Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Taiteilijabarometri: Koronapandemia on tehnyt mittavaa tuhoa kulttuurikentällä – mikään taiteenala ei ole säästynyt vaikutuksilta

Kolme neljästä taiteiljasta kertoo kyselytutkimuksessa koronan vaikuttaneen työskentelyynsä. Moni harkitsee alanvaihtoa.

Timo Torikka ja Juha Sääski
Etenkin esittävät taiteet ovat saaneet kylmää kyytiä. Kuva Espoon Kaupunginteatterin Lehman-trilogiasta viime keväältä. Kuva: Joona Pettersson
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia on Taiteen ja kulttuurin barometrin ennakkotietojen mukaan vaikuttanut merkittävästi ja jopa tuhoisasti taidealoihin.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen ja Taiteen edistämiskeskus Taiken huhtikuussa julkaistavan barometrin ennakkotietojen mukaan 76 prosenttia taiteilijoista arvioi koronan vaikuttaneen työskentelyynsä. Suurin osa vaikutuksista on kielteisiä.

Kyselyyn vastasi 1080 taiteilijaa ja 160 kuntaa syys-lokakuussa 2020.

Pandemia on vaikeuttanut tai estänyt työskentelyä kaikilla taiteenaloilla, mutta erityisen rajusti siitä ovat kärsineet sirkus-, näyttämö- ja tanssialat. Näillä aloilla toimivista taiteilijoista jopa lähes joka kolmas on harkinnut ammatin vaihtamista. Musiikin alalla uutta ammattia harkitsee joka viides.

Erityisesti alanvaihtoa harkitsevat alle 34-vuotiaat taiteilijat ja freelancerit. Kyselyn perusteella koronan haittavaikutukset ovat osuneet jonkin verran kipeämmin nais- kuin miestaiteilijoihin.

Kyselyyn vastanneista kunnista noin kolmannes on tukenut pandemian kurittamia ammattitaiteilijoita. Tukitoimia tehneet kunnat ovat pääasiassa kaupunkeja, joissa ammattitaiteilijoita on eniten.

Vaikka valtaosa pandemian vaikutuksista koettiin kielteisinä, nähtiin kyselyssä poikkeusolojen tuoneen myös jotain positiivista tullessaan.

Mainintoja myönteisistä vaikutuksista saivat digitaalisen työn haltuunotto ja muut uudenlaiset työtavat sekä etäkokoontumisten myötä kasvanut alueellinen tasa-arvo.

"En ole saanut senttiäkään koronatukea valtiolta" – kulttuurialan freelancerit kantelevat päättäjien koronatoimista oikeuskanslerille

Kulttuurialasta tuli korona-ajan hylkiö, eivätkä taiteilijat koettele rajoituksia – asiantuntijan mukaan oikeuksiin kajoaminen on hyväksytty hiljaa

Suosittelemme