Todistajien uskottavuus nousee keskeiseen asemaan Suomessa poikkeuksellisessa sotarikosoikeudenkäynnissä. Mitä todistajat muistavat 20 vuotta sisällissodan jälkeen, onko heillä syytä kertoa totuutta ja voiko todistukseen luottaa?
Yli kymmenen vuotta Tampereella asunutta miestä syytetään julmista sotarikoksista Liberian sisällissodassa. Sierraleonelainen Gibril Massaquoi vastaa syytteisiin muun muassa kymmenistä murhista ja kahdeksasta törkeästä raiskauksesta. Hänelle vaaditaan elinkautista rangiastusta.
Massaquoin syytetään myös käskeneen polttamaan elävältä lapsia ja olleensa itse läsnä tässä. Miestä syytetään myös kannibalismista.
Puolustuksen kertoma kuva vastaajasta oli täysin toisenlainen. Puolustuksen mukaan Massaquoi alun perin pakotettiin kapinallisjärjestöön, hän pyrki rauhaan ja todisti maanmiehiään vastaan YK:n todistajansuojeluohjelmassa.
Puolustuksen mukaan syytetty ei ollut edes paikalla rikosten tekoaikaan.
Ylen toimittaja Anu Leena Koskinen seurasi oikeudenkäyntiä torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
13.50 Oikeus päättää tältä päivältä istunnon ja jatkaa sitä perjantaina. Massaquoi pysyy vangittuna.
Puolustus kyseenalaistaa todistajien uskottavuuden
13.42 Puolustuksen mukaan Massaquoilla ei ole ollut motiivia mennä sotimaan Charles Taylorin hävittyä sisällissodan.
13.39 Syyttäjän näyttö perustuu henkilötodisteluihin, puolustus arvostelee. Puolustuksen näytössä on kirjallisia lähteitä esimerkiksi YK:lta ja tiedotusvälineistä. Myös Massaquoi kertoo itse myöhemmin oikeudessa tapahtumista.
13.36 Puolustuksen mukaan Massaquoi on ollut väitettyjen tekojen aikana Sierra Leonessa, eikä Liberiassa.
13.35 Useimmat todistajat kytkeytyvät kansallisjärjestöihin. Tämä heikentää puolustuksen mukaan todistajien uskottavuutta. Ainakin osa heistä on tiennyt ennen todistamista, ketä epäillään, mikä on voinut vaikuttaa todistuksiin. Puolustus toi esille, että todistajat eivät tunnistaneet Massaquoita poliisin valokuvasta vasta kuin sen jälkeen kun hänen kuvansa oli ollut mediassa esillä.
13.31 Suomeen Massaquoi siirtyi yli kymmenen vuotta sitten ja on asunut siitä asti Tampereella. Puolustuksen mukaan on erikoista, että GIbril Massaquoin nimi nousi esiin esiintutkinnassa vuonna 2018. Hänen nimeään ei löydy puolustuksen mukaan totuuskomission aineistosta, vaikka siellä on pari tuhatta nimeä.
Todistaja turvatalossa
13.26 Massaquoi auttoi pidättämään RUF:n johtajia. Maaliskuussa 2003 hänet perheineen siirrettiin turvaan turvaloon. Turvataloon hyökättiin heinäkuussa 2005.
13.22 Vanhat liittolaiset hyökkäsivät puolustuksen mukaan Massaquoita vastaan ja tämä sai lopulta apua YK:lta. Massaquoille tarjottiin syytesuojaa. todistamista vastaan. Massaquoi halusi syytesuojan, koska oli kuulunut RUF:n johtajistoon ja esimerkiksi itse kuljettanut timantteja Charles Taylorille.
13.19 Puolustuksen mukaan Massaquoi matkusti tiuhaan Sierra Leonen ja Liberian välillä rauhanneuvottelujen takia. Hän oli RUF:n puhemiehenä myös kansainväliselle lehdistölle. Välillä hän lensi presidentin yksityiskoneella. Puolustuksen mukaan hän kävi viimeisen kerran Liberisssa kesäkuussa 2001 hakemassa muun muassa autonsa. Hänen mukaansa hänet uhattiin tappaa.
