Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Facebook sulki yhden Ruotsin suurimmista naisten kohtauspaikoista – tutkija arvelee, että lisää vastaavia keskusteluryhmien vaientamisia on luvassa

Pink Room oli liki kaksi viikkoa kiinni miesvihaväitteiden takia. Tiukentunut algoritmi sulkee nyt sivuja tiuhaan tahtiin.

Facebook-sovellus älypuhelimella.
Facebookin algoritmia on tiukennettu Yhdysvaltojen kärjistyneen poliittisen ilmapiirin seurauksena. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Viisi vuotta sitten Facebookiin perustettu Pink Room -ryhmä on kasvanut nopeasti yhdeksi Ruotsin suosituimmista “kaikkien ei-miesten” keskustelualustoista. Sillä on lähes 160 000 jäsentä.

Loppiaisen tienoilla ryhmän ylläpitäjille alkoi sadella varoituksia siitä, että ryhmässä julkaistu sisältö rikkoo Facebookin yhteisönormeja. Valitukset koskivat erityisesti miehiin kohdistuvaa vihapuhetta.

Ylläpito sai lopulta kolmen päivän kuluessa varoituksen sadoista julkaisuista ennen kuin Facebook sulki Pink Roomin. Ryhmän perustaja Roba Kadheim arvioi ruotsalaislehti Expressenissä, että ryhmä joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Ylläpitäjä huolissaan naisten vaientamisesta

Pink Room avattiin uudelleen 13 vuorokauden sulun jälkeen, mutta nyt sen vapaaehtoiset moderaattorit ovat nääntyä työtaakan alle. Kadheimin mukaan ryhmän toiminnan jatkuminen edellyttää julkaisujen tiukkaa seulomista, mikä ei tee hyvää keskusteluilmapiirille.

Facebook linjasi, että ruotsinkielen miestä ( ja ihmistä) tarkoittava man-sana ei saa enää esiintyä negatiivisessa yhteydessä. Ryhmään on lisätty avainsanavaroitus-toiminto, joka ilmoittaa ylläpidolle muun muassa sanojen mies tai viha käyttämisestä ja johtaa julkaisun tarkastamiseen.

Pink Roomin sulkemisjupakkaa on puitu myös Sydsvenskan-sanomalehdessä.

Facebookin Ruotsin-viestintäpäällikkö Lukasz Lindell totesi lehdelle, ettei mies-sanaa sinänsä ole kielletty, mutta vihamielinen sisältö on.

Pink Roomin perustaja Roba Kadhem on haastatteluissa kiitellyt somejättiä siitä, että tili saatiin neuvottelujen jälkeen avattua uudelleen. Hän on kuitenkin myös ilmaissut huolensa siitä, mitä ylenpalttinen kontrolli tekee sananvapaudelle ja mahdollisuudelle kyseenalaistaa miesten etulyöntiasema yhteiskunnassa.

– Naisten pitää voida ilmaista tunteitaan ja ajatuksiaan ilman, että meitä vaiennetaan. Facebook rakentuu demokratian perustalle, ja siihen kuuluu sananvapaus, toteaa Kadhem Sydsvenskanissa.

Facebookin logo kännykän ruudulla, kuvan taka-alalla sumeana teksti Facebook.
Facebook on kiristänyt algoritmiaan vihapuheen ehkäisemiseksi. Kuva: AOP

Tutkija: Pink Roomin tapauksen kaltaisia tulee lisää

Monimediaiseen uusoikeiston liikehdintään perehtynyt tutkijatohtori Niko Johannes Pyrhönen ei pidä Pink Roomin tapausta poikkeuksellisena.

Pyrhönen viittaa hiljattaiseen suomalaiseen tapaukseen, jossa Facebook poisti sovittelujournalistien ryhmän ja hävitti samalla kuuden ylläpitäjän profiilit. Syyksi sovittelujournalistien “bänniin” epäiltiin ilmoitusta lukupiiristä, jossa oli määrä käsitellä salaliittoteorioita. Sittemmin ryhmä palautettiin.

Vastaavia ryhmien ja yksittäisten ihmisten profiilien sulkemisia on tapahtunut Pyrhösen mukaan viime aikoina paljon, ja lisää on luvassa. Syyksi riittää hänen käsityksensä mukaan esimerkiksi QAnonin mainitseminen.

Facebookin algoritmia on tiukennettu Yhdysvaltojen kärjistyneen poliittisen ilmapiirin seurauksena, ja tekoäly nappaa herkästi kiinni sanoista, jotka järjestelmä katsoo tulenaroiksi.

– Kun Facebook ei ole osoittanut tarpeeksi manuaalista ihmistyövoimaa käymään läpi julkaisuja, niin seulaan jää materiaalia, jonka ei ole tarkoitus sinne jäädä. Algoritmin tarkoitus on estää esimerkiksi salaliittoteorioiden ja vihapuheen levittäminen, mutta automaation takia Facebookista poistetaan myös materiaalia, joka tähtää juuri samaan asiaan.

Pyrhösen mukaan ryhmiä ja profiileja suljetaan myös sabotointikampanjoiden seurauksena.

– Masinoidaan ilmoituksia, joissa esimerkiksi väitetään jonkin ryhmän sisältöjä rasistisiksi. Kun Facebookilla ei ole tarpeeksi väkeä tarkistamaan väitteitä, saatetaan sivu sulkea automaattisesti. Ylläpitäjien on usein vaikea saada tilannetta korjattua, tai saada edes kunnollisia perusteluja sulkemiselle.

Tiukentunut ja osin mielivaltainen linja saattaa Pyrhösen mielestä johtaa siihen, että tapahtumanjärjestäjät, aktivistit ja ryhmien ylläpitäjät alkavat itse rajoittaa julkaisemaansa sisältöä. Osa miettii, kannattaako enää kutsua Facebookissa vaikkapa tutkijajoukkoa keskustelemaan salaliittoteorioista. Algoritmin yliherkkyys tekee muun muassa tilaisuuksien markkinoinnista hankalaa.

– En silti näkisi Facebookin toimintaa varsinaisena sananvapauskysymyksenä. Se, millaisin perustein kaupallinen toimija kieltäytyy tarjoamasta alustaansa, on eri asia kuin valtiollisin toimin säädelty ilmaisunvapaus.

Lue myös:

Analyysi: Miksi sarvipääshamaani rynni kongressiin? USA:n vaaleissa internetin ilmiöt eivät pysyneet enää internetissä ja taustalla on monta syytä

Konservatiivinen äärilaita suuttui Trumpin kohtelusta Twitterille ja Facebookille – miljoonat siirtyvät vaihtoehtoisiin some-palveluihin

Facebook ilmoittaa sulkevansa salaliittoteoria QAnonia kannattavia ryhmiä ja sivuja

Kyllä, algoritmit uhkaavat demokratiaa – Valta luisuu some-miljardööreille

Facebook poisti sovittelujournalistien ryhmän – samalla hävisivät kuuden ylläpitäjän profiilit

Facebook palautti poistamansa sovittelujournalistien ryhmän

Suosittelemme