Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ryanair ennakoi lentämisen elpyvän, mutta vuoden sisällä matkustajia vielä selvästi vähemmän

Halpalentoyhtiö ennakoi tekevänsä miljarditappion koronavuodesta.

Ryanairin lentokoneita Lontoon kentällä.
Ryanairin lentokoneet kuvattiin heinäkuun alussa Stanstedin lentokentällä Lontoossa. Kuva: Andy Rain / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair arvioi, että sen tilikauden tappio nousee lähes miljardiin euroon. Maaliskuun lopulla päättyvän tilikauden tulos romahti koronakriisin seurauksena, kun matkustaminen pysähtyi kuin seinään.

Yhtiön mukaan tulossa on vaikein vuosi 35 vuoden mittaisessa historiassa. Viime vuoden loka-joulukuussa yhtiölle kertyi 306 miljoonan euron tappiot. Vuotta aiemmin voittoa kertyi 88 miljoonaa euroa.

Kauden matkustajamäärä on jäämässä 26–30 miljoonaan, kun yhtiö ennen koronaa arvioi lennättävänsä tilikauden aikana 155 miljoonaa ihmistä.

Ryanair uskoo kuitenkin, että kun koronakriisi jää taakse, syntyy yhtiölle uusia mahdollisuuksia, koska kriisi myllertää Euroopan lentoliikennemarkkinoita.

– Odotamme Euroopan sisäisen kapasiteetin kutistuvan merkittävästi lähivuosina, mikä luo Ryanairille kasvumahdollisuuksia.

Ryanair sanoo aikovansa palauttaa tarjontansa entiselle tasolleen heti, kun koronavirus saadaan kuriin. Samalla se patisti EU-maita vauhdittamaan rokotuksia.

Yhtiö kuitenkin ennakoi, että elpymiseen menee aikaa.

– Toivomme pääsevämme jonkinlaiselle normaalille tasolle ensi talvena, talousjohtaja Neil Sorah sanoi irlantilaisen yleisradioyhtiö RTE:n haastattelussa.

Yhtiön talouden ja samalla välillisesti lentämisen pitäisi elpyä kesästä alkaen ja palaavan ensi talveksi ennusteen mukaan vähintään 70 prosentiin yhtiön tavanomaisesta tasosta.

– Britannian rokotusohjelma on saavuttamassa tavoitteen rokottaa lähes puolet väestöstä maaliskuun loppuun mennessä. EU:n tulee nyt saada rokotusohjelmansa hidas aloitus vauhtiin ja saavuttaa Britannia, yhtiö patistaa.

Ryanairin tulos romahti melko samalla tavalla kuin kahden muun halpalentoyhtiön, EasyJetin ja Wizzin. Tilikaudella Ryanairin tulos oli 82 prosenttia vähemmän kuin edellisellä kaudella.

Yhtiön arvellaan olevan parhaimmassa asemassa maailmassa mahdollisen elpymisen alkaessa. Syynä tähän on se, että yhtiön kassa on suhteellisen hyvässä kunnossa, eikä se operoi mannerten välillä ja liikelentoja.

Suosittelemme