Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi on aloittanut esiselvityksen Koskelan henkirikoksen taustoihin liittyen – selvityksen alla on lastensuojelun ja koulun toiminta

Asian selvittäminen on alussa, kertoo poliisi.

Koskelan henkirikoksen muistopaikka.
Eri viranomaisten toiminta on ollut tutkinnassa esillä Koskelan murhatutkinnan alusta asti ja asiasta on keskusteltu myös asianomistajatahon kanssa, kertoo poliisi. Kuva: Matti Myller / Yle
Tiina Karppi,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen Koskelan henkirikosta, jossa 16-vuotias poika surmattiin raa'alla tavalla joulukuun alussa. Rikoksesta epäillään kolmea alaikäistä nuorta.

Helsingin poliisi selvittää viranomaisten toimia ennen 4.12.2020 tapahtunutta Koskelan henkirikosta. Esiselvitys käynnistettiin torstaina 28.1.2021.

Selvityksen alla on lastensuojelun ja koulun toiminta, eli toimenpiteet ja niiden riittävyys liittyen muun muassa esitutkinnassa selvinneisiin rikoksen uhriin kohdistuneeseen pitkään jatkuneeseen kiusaamiseen ja useisiin pahoinpitelyihin. Surmattu nuori oli ennen veritekoa joutunut pitkään jatkuneen kiusaamisen ja useiden pahoinpitelyjen uhriksi.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.

– Asian selvittäminen on alussa ja siitä kerrotaan tässä vaiheessa tämän verran. Eri viranomaisten toiminta on ollut tutkinnassa esillä Koskelan murhatutkinnan alusta asti ja asiasta on keskusteltu myös asianomistajatahon kanssa. Esiselvitys käynnistettiin asian siirryttyä syyteharkintaan. Viestimme esiselvityksestä avoimesti, koska poikkeuksellisen vakava henkirikosepäily on ollut laajassa yhteiskunnallisessa keskustelussa, sanoo rikosylitarkastaja, rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen.

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

"Tekoja voidaan pitää sadistisina"

Esiselvitys aloitettiin viime torstaina, jolloin tapaus siirtyi poliisilta syyteharkintaan. Poliisi on tutkinut henkirikosta murhana. Kaikki kolme epäiltyä ovat syntyneet vuonna 2004. He ovat tutkintavankeudessa.

Poliisin mukaan tutkinnassa on muodostunut kuva, että uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Poliisi on luonnehtinut tapahtumia pitkään jatkuneeksi väkivaltaiseksi kiusaamiseksi, joka johti tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, kuvaili tutkinnanjohtaja Marko Forss poliisin aiemmassa tiedotteessa.

Asiaan on tutkinnanjohtajaksi nimetty rikoskomisario Markku Silen.

Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran, kun esiselvitys on tehty.

– Toivomme nyt työrauhaa asian esiselvittelylle, sanoo rikostutkintayksikön johtaja Turunen.

Lue lisää aiheesta:

Koskelan murhatutkinta valmistui: 16-vuotiaat epäillyt pitivät sadistisesti hauskaa uhrin kustannuksella – uhria pahoinpideltiin samassa paikassa useana perjantaina

Suosittelemme sinulle