Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuparia sisältävien kasvomaskien myynti räjähti Suomessa alkuvuodesta – apteekit myyvät ei-oota, maahantuoja selittää buumia Saksasta saapuneilla uutisilla

TTL:n asiantuntija uskoo, että erikoissuojaimet ovat tulevaisuuden epidemioiden torjuntakeinoja, mutta tutkimusta tarvitaan.

Kuparia sisältävä vaaleanpunertava paperimaski.
Kuparilla on viruksia ja bakteereita tuhoavia ominaisuuksia. Kuva: Merja Heponiemi
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuparia sisältävien kirurgisten maskien kysyntä on yllättänyt. Tuotteet ovat väliaikaisesti loppu monissa apteekeissa ympäri Suomen.

– Varsinkin työikäiset, 30–40-vuotiaat ostavat niitä, sanoo farmaseutti Anne Järvenpää Seinäjoen ykkösapteekista.

– Meillä on kuparimaskit loppu, eikä tukustakaan niitä nyt saa, kertoo puolestaan apteekkari Katri Koiranen apteekki Bulevardiasta Helsingistä.

Viesti on vastaavanlaista eri puolella maata.

Suu-nenäsuojaimien kerrotaan olevan itse steriloituvia. Maskiin käytetty kupari myös estää koronavirusta takertumasta uuteen kohteeseen.

Helsingin Sanomat kysyi äskettäin kuparimaskin tehosta Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Tutkimusprofessori Ali Harlinin mukaan kuparimaski antaa jonkin verran paremman suojan kuin perinteinen kirurginen suojain.

Saksan uutisointi nytkäytti kysynnän kasvuun

Apteekeissa myytäviä tuotteita maahan tuovan Adesson toimitusjohtaja Merja Heponiemi sanoo myös joutuneensa viime päivinä myymään koko ajan "ei oota" tilaajille.

– Tällä viikolla Kiinasta tulee pienempi erä ja ensi viikolla iso, jolla saa varastot täyteen, Heponiemi kertoo.

Adesso toimittaa ympäri Suomen apteekeille maskeja norjalaisen maahantuojan välityksellä. Vaihteleva kysyntä on yhtäkkiä räjähtänyt kasvuun tammikuussa 2021.

– Pari, kolme viikkoa kysyntä on ollut todella suurta, sanoo Heponiemi.

Hän uskoo, että uutisointi Saksan määräyksestä käyttää FFP2-tasoista suu- ja nenäsuojaa heijastuu myös suomalaisten käyttäytymiseen.

FFP2-tasoisen hengityssuojaimen sanotaan suodattavan vähintään 94 prosenttia ilman epäpuhtauksista.

– Se (Saksan määräys kansalaisilleen) jollakin tavalla nytkäytti tätä jotenkin liikkeelle enemmän. Ihmiset rupesivat miettimään, onko tavallinen kirurginen maski riittävä suojaamaan.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen toivoo Ylen haastattelussa ihmisten vaihtavan kankaiset maskit tehokkaampiin suojaimiin. FFP2 ja FFP3-tasoiset maskit ovat raskaampia käyttää, joten Ruotsalainen suosittaa niitä arkikäyttöön lähinnä riskiryhmäläisille ja heitä tapaaville.

HUSin apulaisylilääkäri vetoaa virusvarianttien jyllätessä kangasmaskeja käyttäviin: Siirtykää tehokkaampiin kirurgisiin suojaimiin

Tarvitaan lisää tutkimusta

Kuluttajia saattaa kuparia sisältävässä suu- ja nenäsuojassa houkutella myös valmistajan lupaus siitä, etteivät kuparin viruksilta suojaavat ominaisuudet heikkene ajan kuluessa. Valmistajan mukaan maski antaa virusten vastaisen suojan ilman sterilointia niin kauan, kun se on ehjä.

Helsingin Sanomien haastattelema tutkimusprofessori Ali Harlin suhtautuu arvellen saman maskin pikaiseen uudelleenkäyttöön. Riskinä on, että siinä olisi edelleen eläviä mikrobeja.

Varminta olisi antaa maskin levätä käytön välillä mielellään yön yli, vaikka valmistaja lupaa maskin puhdistuneen neljässä tunnissa.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä ei ota kantaa yksittäiseen tuotteeseen mutta sanoo, että esimerkiksi henkilösuojaimien standardointiryhmissä Euroopassa on jo jonkin aikaa puhuttu älysuojaimien ja itsensä puhdistavien tuotteiden standardoinnista, tutkimuksesta ja kehityksestä.

Ongelmana on, että tutkimus on vielä niin vähäistä, ettei se riitä standardien tekoon.

– On kuitenkin todennäköistä, että tällaisilla ominaisuuksilla varustetut suojaimet tulevat olemaan etenkin tulevaisuuden epidemioiden torjuntakeino.

Mäkelän mukaan jo nyt on olemassa standardit siitä, kuinka esimerkiksi desifektioaineet tehoavat mikrobeihin.

– Mutta maskin turvalliseen uudelleenkäyttöön toivoisin löytyvän selkeät varmentamiskeinot. Tutkimusta tarvitaan.

Suosittelemme