Hyppää sisältöön

Lintujen pihabongauksessa havaittiin ennätysvähän hömötiaisia

Viikonvaihteessa pidetyn Pihabongaus-tapahtuman runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen.

Hömötiaisia havaittiin Pihabongauksessa ennätysvähän v. 2021.
Hömötiainen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Kuva: Tero Pelkonen
Marja Juonala

Luminen talvi on saanut keltasirkut hakeutumaan viime vuosia suuremmin joukoin ruokinnoille, kertoo Pihabongauksen järjestänyt Birdlife Suomi tiedotteessa. Pitkään runsastuneita mustarastaita havaittiin joka kolmannella pihalla.

Talven marjatilanne oli heikko ja esimerkiksi tilhi- ja räkättirastas-havainnot olivat vähissä. Myös muun muassa urpiaisia, vihervarpusia ja punatulkkuja nähtiin harvakseltaan.

Erityisen synkältä näyttää Birdlifen mukaan metsätiaisten tilanne. Erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin ennätysvähän. Töyhtötiainen nousi vain hieman viimevuotisesta aallonpohjasta.

Harvalukuisista lajeista tavanomaista enemmän havaittiin pähkinänakkeleita ja valkoselkätikkoja.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 102 lintulajista. Harvinaisimmat lajit olivat töyhtökiuru Riihimäellä ja pikkusirkku Isokyrössä, Birdlife kertoo.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Samalla saadaan tietoa talvilinnuston muutoksista. Pihabongaus-tapahtuma on järjestetty vuodesta 2006 lähtien.

Suosittelemme sinulle