Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi käräjillä: "Kiihdyn tässä itsekin" – KRP:n poliiseille vaaditaan sakkoja, kertoivat Bandidoksesta Helsingin kaupungille – Yle seurasi

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta virkarikoksista kahdelle keskusrikospoliisin poliisille. Poliisit kiistävät.

Helsingin käräjäoikeus.
Syyttäjä Anja Rinkinen keskusteli Helsingin käräjäoikeudessa asianajaja Jukka Juuselan kanssa. Juusela edustaa oikeudenkäynnissä Bandidokseen kuuluvia henkilöitä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut erikoinen ja hyvin harvinainen oikeudenkäynti.

  • Lue tästä jutusta kiinnostavimmat kommentit ja käänteet oikeudenkäynnistä.
  • Kahdelle KRP:n poliisille vaaditaan sakkorangaistusta virkarikoksista.
  • Poliisit olivat antaneet Helsingin kaupungille tietoja Bandidokseen kuuluvista henkilöistä, jotka olivat vuokraamassa tonttia Helsingin kaupungilta.
  • Kaupunki ei vuokrannut tonttia, kun se sai lausunnon poliisilta.
  • Viisi Bandidokseen ja sen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä vaatii 1000 euroa/henkilö vahingonkorvausta poliiseilta.
  • Poliisit kiistivät jyrkästi syytteet oikeudessa.

Aluesyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen luki aamulla syytteet kahdelle keskusrikospoliisin poliisille tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Toinen syytetyistä on keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen. Hän osallistui oikeudenkäyntiin videoyhteydellä. Toinen syytetty on keskusrikospoliisin naispoliisi, joka oli seuraamassa oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeuden salissa 414.

Syytteiden taustalla on Helsingin kaupungin tontin vuokraaminen vuonna 2017.

Kaupunki epäili tuolloin, että rikollisryhmä Bandidoksen jäsenet olivat vuokraamassa kaupungilta tonttia Helsingin Kyläsaaresta. Helsingin kaupungin kiinteistövirasto tiedusteli poliisilta julkisia tietoja kolmesta yhtiöstä, joiden taustalla epäiltiin olevan Bandidoksen jäseniä.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ja KRP:n rikosylikonstaapeli antoivat tuolloin lausunnon Helsingin kaupungille. Lausunnon mukaan yhden yhtiön hallituksessa oli kaksi Bandidoksen jäsentä ja muillakin hallituksen jäsenillä oli kytköksiä Bandidokseen.

Poliisi kertoi lausunnossaan myös tuomioista, joissa Bandidoksen oli todettu olevan vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä.

Helsingin käräjäoikeus.
Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen osallistui oikeudenkäyntiin videoyhteyden kautta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Poliisi: Minulla oli suorastaan velvollisuus kertoa tiedot

Syyttäjä sanoi oikeudessa, että poliisi kertoi Helsingin kaupungille tietoja, jotka olivat lain mukaan salassa pidettäviä.

– Lausunnossa esitetyt tiedot ovat perustuneet keskusrikospoliisin asiantuntijuuteen. Ja se asiantuntijuus on puolestaan perustunut esimerkiksi KRP:n tiedustelutietoihin, rekisteritietoihin ja havaintotietoihin, aluesyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi.

Oikeussalin seinälle heijastetulla suurella videokuvalla näkyvä Rabbe von Hertzen kiisti syyttäjän näkemyksen.

– Suorastaan hämmentää saada tällainen syyte. Monessa maassa on järjestäytyneiden rikollisryhmien toiminta on kielletty, ja meillä Suomessa käydään tällaista oikeudenkäyntiä, hän ihmetteli omassa kuulemisessaan.

– Lausunnon tiedot olivat julkisista lähteistä, jotka jokainen olisi voinut löytää. Minulla oli suorastaan velvollisuus kertoa nämä tiedot, hän jatkoi.

– Ei tätä (syytettä) voi maalaisjärjellä ymmärtää. Jos olet kertonut olevasi järjestäytyneen rikollisryhmän jäsen, niin se tieto täytyy pitää salassa. Se sotii ajatteluani vastaan, Rabbe von Hertzen kommentoi eilen syytteitä Ylen haastattelussa.

Myös syytettynä oleva toinen poliisi kiisti syytteet tänään oikeudessa.

Oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa.
Asianajaja Jukka Juusela edusti viittä henkilöä oikeudenkäynnissä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Asianajaja grillasi naispoliisia käräjillä

Bandidokseen ja sen lähipiiriin kuuluvia henkilöitä edusti oikeudessa asianajaja Jukka Juusela. Hän epäili, että keskusrikospoliisin poliisit olisivat käyttäneet lausunnossaan myös niin sanottua poliisin tiedustelutietoa, eikä pelkästään julkisista lähteistä löytyvää tietoa.

Juusela pommitti keskusrikospoliisin naispoliisia kysymyksillään.

Mistä te löysitte tietoja näistä henkilöistä (Bandidokseen kuuluvista)?

– Internetistä.

Oliko jotain erityisiä sivuja siellä?

– Siellä on paljon sivuja, kuittasi naispoliisi asianajajalle.

Oliko teillä käytössänne jotain erityisiä lähteitä siellä?

– Ihan julkisia lähteitä, esimerkiksi sosiaalista mediaa.

Minä yritin googlettaa tietoja XX-henkilöstä, mutta en löytänyt mitään?

