Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi haluaa lopettaa Päivi Räsäsen tv-esiintymisestä aloitetun tutkinnan – Räsänen: "Oletan, että ohjelma on nyt katsottu"

Päivi Räsänen on useita kertoja julkisuudessa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, josta häntä epäillään.

Päivi Räsänen
Poliisilla on ollut useita tutkintoja, jotka ovat kohdistuneet kansanedustaja Päivi Räsäseen. Kuva: Juha Tamminen / AOP
Päivi Happonen,
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi kaksi tutkintaa, jotka ovat kohdistuneet kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd.). Räsästä on epäilty tutkinnoissa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Vuoden 2004 kirjoituksesta oli tehty päätös, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, mutta esitutkinta aloitettiin tämän jälkeen valtakunnansyyttäjän antamalla määräyksellä. Esitutkinta on valmistunut, ja se on lähetetty syyteharkintaan, toteaa tutkinnanjohtaja Teemu Jokinen Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

Poliisi oli aiemmin päättänyt myös lopettaa tutkinnan, joka koski Räsäsen puheita Ruben Stillerin radio-ohjelmassa. Myös siitä valtakunnansyyttäjä määräsi tutkinnan aloitettavaksi.

– Myös sen tutkinnan pöytäkirja on nyt valmistunut, ja se on lähetetty syyteharkintaan.

Yökylässä-ohjelman esitutkintaa esitetään lopetettavaksi

Poliisilla oli myös kolmas tutkinta, joka liittyi siihen, mitä Räsänen oli puhunut Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

– Myös siihen liittyen tehtiin (aiemmin) päätös, että ei ole syytä epäillä rikosta, mutta esitutkinta aloitettiin valtakunnansyyttäjän määräyksellä. Tutkinnan aikana ilmeni asioita, joiden johdosta olen tehnyt valtakunnansyyttäjäntoimistoon esityksen siitä, että esitutkinta lopetettaisiin, tutkinnanjohtaja Jokinen kertoo sähköpostiviestissään.

Syyttäjä ei ole vielä tehnyt päätöstään tähän tutkintaan liittyen.

Valtakunnansyyttäjän mukaan poliisi ei ensimmäisessä tutkinnassa edes katsonut kyseistä Yökylässä-ohjelman jaksoa. Sen vuoksi esitutkinta määrättiin uudelleen aloitettavaksi.

Poliisi ei kerro tarkemmin, mitä tutkinnassa on sittemmin selvinnyt. Päivi Räsänen on puolestaan jo aiemmin kiistänyt sanoneensa tv-ohjelmassa niitä sitaatteja, jotka rikosilmoituksessa mainittiin.

– Oletan että [poliisin esitys lopettaa esitutkinta] liittyy siihen, että ohjelma on nyt katsottu ja todettu, että en ole sanonut sitä mitä minun on väitetty sanoneen, Räsänen kertoo Ylelle.

Kansanedustajan mukaan häntä ei ole edes kuulusteltu Yökylässä-ohjelmaan liittyvästä rikosepäilystä. Sen sijaan kolmessa muussa syyteharkintaan siirtyneessä tutkinnassa hän on ollut kuulusteltavana.

Valtakunnansyyttäjällä on tällä hetkellä syyteharkinnassa kolme Räsästä koskevaa rikosepäilyä. Yksi niistä koskee vuonna 2004 julkaistua pamflettia, toinen puheita Ruben Stillerin radio-ohjelmassa ja kolmas Pride-tapahtumaan liittyvää twiittiä.

– Toivon, että syytteitä ei nosteta. Mutta olen valmis seisomaan sanojeni takana myös oikeudessa, jos sinne joudun. Se tarkoittaisi todennäköisesti aika pitkää oikeusprosessia, koska ainakin itse olen valmis viemään asian niin korkealle kuin on tarvetta, Räsänen sanoo.

Näiden tapausten lisäksi myös Räsäsen Pride-tapahtumaa kritisoivasta blogikirjoituksesta on tehty tutkintapyyntö. Poliisi päätti kuitenkin viime syksynä, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Juttua päivitetty 3.2. kello 11.19: Lisätty Päivi Räsäsen kommentit.

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä: Perusteellinen tutkinta tv-ohjelman puheista on Päivi Räsäsen etu – "Katsottava minuutti minuutilta"

Päivi Räsänen: Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan puheista, joita ei tv-ohjelmassa sanottu – "Tutkintapyynnössä esitetään muistinvaraisia sitaatteja"

Suosittelemme