Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asuntolainaa saa nyt halvalla – uusia lainoja nostettiin ennätysmäärä

Uusien lainojen keskikorko oli 0,69 prosenttia.

 Kiinteistövälittäjä  esittelee asuntoa.
Lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet edelleen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa nostettiin ennätysmäärä uusia asuntolainoja viime vuoden lopulla, kertoo Suomen Pankki. Joulukuussa uusia lainoja nostettiin 1,9 miljardin euron edestä, mikä oli 460 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuoden joulukuussa. Kyseessä oli suurin määrä uusia lainoja, mitä joulukuussa on koskaan nostettu.

Samalla uusien lainojen keskikorko laski ennätysmäisen alhaiseksi ja oli 0,69 prosenttia.

Syys-lokakuussa asuntolainoja nostettiin yli 13 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 lopulla. Koko viime vuoden aikana uusia asuntolainoja nostettiin 20,4 miljardin euron edestä, mikä on 4,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat jatkaneet pidentymistään. Joulukuussa uusien lainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta ja kuusi kuukautta. Yli 29 vuoden mittaisien asuntolainojen osuus uusista asuntolainoista on kasvanut nopeasti. Niitä oli joulukuussa yli 12 prosenttia, kun osuus vuotta aiemmin oli vajaat seitsemän prosenttia.

Asuntolainakanta kasvoi edellisvuoden loppuun verrattuna 3,3 prosenttia ja lainoja oli liikkeellä kaikkiaan 103,6 miljardin euron edestä. Kasvua vauhdittivat asuntolainojen noston ja laina-aikojen pidentymisen lisäksi myös keväällä tarjolla olleet lyhennysvapaat, joihin monet asiakkaat tarttuivat.

Suosittelemme sinulle