Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Presidentti Sauli Niinistö pitää Navalnyin tuomiota kovana ratkaisuna: "Meidän oikeusjärjestelmään tuomio ei istu mitenkään"

Pääministeri Marinin mukaan Navalnyin tuomiota ei voi hyväksyä ja ulkoministeri Haavisto pitää sitä kohtuuttomana.

tasavallan presidentti Sauli Niinistö
Niinistön mukaan Navalnyin tuomio ei istu eurooppalaiseen oikeusjärjestelmään. Arkistokuva viime vuoden maaliskuulta. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Hannu Tikkala,
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tuomiota kovana ratkaisuna.

Oikeus langetti tiistaina oppositiojohtajalle kahden ja puolen vuoden tuomion ehdonalaisrikkomuksesta. Ehdonalaisrikkomus tapahtui silloin, kun Navalnyi oli Berliinissä saamassa hoitoa myrkytysoireiden takia.

Niinistön mukaan suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä ei voitaisi laittaa ehdollista tuomiota toimeen valvontarikkomuksen johdosta.

– Navalnyin, joka myrkytettiin, sallittiin lähteä Saksaan. Hän palasi sieltä vapaaehtoisesti kaksi viikkoa myöhässä ja tämä rike aiheutti sitten todella kovan seuraamuksen, Niinistö sanoo Ylen haastattelussa.

– Meidän oikeusperinteeseen eikä suomalaiseen oikeusjärjestelmään tuomio istu mitenkään.

Oppositiojohtaja Navalnyi on syyttänyt Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia hänen tuomiostaan. Niinistö ei ota suoraan kantaa siihen, oliko Putin tavalla tai toisella tuomion takana.

– Sitä en lähde arvioimaan ollenkaan. En tunne Venäjän lainsäädäntöä, Niinistö sanoo.

Navalnyi on kutsunut kannattajiaan protestoimaan oikeudenkäyntiään ja Putinin hallintoa vastaan. Venäjän eri kaupungeissa onkin nähty useita mielenosoituksia, joissa on pidätetty tuhansia ihmisiä.

Niinistön mukaan nyt jää nähtäväksi se, miten oppositiovoimat Venäjällä reagoivat oikeuden tuomioon. Myös Putinin hallinnon reaktiot mahdollisiin mielenosoituksiin jäävät vielä arvailujen varaan.

Haavisto: Navalnyin tilanne kohtuuton

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää oppositiojohtaja Navalnyin tilannetta kohtuuttomana.

– Hän on joutunut myrkytyksen uhriksi ja hädin tuskin selvinnyt siitä sen takia, että on päässyt ulkomaille hoitoon. Nyt häntä rangaistaan siitä, että hän on rikkonut ehdonalaismääräyksiä, Haavisto sanoo Ylelle.

Ulkoministeri muistuttaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Navalnyin alkuperäisen oikeusjutun olevan perusteeton.

Venäjä ei ole ulkoministeriön tietojen mukaan aloittanut vielä tutkimusta Navalnyin myrkytyksestä. Ei vaikka Saksa on toimittanut Venäjälle todisteita siitä, että Navalnyi myrkytettiin novitšok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä.

Haavisto muistuttaa, että kyseistä myrkkyä ei pitäisi kenelläkään olla edes olemassa.

– Tämä tapaus osoittaa, miten kovakätisesti opposition edustajaa, poliittista haastajaa voidaan käsitellä.

– Tämä heittää pitkän varjon demokratian ylle. Kun tänä vuonna on vielä duuman vaalit, niin tämä näyttää helposti siltä, että yksi haastaja halutaan pitää vaaleista poissa.

Marin: Navalnyin tuomiota ei voi hyväksyä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti Twitterissä, ettei Navalnyin tuomiota voida hyväksyä. Hän kiinnitti samaan asiaan huomiota kuin Haavisto.

– Euroopan ihmisoikeustuomiostuin piti Navalnyin alkuperäistä tuomiota mielivaltaisena ja kohtuuttomana, Marin kirjoitti.

Ulkoministeri Haaviston mukaan voidaan aavistaa, että Navalnyin poliittiset mielipiteet ovat vaikuttaneet hänen tuomioonsa. Haavisto ei lähde arvioimaan Putinin osuutta tuomiossa.

– Toisen maan oikeuslaitosta on vaikea arvioida ulkopuolelta. Lopputulos on tietysi kaikkien nähtävillä ja se ei vaikutu oikeudenmukaiselta tämän henkilön kohdalla.

EU:n ulkoministerit pohtivat parhaillaan lausumaa Navalnyin tapauksesta. Haavisto arvioi, että jäsenmaat julkistavat sen keskiviikkona.

– Minusta on ollut tärkeää, että Navalnyin tapauksen aikana EU:n 27 jäsenmaata ovat olleet hyvin yhtenäisiä ja tuominneet sekä myrkytysoperaation että pidätyksen.

– Uskon, että kaikilla on hyvin samansisältöinen reaktio tähän tilanteeseen.

Haaviston mukaan tuomio voi joko toimia pelotteena Venäjän oppositiolle tai kannustimina uusiin mielenosoituksiin. Liikehdinnän suunta nähdään Haaviston mukaan vasta tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Yle seuraa Aleksei Navalnyin oikeudenkäyntiä: oppositiojohtajalle 2,5 vuoden vankeustuomio – katso suoraa lähetystä oikeustalolta

Ruotsin ja Venäjän ulkoministerit tapasivat: olivat täysin eri mieltä Navalnyin tapauksesta

Mies myrkyt­täjien jäljillä

Suosittelemme