Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomen alppihiihdon suurlupaus Rosa Pohjolainen kertasi kauden päättänyttä loukkaantumistaan Urheilustudiossa – lääkäri kertoi paluuaikataulun raameista

Levin maailmancupissa säväyttänyt Rosa Pohjolainen on keskittynyt viime viikkojen ajan koulunkäyntiin.

Katso video kuvaa klikkaamalla.
Riku Salminen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasta 17-vuotias Rosa Pohjolainen nousi otsikoihin runsas kaksi kuukautta sitten. Iloisella persoonallaan hurmannut teini-ihme laski heti uransa toisessa maailmancupin osakilpailussa Levillä toiselle kierrokselle ja maailmancupin pisteille. Suoritus sai Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palanderinkin hyppimään ja itkemään ilosta selostuskopissa.

Pohjolaisen kausi sai superhyvän alun, mutta vain runsas kuukausi myöhemmin se päättyi kuin seinään.

– Olimme Italiassa harjoittelemassa. Se oli normi treenipäivä, aurinko paistoi. Ensimmäisellä treenilaskulla, jyrkän yläosassa oli tosi grippipinta, niin suksi vain nappasi kiinni ja polvi vääntyi pahasti. Kuului naps ja se oli siinä, sunnuntaina Urheilustudiossa vieraillut Pohjolainen kertasi tapahtunutta.

Pohjolaisen polvesta katkesi eturistiside ja myös kierukkaan tuli vaurioita. Polvi leikattiin tämän viikon tiistaina.

– Kyllähän tämä harmittaa, totta kai. Varmaan kaikkia harmittaisi. Mutta yritän olla positiivisella asenteella. Saan nyt tehdä koulua alta pois ja voin seuraavina vuosina vain laskea, Pohjolainen kertoi.

"Kuntoutus täytyy tehdä kunnolla"

Koska Pohjolainen nähdään jälleen tositoimissa? Alppilupauksen polven leikannut ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Sikri Tukiainen kertoi Urheilustudiossa, että jo leikkauksen ajankohdan kanssa päätettiin, ettei mitään riskejä oteta. Myös paluun kanssa ollaan hyvin varovaisia, koska tilanteeseen vaikuttaa monta asiaa aina siirrännäisestä kuntoutukseen asti.

– Kuntoutus täytyy tehdä kunnolla. Jos oikein optimistisesti ajatellaan ja kaikki menee hyvin, niin siinä puolen vuoden kohdalla hän voi mennä fiilistelemään ja 9 kuukauden kuluttua pääsee sitten täystoimiin, Tukiainen sanoi.

Pohjolainen sai Palanderilta neuvoja siitä, mihin hänen kannattaa kiinnittää huomiota, kun hän lopulta pääsee palaamaan suksien päälle ja rinteeseen.

Palanderilla itsellään oli ensimmäisen ristisidevammansa jälkeen hirveä hinku takaisin rinteeseen, mutta hänen lääkärinsä Eero Hyvärinen yritti. Hyvärinen korosti sitä, että jos Palander tekee alitehoisia suorituksia ja varovaisia laskuja liian pitkään, niin arkuus jää päälle.

– Lihas tulee nopeasti takaisin ja sitä pääsee fyysisesti takaisin, mutta taito pitää opetella uudestaan. Siinä pitää olla hirveä luotto siihen jalkaan heti alusta, jotta pystyy räimimään saman tien ja saa itseluottamusta, Palander sanoi.

Normiarki tuo hyvää mieltä

Pohjolainen pääsi tällä kaudella laskemaan Eurooppa-cupin kisojen ja Levin maailmancupin lisäksi myös Semmeringin ja Zagrebin maailmancupeissa. Näissä maailmancupin kisoissa hän ei pystynyt toistamaan Levin ihmettä.

– Treeneissä laskut kulki ihan hyvin, mutta kisoissa ei oikein lähtenyt. Maailmancupeissa lähtönumerot olivat isoja, ei ollut varaa virheisiin ja kun niitä omalle kohdalle tuli, niin se oli aika kovaa kyytiä, Pohjolainen myönsi.

Hyvinkääläinen on jo suunnannut katseensa tulevaisuuteen eikä murehdi liiemmin tilannettaan. Hän kertoikin ajatuksen tulevasta pitävän hänen mielensä kirkkaana ja nauttivansa nykyhetkestä.

– Saan hyvää mieltä ihan normiarjesta ja koulunkäynnistä, hän vakuutti.

Lue myös:

Kalle Palanderilta rehellistä puhetta pahimmista loukkaantumisistaan: "Siinä ei ollut tuurilla mitään tekemistä"

Suomen alppihiihto- ja lumilautatähtien loukkaantumisten lista on karmivaa luettavaa – lääkäriltä tyly arvio: "Alppilajeissa 13–15 prosenttia urheilijoista loukkaantuu"

Suomen alppitoivo Rosa Pohjolaisen kausi päättyi loukkaantumiseen

17-vuotias Rosa Pohjolainen ilmoitti tahtovansa maailman parhaaksi alppihiihtäjäksi – pitkäaikainen valmentaja avaa, miksi se on mahdollista ja kertoo huimasta tulevaisuudenkuvasta

Suomen uusi alppitoivo reagoi kylmäpäisesti Kalle Palanderin kyyneliin – 17-vuotias Rosa Pohjolainen haluaa olla maailman paras

Rosa Pohjolaisen suoritukset keräsivät alppihiihtoväeltä ylistystä – urheilujohtaja riemuitsee maapaikasta, mutta muistuttaa kauden päätavoitteesta: "Pidetään pää kylmänä"

"Onko meillä nyt uusi Kalle Palander?" – Rosa Pohjolaisen aitous ja iloisuus tekivät vaikutuksen urheiluasiantuntijoihin

Millainen teini-ihme sai Kalle Palanderin itkemään onnesta? Isä avaa Rosa Pohjolaisen supersuorituksen taustat: "Nyt painetaan kaasua ja lähdetään tavoittelemaan maailmanhuippua"

17-vuotiaan Rosa Pohjolaisen huippuveto säväytti suomalaisia talviurheilulegendoja – Kalle Palanderin kanssa tyly ensikohtaaminen, Janne Ahonen teki upean vertauksen

Rosa Pohjolaisen huikea viikonloppu huipentui maailmancupin pisteille – "Onhan se nyt aivan mahtavaa"

Suosittelemme