Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyin vankeustuomio repii yhä suurempaa railoa venäläisten välille – oppositiopoliitikko kuvailee Putinia ”Vladimir Kalsareidenmyrkyttäjäksi”

Viranomaisten voimatoimet näyttävät, ettei mielenosoittajille anneta myönnytyksiä, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Aleksei Navalnyi saapui aamulla moskovalaiseen tuomioistuimeen kuulemaan tuomiostaan. Kuva: Moskovan oikeustalo / EPA

MOSKOVA Satoja mellakkavarusteisia turvallisuusjoukon jäseniä partioi moskovalaisen oikeustalon lähistöllä, kun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyille luettiin tänään tiistaina tuomiota.

Opposition tukimielenosoituksen tukahduttamiseksi lähialue oli eristetty mellakka-aidoilla ja poliisi otti kiinni sattumanvaraisesti yli 350 ihmistä.

Navalnyi joutuu illalla julistetun oikeuden päätöksen mukaan lopulta reiluksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Oikeus katsoi, että hän oli rikkonut aiemman ehdollisen tuomionsa sääntöjä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mielestä ehdonalainen on mielivaltaisesti julistettu.

Käytännössä Navalnyin väitettiin pakoilleen venäläisviranomaisia. Todellisuudessa Navalnyin rikos näyttää olevan juuri päinvastainen.

Oppositiopoliitikkoa rangaistaan pikemminkin siitä, että hän ei novitšok-iskun jälkeen pysynyt pois Venäjältä, vaan palasi kotimaahansa haastamaan presidentti Vladimir Putinia. Hän syyttää Putinia myrkyttämisestään.

Maassa, jossa oikeuslaitos ei ole riippumaton vallanpitäjistä, ei tämän luokan tuomio voi olla muuta kuin poliittinen. Navalnyin paluu ajaa Kremliä kohti poliittista kriisiä.

Yli sata miljoonaa katselukertaa kerännyt korruptiovideo Putinin ökypalatsista sekä ympäri Venäjää järjestetyt protestit ovat pakottaneet Kremlin puolustuskannalle.

Hallinto on menettänyt aloitteen. Se joutuu tahtomattaan reagoimaan Navalnyin synnyttämään liikehdintään.

Mies, jonka nimeä Putin kieltäytyy lausumasta ääneen, on nyt kaikkien huulilla.

Vallanpitäjien aiemmin vähättelemästä blogistista on tullut valtionmediassa värivallankumousta ajava lännen kätyri. Nykyhallinnon vastustajat taas tarrautuvat Navalnyiin toiveissaan muutos paremmasta.

Aleksei Navalnyi kuuli tuomioistuimen päätöksen koko päivän kestäneen istunnon päätteksi tiistai-iltana. Kuva: Moskovan oikeustalo / EPA

Mielenosoittajat ovat lähteneet kaduille ennen kaikkea vastustamaan Putinin hallintoa ja siihen liitettyjä epäkohtia: viranomaisten mielivaltaa, korruptiota ja kansalaisoikeuksien polkemista.

Navalnyi on rohkaissut omalla pelottomalla toiminnallaan ihmisiä protestoimaan.

Tänään oppositiopoliitikko esiintyi oikeussalissa tuttuun tapaansa itsevarmasti. Hän piti selvänä, että hänen oikeudenkäyntinsä tarkoituksena on pelotella mahdollisimman suurta määrää ihmisiä.

Navalnyin mukaan myrkytysyritys näyttää Putinin heikkouden ja historia tulee muistamaan hänet ”Vladimir Kalsareidenmyrkyttäjänä”.

Venäjän itsevaltaisessa järjestelmässä valta perustuu vaihtoehdottomuudelle.

Nyt Navalnyi haastaa avoimesti Putinin. Hän on saanut kahtena viime viikonloppuna kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri Venäjää kaduille uhmaamaan virkavaltaa.

Lukumääräisesti mielenosoittajien joukko ei ole suuri. Se on kuitenkin merkittävä nyky-Venäjällä, jossa ilman viranomaisten ennakkolupaa järjestettävistä mielenilmauksista on tullut laittomia.

Protestit ovat myös maantieteellisesti poikkeuksellisen laajoja.

Putinin vastainen liikehdintä on saanut Kremlin näyttämään, ettei se suostu myönnytyksiin. Mielenosoitusten tukahduttamiseksi on turvauduttu poikkeuksellisiin toimiin.

Poliisit pidättivät Aleksein Navalnyin kannattajan moskovalaisen oikeustalon ulkopuolella oikeudenkäynnin aikana tiistaina. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Viranomaiset eristivät viime sunnuntaina lähes kokonaan Moskovan ja Pietarin ydinkeskustat. Metroasemia ja katuja suljettiin myös muissa Venäjän miljoonakaupungeissa.

Rauhallisiin protesteihin on vastattu rajusti pamppua ja etälamautinta käyttäen. Poliisi on ottanut kiinni ennätyksellisiä määriä mielenosoittajia. Viime sunnuntaina mediatietojen mukaan kiinniotettuja oli yli 7 000.

Navalnyin vankeustuomio on Kremliltä suora vastaus taistelussa sen haastajaa vastaan.

Se ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, vaan saattaa entisestään vahvistaa kadulle lähtevää protestiliikettä. Kaduilla on ennen kaikkea nuoria aikuisia.

Tyytymättömät kansalaiset ovat aiemminkin osoittaneet mieltään ilman johtajia, kun viranomaiset ovat estäneet nimekkäiden oppositiotoimijoiden osallistumisen mielenosoituksiin.

Tällä hetkellä muun muassa Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol ja lehdistösihteeri Kira Jarmysh on määrätty kotiarestiin koronaepidemiaan liittyvien terveyssääntöjen rikkomisesta.

Tekaistuina pidetty rangaistukset antavat oppositiolle lisää moraalista oikeutusta toimilleen. Ne alleviivaavat mielenosoittajille nykyhallinnon laittomuutta.

Navalnyin vankeusvuodet voivat vielä kasvaa. Häntä vastaan on käynnissä muitakin oikeusjuttuja.

Voi siis olla, että protestit jatkuvat ilman Navalnyia. Oppositiopoliitikko on ehtinyt rakentaa tukijoiden verkoston, joka ulottuu eri puolille Venäjällä. Verkostoa ohjailee nyt Saksasta käsin Navalnyin läheinen liittolainen Leonid Volkov.

Heti tuomion tultua julki Navalnyin esikunta kutsui mielenosoittajia koolle Punaisen torin tuntumaan.

Viranomaisten voimatoimien ja valtionmedian propagandan yltyessä myös protestiliikkeen otteet voivat radikalisoitua. Se saa valtiovallan turvautumaan yhä hanakammin turvallisuusviranomaisten apuun – ja kierre on valmis.

Aleksei Navalnyi on nopeuttanut Venäjän kahtiajaon syventymistä: niihin, jotka tahtovat muutosta ja niihin, jotka pelkäävät sitä. Kyse on pitkälti myös eri sukupolvien välisestä kuilusta.

Oppositiojohtajan tämänpäiväinen vankeustuomio syventää railoa. Se pakottaa yhä useamman venäläisen valitsemaan puolensa suhteessa Putinin hallintoon.

Jatkon näyttää se, miten tähän asti hiljaisena pysynyt kansan enemmistö suhtautuu protestiliikkeeseen ja viranomaisten toimiin sen tukahduttamiseksi.

Lue lisää:

Yle seuraa Aleksei Navalnyin oikeudenkäyntiä: oppositiojohtajan ehdollinen tuomio muutettiin vankeudeksi

Suosittelemme sinulle