Hyppää sisältöön

Korkein oikeus tuomitsi Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen yhteisösakkoon tuottamuksellisesta rahanpesusta

Korkeimman oikeuden päätös oli linjassa aiempien tuomioistuinten päätösten kanssa.

Korkein oikeus katsoo, että Pafin toiminnassa on syyllistytty tuottamukselliseen rahanpesuun. Kuvassa KKO:n rakennus Helsingin Kauppatorin vieressä. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Tatu Kuukkanen

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen (Paf) yhteisösakkoon tuottamuksellisesta rahanpesusta.

KKO katsoo Pafin syyllistyneen rikokseen, kun se antoi rahanpesusta epäillyn asiakkaan jatkaa pelaamista selvittämättä rahojen alkuperää.

Paf teki tammikuussa 2012 rahanpesuilmoituksen keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle asiakkaasta, jonka nettipelaaminen oli aiheuttanut rahanpesuepäilyn. Asiakas jatkoi Pafin rahapelien pelaamista 580 000 euron edestä lokakuun loppuun 2012 saakka.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2018 Pafin asiassa 50 000 euron yhteisösakkoon, jonka Turun hovioikeus korotti 250 000 euroon (siirryt toiseen palveluun).

Korkein oikeus otti asian käsittelyyn Pafin valituksen perusteella. Paf katsoi, ettei se ollut syyllistynyt rikokseen ja että yhteisösakkovaatimus oli hylättävä.

KKO katsoi kuitenkin Pafin syyllistyneen tuottamukselliseen rahanpesuun. KKO:n mukaan Paf ei noudattanut vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

– Vaikka rikoksentekijä oli jäänyt tuntemattomaksi, oli ilmeistä, että tekijä oli ollut Pafin palveluksessa ja rikos oli tehty tämän hyväksi, KKO perustelee päätöstä tiedotteessa.

Lue lisää:

Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistykselle 50 000 euron sakot rahanpesujutussa – syyttäjä oli vaatinut 700 000:ta euroa

Suosittelemme sinulle