– Tämän jälkeen Massaquoi palasi Sierra Leoneen eikä enää koskaan palannut Liberiaan, puolustusasianajaja Paula Sallinen sanoo.
13.16 RUF otti panttivangiksi YK:n rauhanturvaajia huhtikuussa 2000. Rauhanprosessi vaarantui. Puolustuksen mukaan Massaquoi valittiin delegaatioon, joka neuvotteli tulitauosta ja rauhasta. Delegaatio toimitti puolustuksen mukaan samalla timantteja maasta toiseen.
13.12. Puolustuksen mukaan Massaquoi oli Sierra Leonessa yläkoulun matematiikan ja taloustiedon opettaja vuoteen 1991. Sitten kylän nuoret miehet vangittiin ja hän joutui osaksi sisällissotaa. Myöhemmin hän eteni monien vaiheiden jälkeen RUF:n komentajaksi.
13.12. Palaamme oikeuteen. Puolustus esittää asiatietoja.
11.50 Oikeudessa on lounastauko. Palaamme kello 13.00 oikeuteen.
Mitä todistajat muistavat 20 vuoden takaa?
11.42 Syyttäjä myöntää, että tekojen tapahtuma-ajat ovat jonkin verran epämääräisiä. Syytteet kiistävä Massaquoi sanoo, ettei ole ollut Liberiassa kesän 2001 jälkeen.
Pitkä kulunut aika väitetyistä tapahtumista vaikeuttaa todistajien kertomusten arviointia.
– Olen ensimmäisenä myöntämässä, että minunkin on vaikea muistaa 10 tai 20 vuoden takaisia asioita, Laitinen sanoo.
Tästä syystä näytössä pitää syyttäjän mukaan arvioida kokonaisuutta ja todistajien uskottavuutta.
11.39 Syyttäjä on yrittänyt selvittää, kuinka monta mahdollista asianomistajaa syytteessä tarkoitetuilla teoilla voi olla. Sitä ei tiedetä.
– Olemme miltei mahdottoman edessä, Laitinen sanoo.
"On rikottu kaikkia sodan keskeisiä sääntöjä"
11.28 Siviilit pakenivat Liberian sisällissodan alta toisiin kyliin ja sademetsiin. Lopulta sotilaat yleensä löysivät siviilit, jotka vietiin komentajan luo tai surmattiin heti. Syyttäjän mukaan Massaquoin toimesta ja käskystä näitä siviilejä myös murhattiin, kidutettiin ja raiskattiin. Syyttäjän mukaan yhteistä näille rikoksille oli, ettei teoille ollut sotilaallista perustetta tai oikeutusta.
– Sodassa siviilejä pitää suojella kaikin tavoin. On rikottu kaikkia sodan keskeisiä sääntöjä, Laitinen sanoo.
Tähän kuuluu myös esimerkiksi lapsien käyttäminen sotilaina. Syytteen mukaan Massaquoin komennossa on ollut alle 15-vuotias sotilas. Lisäksi hänen syytetään teettäneen pakkotyötä ja halventaneen vainajia.
11.25 Valtionsyyttäjän mukaan on mahdollista, että törkeiden raiskausten uhrit pyytävät vielä vahingonkorvauksia syytetyltä.
Miksi asiaa käsitellään Suomessa?
11.11 Valtionsyyttäjä Tom Laitinen kertoo, miksi Liberian sotarikoksia käsitellään Suomessa. Moni ihminen on tätä pohtinut, Laitinen sanoo. Syinä ovat syytetyn asuminen Suomessa, käsiteltävänä olevat vakavat rikokset ja kansainväliset oikeuskäytännöt.
