Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronavuosi sai kokkolalaiset luontoon: Laajalahden ulkoilualueen suosio "räjähti käsiin"

Alueen suosiota on lisännyt myös frisbee golf -rata. Vilkkaimpina päivinä Laajalahdessa kävijöitä on satoja.

Kuvassa luminen luonto ja hiihtolatu
Laajalahden puita on tarkoitus karsia, sillä avohietikkoalue on metsittynyt. Kuva: Riikka Oosi / Yle
Riikka Oosi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan kaupunki ryhtyy kunnostamaan ensi kesänä Laajalahden ulkoilualuetta. Syynä remontille ovat sekä alueen suuri suosio että sen vanhentuneet rakenteet.

Kaupunginpuutarhuri Sini Sangi kertoo, että Laajalahden kävijämäärät ovat lisääntyneet huimasti.

–Voisi sanoa, että alueen käyttö räjähti koronavuonna ja uuden frisbee golf -radan myötä. Hyvinä ulkoilupäivinä voi puhua jo sadoista käyttäjistä.

Ruuhkaisimpina aikoina grillipaikalle joutuu jopa jonottamaan, ja se onkin tarkoitus laittaa uusiksi. Sangi kertoo, että lista kunnostustöistä on pitkä parkkipaikasta alkaen.

– Siellä on monenlaisia tarpeita. Opasteita pitäisi uudistaa, niistä on tullut paljon palautetta. Paikkoja ei ole löytynyt tai luontopolulla on lähdetty väärälle reitille.

Remonttia kaipaavat myös pukukopit, istumapaikat sekä wc-tilat. Myös luvallisia nuotiopaikkoja aiotaan lisätä etenkin rannan läheisyyteen. Vajaan neljän kilometrin pituisen luontopolun pitkospuut uusittiin muutama vuosi sitten ja niiden kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti. Uutta on lintutornin yhteyteen suunniteltu esteetön, pienempi luontopolku, joka esittelisi dyyniluontoa.

– Tarkoitus on saada Laajalahden olosuhteet ja taso vastaamaan alueen valtavaa käyttöä.

Kuvassa luminen ulkoilualue ja opasteita
Kuva: Riikka Oosi / Yle

Luontoarvoja paremmin esiin

Vajaan 270 hehtaarin suuruinen lintuvesialue on sekä maisemaltaan että kasvistoltaan merkittävä. Alue pitää sisällään niin hiekkadyynejä kuin laajoja rantaniittyjä.

Maasto on kuitenkin kärsinyt paikoin kävijämäärän reippaasta lisääntymisestä, ja siihenkin etsitään nyt ratkaisua. Alue halutaan myös palauttaa osin siihen kuntoon, missä se on ollut vielä muutama vuosikymmen sitten.

– Ranta dyyneineen on ollut avohietikkoaluetta, ja nyt metsittyneitä hietikkoalueita on tarkoitus raivata. Näkymä parkkipaikalta uimarannan suuntaan on ollut aikanaan todella hieno, mutta se on puustottumisen myötä kadonnut.

Kaupunki on varannut retkeilyolosuhteiden parantamiseen 50 000 euroa, ja saman verran on haettu myös valtionavustusta. Tällä hetkellä valmistellaan nettikyselyä, jolla kartoitetaan Laajalahden käyttäjien toiveita tulevaisuuden varalle.

Lue täältä lisää Ylen uutisia Keski-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle