Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pekka Katajan murhan yrityksestä epäilty Teemu Torssonen on vapautettu – syyttäjän mukaan vangitsemiselle ei ole enää perusteita

Sen sijaan toinen murhayrityksestä epäilty mies on edelleen vangittuna.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja Jämsän torilla 15. elokuuta 2020.
Pekka Kataja (kuvassa) joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi kesällä 2020. Poliisi on epäillyt murhayrityksestä kahta miestä, joista toinen on jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva
Tuomas Rimpiläinen,
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä epäilty Teemu Torssonen on vapautettu tänään keskiviikkona.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsinin mukaan tapauksen esitutkinta on valmis eikä Torssosen vangitsemiselle ole enää perusteita.

Appelsin ei kuitenkaan ota kantaa siihen, tuleeko hän nostamaan syytteet Torssosta vastaan vai ei.

– Sen suhteen ei ole tehty mitään päätöksiä. Mutta esitutkintamateriaaliin on tutustuttu sillä tarkkuudella, että vangitsemisen edellytyksiä ei enää ole, Appelsin sanoo.

Sen sijaan toinen murhayrityksestä epäilty mies on edelleen vangittuna. Syyttäjän on ratkaistava ensi viikon tiistaihin menneessä, nostetaanko syyte vai ei.

– Ratkaisu menee varmasti aivan sinne kalkkiviivoille, Appelsin arvioi. 

Torssosen asianajaja Kaarle Gummerus sanoo, että hän ei osaa tässä vaiheessa päätellä, mitä vapauttaminen tarkoittaa hänen päämiehensä osalta.

– Näyttää siltä, että ainakaan syytteen nostamisen määräaikaan mennessä päämiestäni ei tulla syyttämään, Gummerus sanoo.

Näin tutkinta on edennyt

Pekka Kataja joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi heinäkuussa 2020. Tapauksen tutkinta valmistui viime viikolla.

Poliisi on epäillyt murhan yrityksestä kahta miestä, joista toinen on jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Torssonen. Hän kuuluu Jyväskyläläisten hyväksi -valtuustoryhmään. Torssonen on ollut vangittuna syyskuusta lähtien. Häntä on epäilty tapaukseen liittyen myös lievästä ampuma-aserikoksesta.

Puolustus kertoi jo marraskuussa Ylelle, että Torssonen on pystynyt aukottomasti osoittamaan, että ei ole ollut paikalla Katajan pahoinpitelytilanteessa. Sittemmin poliisi on tullut samaan tulokseen. Poliisi on siitä huolimatta pitänyt Torssosta epäiltynä osallisuudesta murhan yritykseen.

Valtionsyyttäjä Appelsin ei ota kantaa siihen, missä Torssonen on ollut epäillyn murhayrityksen aikaan.

Toinen epäillyistä on Torssosen tuttava ja poliittinen tukija. Viime eduskuntavaalien aikaan hän toimi Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Hänet vangittiin lokakuussa.

Korjaus 3.2.2021 kello 12.30: Artikkelin alkuperäisessä versiossa luki virheellisesti yhdessä kohdassa "osallisuudesta murhaan", oikea muoto oli "osallisuudesta murhan yritykseen".

Suosittelemme