– Sepä onkin juuri niin, ettei se tieto siellä kauan pysy. Mutta sen muistan, että olin erittäin tarkka tässä asiassa, etten käytä mitään tiedustelutietoa, vaan ainoastan julkisten lähteiden tietoa.

Kansainvälinen Bandidos on Suomen suurin rikolliseksi arvioitu moottoripyöräkerho eli niin sanottu prosenttijengi.
Kuvituskuva. Helsingin käräjäoikeus pohtii, saiko poliisi kertoa Bandidoksen jäsenistä toiselle viranomaiselle. Kuva: EPA

"Heidän kunniaansa ja elinkeinovapautta loukattiin"

Bandidokseen tai sen lähipiiriin kuuluvat viisi henkilöä vaativat poliiseilta kukin itselleen 1000 euroa vahingonkorvausta.

– Korvausvaatimus perustuu siihen, että näiden henkilöiden kunniaa ja elinkeinovapautta on loukattu, kun poliisit antoivat lausunnot, asianajaja Jukka Juusela sanoi oikeudessa.

Juusela myös totesi, ettei Bandidos Helsinkiä ole todettu aiemmin tuomioistuimessa rikollisryhmittymäksi.

Videonäytöllä oikeudenkäyntiä seurannut keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ei hyväksynyt asianajajan näkemystä.

– Se on absurdi ajatus, että yksi osasto (Helsingin osasto) toimisi eri tavalla kuin joku toinen ryhmä viereisessä kaupungissa. Nämä kaikki ovat osa isoa Bandidos-ryhmää, jossa vallitsevat selkeät säännöt ja hierarkia, von Hertzen sanoi.

– Tämä on maalaisjärjelle ihan vieras ajatus. Kiihdyn tässä itsekin. Se on ihan turhaa, niin jätän tähän, hän sanoi videokuvassa.

Helsingin käräjäoikeus.
Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen vaatii poliiseille 20-25 päiväsakkoa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Voiko rikollisryhmään kuuluminen olla harrastustoimintaa?

Oikeudenkäynnin suuri kysymys on se, onko järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluminen sellainen yksityiselämään kuuluva tieto, joka on pidettävä salassa.

Syyttäjä katsoo, että julkisuuslain mukaan se on.

– Salassapito koskee henkilön elintapoja, vapaa-aikaa ja osallistumista yhdistystoimintaan. Sillä ei ole merkitystä, millainen kerho on kyseessä, sanoi syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen.

Hän vetosi oikeudessa eduskunnan oikeusasiamiehen aiemmin antamaan ratkaisuun, jonka mukaan järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluminen katsotaan "yhdistystoimintaan osallistumisena".

Kaupungin turvallisuusosasto neuvoi: "Edetkää varovasti"

Oikeussaliin oli kutsuttu vain yksi henkilötodistaja.

Hän oli Sami Haapanen, joka toimi vuonna 2017 Helsingin kaupungin kiinteistöviraston osastopäällikkönä.

Hän kertoi, että kaupungille syntyi epäily siitä, että tonttia vuokraamassa olevien yritysten taustalla olisi järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluvia henkilöitä.

– Olimme yhteydessä kaupungin turvallisuusosastoon. Sieltä sanottiin, että edetkää varovasti. Kun saimme poliisilta lausunnon, kerroimme vuokraajatahoille, että mitä ilmeisemmin tämä (vuokraus)asia ei etene. Toimitimme myös keskusrikospoliisin lausunnon heille, Haapanen kertoi oikeudelle.

Oikeudessa kuultiin myös keskusrikospoliisin asianajajaa Kaarle Gummerusta, joka vaati syytteiden hylkäämistä kuten syytteessä olevat poliisitkin.

Gummerus kysyi Haapaselta, olisiko kaupunki ollut valmis vuokraamaan tontin Bandidokselle.

– Kaupunki ei tietenkään halua tukea millään tavalla järjestäytynyttä rikollisuutta, Haapanen vastasi.

"En viitsi lähteä sitä saman tien julistamaan"

Helsingin käräjäoikeus kuuli käsittelyn lopuksi kaikkien osapuolten loppulausunnot.

Niiden jälkeen oikeuden puheenjohtajatuomari pohdiskeli ääneen, milloin tuomioistuin antaa ratkaisunsa jutussa.

– En viitsi lähteä sitä saman tien julistamaan, hän sanoi.

Puheenjohtaja kertoi sitten, että Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisun jutussa kahden viikon kuluttua.

– Kiitän teitä tästä päivästä ja toivotan hyvää jatkoa, sanoi puheenjohtaja ja osapuolet poistuivat salista.

Tämä oli päivittyvä juttu, johon lisättiin kommentteja ja tietoja oikeudenkäynnin aikana.

Lue myös:

KRP:n rikosylikomisario ja -ylikonstaapeli syytteessä – paljastivat Helsingin kaupungille kahden miehen jäsenyyden Bandidosissa

Kiinteistön vuokraajilla oli yhteyksiä liivijengiin, ja KRP paljasti tämän kaupungille – oikeusasiamiehen mukaan poliisi toimi laittomasti

Poliisijohtaja ja oikeustoimittaja: Julkisuuslaki pitää uudistaa – "Poliiseilla ja toimittajilla on viha-rakkaussuhde"

Suosittelemme sinulle