Hyppää sisältöön

Kuosmanen uskoo vielä saavansa taistella painin olympiapaikasta, vaikka Savolainen valittiin karsintaturnaukseen: "Ei tässä mistään maailmanlopusta ole kysymys"

Arvi Savolainen edustaa Suomen ensimmäisessä olympiakarsintaturnauksessa Unkarissa.

Elias Kuosmanen haluaa vielä taistella olympiapaikasta. Kuva: Imago Sportfotodienst / AOP
Sakari Lund,
Joel Holma

Elias Kuosmanen koki pettymyksen, kun Painiliitto valitsi Arvi Savolaisen edustamaan Suomea vuoden ensimmäiseen olympiakarsintaturnaukseen Unkariin 18.–21. maaliskuuta. Kuosmanen osasi kuitenkin odottaa tällaista päätöstä.

– Ei se mikään järjetön yllätys ollut. Sain jo aiemmin valmentajilta tiedon, että he ovat tätä ehdottamassa, Kuosmanen kertoi Yle Urheilulle.

Savolainen ja Kuosmanen ovat taistelleet Suomen edustuspaikasta 97 kilon sarjassa. Savolainen voitti tammikuussa Zagrebin näyttökilpailun ja voitti Kuosmasen 4–0 matkalla finaaliin.

– Olen pettynyt suoritukseeni Kroatiassa. Harmittaa, että en pääse ensimmäiseen karsintaturnaukseen, mutta on tässä huonoja kisoja painittu ennenkin ja niistä on pystytty nousemaan. Ei tässä mistään maailmanlopusta ole kysymys.

Kuosmanen myöntää sen. että karsinta karsintaturnaukseen oli tasapuolinen. Kuosmanen ja Savolainen olivat täysin samassa tilanteessa Zagrebissa. Sen sijaan hän kyseenalaistaa sen, oliko vuoden kilpailutauon jälkeen järjestetty ensimmäinen turnaus paras mahdollinen paikka ratkaisun tekemiseen. Kuosmanen kertoo, että ei ollut parhaimmillaan Zagrebissa painonpudotuksen epäonnistumisen vuoksi.

– Arvi oli siellä parempi, siitä ei ole mitään epäselvyyttä, hän korostaa.

Vammat kiusasivat kesällä

Viime keväänä koronapandemian iskiessä Kuosmanen joutui keskittymään pitkään lähinnä fysiikkaharjoitteluun. Kesällä hän pääsi jälleen painiharjoittelun pariin. Edellisiin vuosiin verrattuna poikkeavaa on ollut se, että ulkomaan leirit ovat jääneet pois.

– Kesällä tuli myös muutama vamma. Kylki leikattiin ja nilkan kanssa on ollut vaikeuksia, joten ihan putkeen ei ole mennyt. Koko ajan olen pystynyt kuitenkin harjoittelemaan.

Kuosmanen jatkaa harjoittelua ja olympiapaikan tavoittelua. Hän haluaa uskoa siihen, että hänelle annetaan vielä mahdollisuus taistella olympiapaikasta, jos Savolainen hankkii Suomelle sellaisen Unkarista.

Mikäli Unkarista ei olympiapaikkaa tule, on painijoiden viimeinen mahdollisuus lunastaa kisalippu Bulgarian maailmanlaajuisessa karsintaturnauksessa toukokuun alussa.

Kuosmanen ja Savolainen ovat hyviä kavereita, mutta olympiapaikan kohtalosta he eivät keskenään juuri juttele. Puheenaiheet haetaan urheilun ulkopuolelta.

Kuosmanen on voittanut urallaan kaksi EM-pronssia. Kävi Tokion olympialaisten suhteen miten tahansa, hän pyrkii jatkamaan kehittymistä.

– Olen motivoitunut tavoittelemaan omaa parasta versiotani. Monta kiveä on vielä käännettävä, monessa asiassa on vielä kehitettävää.

Lue myös:

Painiliitto teki päätöksen: Arvi Savolainen valittu tavoittelemaan olympiapaikkaa Tokioon – arvokisamitalisti Elias Kuosmanen ulkona

Suosittelemme sinulle