Hyppää sisältöön

Finanssialan etujärjestö varoittaa erittäin uskottavista verkkopankkihuijauksista – huijarit saaneet sivustojaan korkealle Googlen hakutuloksiin

Rikokset kohdistuvat useisiin suomalaispankkeihin, ja niistä on tehty poliisille rikosilmoituksia.

Huijarit ovat kalastelleet useiden suomalaispankkien asiakkaiden tietoja. Arkistokuva syyskuulta 2020. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Verkkopankkeihin erikoistuneet huijarit ovat löytäneet uuden keinon kalastella ihmisten pankkitunnuksia ja salasanoja.

Pankkeja edustava etujärjestö Finanssiala kertoo, että nettihuijarit ovat saaneet ujutettua huijaissivustojaan korkealle Googlen hakutuloksissa.

Erityisen petollisen huijauksista tekee se, että nettisivut ovat todella uskottavasti tehty eikä nettiosoitettakaan helposti erota aidosta verkkopankkiosoitteesta.

– Nettisivujen osoitteessa saattaa olla pisteen tilalla viiva ja sivu saattaa näyttää täysin aidon verkkopankin sivulta, Finanssialan rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoo.

Saxholmin mukaan verkkopankkitunnusten kalastelijat ovat ennenkin osanneet tehdä aidonnäköisiä verkkopankkisivuja. Nyt huijaus on viety osoitetta myöten uskottavampaan suuntaan.

Finanssialan mukaan huijaus koskee useiden suomalaispankkien asiakkaita. Saxholm ei vielä lähde avaamaan, mitkä pankit ovat joutuneet tietojen kalastelun uhriksi.

Huijauksista on tehty poliisille useita rikosilmoituksia.

Saxholm neuvoo, että asiakkaiden tulisi nyt ja jatkossa välttää verkkopankkiin kirjautumista linkin kautta. Sen sijaan asiakkaan pitäisi kirjoittaa pankin nettiosoite selaimeen itse.

Näin pankin asiakas voi vähentää riskiä, että hänen pankkitunnus päätyy rikollisen haltuun.

Vaikka rikolliset keksivät koko ajan uusia keinoja huijata ihmisiä, myös vanhat keinot ovat käytössä. Huijarit lähettävät yhä pankin asiakkaille sähköpostiin ja matkapuhelimiin linkkejä, joiden kautta he kalastelevat ihmisten tietoja.

Finanssiala muistuttaakin, ettei pankki kysy koskaan verkkopankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestillä.

Ikävä puoli verkkopankkihuijauksissa on se, että rikolliset jäävät harvoin kiinni teoistaan.

Saxholm neuvoo ihmisiä ottaamaan heti yhteyttä omaan pankkiinsa, jos epäilee tunnustensa päätyneen vääriin käsiin.

Lue lisää:

Listasimme verkkohuijausten uusimmat trendit ja keinoja niiden tunnistamiseen – Moni huijaus tepsii aina uudestaan sillä kollektiivinen muisti unohtaa

Huijarit kalastelevat pankkitietoja nyt etäyhteyksien avulla – puhelu tietokoneen teknisestä tuesta voi tulla kalliiksi

Nettihuijaukset lisääntyvät varoituksista huolimatta – lue poliisin aitoja esimerkkejä romanssihuijareista

Suosittelemme sinulle