Suomen kansalaiseen rinnastettavan henkilön ulkomailla tekevä rikokset ovat rangaistavia paitsi Suomessa myös Liberiassa. Laitisen mukaan on varmistettu, että murha ja törkeä raiskaus ovat rangaistavia tekoja myös Liberian rikoslain mukaan.
Törkeä sodankäyntirikos on niin vakava rikos kansainvälisen oikeussopimusten mukaan, että niitä voidaan käsitellä oikeudessa missä vain.
– Kaikki nämä seikat yhdessä mahdollistavat sen, että suomalainen tuomioistuin käsittelee näitä rikoksia, Laitinen sanoo.
Missä syytetyt sotarikokset tapahtuivat?
11.01 Massaquoin syytetään raiskanneen naisen, jonka hänen sotilaansa olivat löytäneet sademetsästä.
10.55 Nyt käydään läpi paikkoja Liberian Monrovian kaupungista, jossa Massaquoin syytetään tappaneen ja käskeneen sotilaiden tappaa ainakin kymmeniä siviilejä ja sotilaita. Heidät on Massaquoin käskystä syyttäjän mukaan ammuttu paikan päälle, lähelle isoa siltaa. Myös Monroviassa on tarkoitus tehdä oikeuden katselmus.
10.47 Oikeuden katselmus on tarkoitus suorittaa myöhemmin Kamatahun Hassalassa. Kuvien perusteella kyse on pienestä kylästä, jossa on tiiviisti taloja. Syyttäjä osoittaa valokuvasta paikkaa, joihin siviilejä on syytteen mukaan suljettu Massaquoin käskystä. Talo on syyttäjän mukaan poltettu, kun siellä on ollut ihmisiä sisällä.
10.45 Massaquoin syytetään murhanneen, polttaneen ja raiskanneen siviilejä, naisia ja lapsia Kamatahun Hassalan ja Yandehun kylissä ja niiden ympäristössä.
klo 10.39 "Oletan, että kaikki tietävät suurin piirtein, missä Liberia on", syyttäjä sanoo. Suurin osa syytetyistä teoista on tapahtunut Lofan alueella pohjoisessa.
klo 10.36 Syyttäjä aloittaa asiaesittelyt. Alkuun esitellään kartalta ja valokuvista tekopaikkoja ja -alueita Liberiassa. Tekoajasta on kulunut 20 vuotta, eli paikat ovat muuttuneet sisällissodan ajoista.
klo 10.34 Oikeuskäsittely alkaa. Vastaaja Gibril Massaquoi on paikalla oikeudessa. Hänelle tulkataan simultaanisti koko ajan, mitä oikeudessa puhutaan. OIkeuskäsittelyn pääkieli on suomi.
klo 10.30 Oikeussaliin pääsee vain kymmenen median ja yleisön edustajaa.
klo 10.20 Koronarajoitusten vuoksi oikeuskäsittely alkaa vähän myöhässä.
Syytteet liittyvät Massaquoin väitettyihin tekoihin Liberian toisessa sisällissodassa 20 vuotta sitten.
Eri lähteiden mukaan Massaquoi käytti itsestään nimeä Angel Gabriel. Raamatussa enkeli Gabriel on Jumalan sanansaattaja.
Syyttäjän teonkuvauksessa mainitut väitetyt rikokset ovat hyvin raakoja. Yle kertoo raakuuksista vain sellaiset yksityiskohdat, jotka ovat väitettyjen tekojen vakavuuden ymmärtämiseksi tarpeellisia.
- Syytetty oli näkyvässä roolissa Sierra Leonen ja Liberian konflikteihin osallistuneessa kapinallisarmeija Revolutionary United Frontissa (RUF).
- Oikeutta käydään Tampereen lisäksi Sierra Leonessa ja Liberiassa. Tuomio on tarkoitus antaa syksyllä 2021.
Massaquoi on kiistänyt syyllisyytensä. Puolustuksen mukaan hän ei ole ollut Liberiassa kesäkuun 2001 jälkeen.
Täältä voit lukea lisää syytetyn taustasta:
Tässä jutussa enemmän syytteestä: