomen aikaa tänään, Venäjän itäosissa mielenosoitukset alkoivat jo aiemmin.

Mielenosoittajat huusivat iskulauseita: "Putin on varas"

Mikkosen mukaan paikalla oli enimmäkseen nuoria aikuisia.

Marssivat mielenosoittajat huusivat iskulauseita, kuten "Putin on varas" ja "Päästäkää hänet ulos", oppositiojohtaja Navalnyiin viitaten.

Mikkosen mukaan mielenosoittajat joutuivat mutkittelemaan Moskovan kaduilla, sillä poliisi sulki lukuisia teitä.

Poliisi kiinni ottamaa henkilö viedää poliisiautoon.
Mielenosoittaja otettiin kiinni Komsomolskaja-aukiolla. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Poliisi kiinni ottamaa henkilö viedää poliisiautoon.
Moskovassa on pidätetty tänään satoja mielenosoittajia. Kuvan tapahtumat Komsomolskaja-aukion laidalta. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle

Pidätettyjen määrä kasvaa

Uutistoimistotietojen mukaan yli 5 000 ihmistä on otettu kiinni tänään eri puolilla maata. Heistä noin 1 600 otettiin kiinni Moskovassa ja reilut 1 100 Pietarissa.

Yli sata mielenosoittajaa oli otettu kiinni myös Krasnojarskissa, Nizhni Novgorodissa, Tverissä, Voronezhissa, Vladivostokissa ja Novosibirskissa.

Tiedot perustuvat kansalaisaktivistien ylläpitämän OVD-Info-järjestön arvioihin.

Aleksei Navalnyin vaimon Julia Navalnaja on vapautettiin alkuillasta. Navalnaja otettiin aiemmin kiinni mielenosoituksessa Moskovassa.

Navalnajan asianajajan mukaan Navalnaja vapautettiin sitä vastaan, että hän ilmoittautuu huomenna kello 10 aamulla alkavaan oikeudenkäyntiin. Navalnajaa voi odottaa 15 päivän aresti.

Mielenosoitusten alla Navalnyin tukijoukot ovat raportoineet poliisin tehneen lukuisia kotietsintöjä ja kiinniottoja.

Mielenosoituksia eri puolilla Moskovaa

Mikkonen yritti aiemmin päästä Lubjankan aukiolle ydinkeskustaan, mutta poliisi pysäytti hänet.

– Poliisi otti ihmisiä kiinni ihan silmiemme edessä, hän raportoi.

Ilmapiiri oli tänään edellistä viikonloppua sekavampi.

– Nyt ei ole yhtä suurta mielenosoitusta, vaan ihmisiä ja ryhmiä on eri puolilla kaupunkia. Poliisi sulki mielenosoituspaikaksi julistetun Lubjankan aukion täysin jalankulkijoilta. Myös ainakin seitsemän metroasemaa on suljettu, sekä useita kahviloita, ravintoloita ja suuria kauppakeskuksia, hän kertoi puolilta päivin sunnuntaina.

Mikkosen mukaan on täysin poikkeuksellista, että iso osa ydinkeskustaa suljettiin jo ennen mielenosoitusten alkua.

– Poliisi on nyt varustautunut etukäteen ja pyrkinyt tukahduttamaan mielenosoituksia. Osa mielenosoittajista ei pysty seuramaan tukijoukkojen viestejä, hän kertoo.

Mielenosoittajia ja poliiseja Moskovassa.
Moskovaan on tänään kerääntynyt paitsi mielenosoittajia myös poliiseja. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Poliiseja järjestäytymässä mielenosoituksiin Moskovassa.
Venäjän turvallisuusjoukkoja Suharevskajan metroaseman läheisyydessä. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle

Katso videolta tunnelmia aiemmin tänään:

Kirjeenvaihtajamme Erkka Mikkonen seuraa tapahtumia Moskovassa, jossa poliisi yrittää estää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia tukevat mielenosoitukset laajoilla turvatoimilla ja pidätyksillä.

Mikkosen mukaan poliisi otti vähäksi aikaa kiinni myös amerikkalaisen uutiskanava CNN:n toimittajan Frederik Pleitgenin Suharevskajan metroaseman läheisyydessä.

Poliisi otti mielenosoittajan kiinni Moskovassa.
Poliisi otti mielenosoittajan kiinni Moskovassa Suharevskajan metroaseman läheisyydessä. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle

Yhdysvallat on tuominnut Venäjän tämänpäiväiset kovat otteet mielenosoittajia kohtaan.

– Yhdysvallat tuomitsee jatkuvan väkivallan käytön rauhanomaisia mielenosoittajia ja toimittajia vastaan ja vaatii Venäjää vapauttamaan Navalnyin, kirjoittaa tuore ulkoministeri Antony Blinken Twitterissä.

Viime viikonloppuna kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltä eri puolilla Venäjää ja tuhansia ihmisiä otettiin kiinni.

Mielenosoituksissa vaadittiin vapautta vangitulle Navalnyille. Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän vietti kuukausia toipuen myrkytyksestä.

Lue Ylen analyysi: Tänään on iso päivä Venäjällä – syöstäänkö Vladimir Putin pian vallasta? Tässä kolme skenaariota tulevasta

Myös Helsingissä järjestettiin Navalnyita tukeva mielenosoitus

Helsingissä Senaatintorilla on järjestetty Navalnyin tukimielenosoitus, kertoo STT.

Mielenosoittajia venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksessa Senaatintorilla Helsingissä.
Senaatintorille oli kerääntynyt kahdeksaan 4-10 hengen ryhmään kokoontuneita Navalnyin vapauttamista vaativia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin poliisin johtokeskuksen viestinnästä kerrotaan, että poliisille on tehty aiemmin kahdeksan eri ilmoitusta mielenosoituksesta.

Hieman ennen kello kahta iltapäivällä Senaatintorilla oli poliisin mukaan noin 60 ihmistä. Osallistujat ovat jakaantuneet kahdeksaan eri ryhmittymään, joista kussakin on poliisin mukaan 4–10 ihmistä.

Poliisi on ohjeistanut ryhmittymiä pysymään näille osoitetuissa paikoissa ja noudattamaan aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksia. Kello 13:n aikaan alkaneen tukimielenosoituksen kerrotaan sujuneen rauhallisesti.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: Mellakkapoliisi repi minua kohti pidätysautoa – Venäjällä toimittajia pelotellaan etäämmälle Putinia vastustavasta oppositiosta

Yli 3 000 ihmistä pidätettiin Venäjällä Navalnyin tukimielenosoituksissa – Ylen kirjeenvaihtajan video näyttää poliisin kovat otteet

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi on venäläisille joko pelastaja tai isänmaan petturi, mutta miksi myös Suomen tulee tukea Putinin tunnetuinta kriitikkoa?

Suosittelemme