Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Renaud Lavillenie ylitti vuosien tauon jälkeen kuusi metriä – seiväsvalmentaja avaa, miksi entinen ME-mies voi jopa haastaa lajia dominoivan Duplantisin

Seiväshypyn entinen ME-mies Renaud Lavillenie palasi lähes viiden vuoden jälkeen kuuden metrin ylittäjäksi.

Renaud Lavillenie
Renaud Lavillenie hyppäsi perjantaina Saksassa 595 ja sunnuntaina kotimaassaan Ranskassa 602. Kuva: imago sport /AOP
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Seiväshypyn maailmanennätysmies, Ruotsin Armand Duplantis, ehti pitää kauden kärkitulosta nimissään sunnuntaina vain muutaman tunnin, kun lajin toinen suuruus Renaud Lavillenie pani sentillä paremmaksi hyppäämällä kotimaassaan Ranskassa huipputuloksen 602.

Lavillenie, 34, on viimeksi ylittänyt kuusi metriä lähes viisi vuotta sitten, maaliskuussa 2016. Tällä kertaa rajapyykki ylittyi ilmavasti ensimmäisellä yrityksellä.

Ranskalaisen riemukkaan reaktion voi katsoa alla olevan twiitin videolta. Jos upotus ei näy, twiitin voi katsoa täältä.

Lavillenien ennätys 616 oli maailmanennätys kuuden vuoden ajan, kunnes Duplantis rikkoi sen helmikuussa 2020.

Moni saattoi lukea Lavillenien jo pois arvokisojen mitalitaisteluista, sillä konkarin hyppy ei ole ollut aivan entisellään viime vuosina. Edellisissä EM-kisoissa Berliinissä 2018 Lavillenie voitti pronssia, mutta vuoden 2019 MM-kisoissa Dohassa tie päättyi yllättäen karsintaan vaisulla tuloksella 560.

Kesällä 2020 Lavillenien peukalo murtui, kun hänen seipäänsä katkesi harjoituksissa. Hän kuitenkin ehti kelpo vireeseen syyskuussa ja hyppäsi viimeisessä kilpailussaan 582.

Lavillenie on kärsinyt viime vuosina useista loukkaantumisista, erityisesti jalkavaivoista. Seiväshyppyvalmentaja Jarno Koivusen mukaan vammattomuus on tuloksenteon ehdoton edellytys äärimmäisen fyysisessä lajissa.

– Lavillenie on selvästikin voittanut jalkavaivansa, sillä hänen juoksunsa kulkee todella hyvin. Hän on nyt erittäin varmassa kunnossa, koska hän hyppäsi parin päivän sisällä tulokset 595 ja 602, hyppyjä videolta tutkaillut Koivunen kertoo Yle Urheilulle.

Parhaat seiväshyppääjät ovat nopeita

Viime vuonna seiväshypyn sisä- ja ulkoratojen ennätyskirjat uusiksi kirjoittanut Duplantis, 21, on 13 vuotta ranskalaiskollegaansa nuorempi. Ison ikäeron lisäksi maailman kaikkien aikojen kärkikaksikon hyppytekniikat eroavat toisistaan selkeästi.

– Etenkin seipään vienti kuoppaan ja maasta irtoaminen ovat melko erilaiset heillä. Maasta irtoamisen jälkeen molemmat ovat hirmu taitavia, Koivunen sanoo.

Menestyksen resepti on kuitenkin sama. Koivusen mukaan ratkaisevaa on kuopalletulovauhti. Duplantis pystyy juoksemaan seipään kanssa kuopalle 10 sekuntimetrin vauhtia. Energiamäärä nousee niin suureksi, että hypyt ovat poikkeuksellisen ilmavia.

1980- ja 1990-luvuilla seiväshypyn uusiin sfääreihin nostanut ukrainalaislegenda Sergei Bubka tunnettiin niin ikään erittäin nopeana hyppääjänä.

– Vauhtia täytyy olla paljon, jotta voi hypätä kuusi metriä. Duplantis ja Lavillenie ovat nykyhyppääjistä kaksi nopeinta ja, yllätys yllätys, kaksi parasta.

Armand Duplantis
Seiväshypyn ME-miehen, Armand Duplantisin, voittoputki on jatkunut jo vuoden. Kuva: AOP

"Nykyvalmennuksella voi pärjätä nelikymppiseksi asti"

Koivunen uskoo, että tänä vuonna 35 vuotta täyttävä Lavillenie voi terveenä pysyessään kilpailla huipputasolla vielä useamman vuoden. Jos Lavillenien nopeus vielä kasvaa, 610 tai ainakin sen lähelle pääseminen ei ole mahdottomuus.

– Ei 34-vuotias ole vielä liian vanha. Nykyvalmennuksella on mahdollista pärjätä jopa nelikymppiseksi asti. En näe estettä sille Lavillenienkaan kohdalla.

Lontoon olympialaisten mestarilta puuttuu vielä ulkoratojen MM-kulta. Sen saavuttaminen on jatkossa entistäkin hankalampaa, sillä Duplantis on ollut jo vuoden ajan täysin ylivoimainen: vuonna 2020 hän voitti kaikki kilpailut, joihin osallistui. Duplantis ylitti kuusi metriä peräti kymmenessä kilpailussa viime vuonna.

Duplantisille tulos 601 on hänen uransa paras kauden avaus. Vuosi sitten hän hyppäsi ensimmäisessä hallikisassaan tasan kuusi metriä ja heti seuraavissa ME-tulokset 617 ja 618.

Jarno Koivunen odottaa Duplantisilta jälleen uusia yrityksiä ME-korkeudesta 619, eikä yllättyisi, jos rima jäisi ruotsalais-amerikkalaisen supertähden jäljiltä kannattimilleenkin. ME-yritysten lisäksi seiväshypyn hallikauden kohokohdiksi ovat nousemassa kahden ME-miehen, Duplantisin ja Lavillenien, keskinäiset kohtaamiset.

– Odotan hyviä kisoja näille miehille, kun he jossain vaiheessa hallikautta kohtaavat. EM-halleissa viimeistään voisi tulla tosi jännä kisa.

Yleisurheilun sisäratojen EM-kilpailut käydään 5.–7. maaliskuuta Torunissa, Puolassa. Kilpailuja voi seurata Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Seivässuuruuksien taisto: Duplantis taivutti 601, Lavillenie nokitti vielä sentillä

Yksi ominaisuus tekee Armand Duplantisista, 20, kaikkien aikojen seiväshyppääjän – suomalaisvalmentajalta hurja arvio, mihin ruotsalaisihme vielä pystyy

Ranskalaistähti Lavillenien seiväs katkesi harjoituksissa – murtunut peukalo pakottaa pitkälle tauolle

Ruotsin seiväskomeetta taas parrasvaloissa – Duplantis kohenteli omia ME-lukemiaan

Suosittelemme