Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv halusi kokea jotain uutta – nyt hän elää kreikkalaista jalkapalloarkea, joka hämmästyttää joka päivä: "En uskalla mennä yksityiskohtiin"

Tim Sparvin kreikkalaisjoukkueen alkukausi on ollut sekava ja vaikea.

Tim Sparv
Sparvin AEL kohtasi tammikuun alussa Kreikan kärkiseuroihin kuuluvan PAOKin. Kuva: AOP
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajien siivillä -ohjelma seuraa maajoukkueen matkaa kohti kesän historiallisia EM-kisoja! Seuraava jakso Yle Puheessa ja Areenassa 15. helmikuuta.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv halusi kokea jalkapalloilijana jotain aivan uutta, kun hän jätti Tanskan huippujoukkue Midtjyllandin taakseen kesällä kuuden vuoden jälkeen. Nyt Sparv on viettänyt puoli vuotta Kreikan liigassa AE Larissan riveissä.

– Joka päivä tapahtuu jotain, mitä en ole ikinä nähnyt jalkapallossa. Tämä on ollut juuri niin hullu paikka kuin odotin ja halusinkin, kun muutin Tanskasta pois, Sparv kertoo Yle Urheilulle.

Sparv, 33, on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista, mutta nyt hän on pysynyt pääosin terveenä ja pelannut keskikentän pohjalla paljon. AEL:n kausi on ollut pettymys, sillä joukkue on sarjassa viimeisenä ja voittoja on tullut vain yksi. Viime kaudella AEL oli 14 joukkueen liigassa yhdeksäs.

– Saimme äskettäin kolmannen päävalmentajan tällä kaudella. Yksi suuri muutos täällä on ollut se, että taktiikkaa vaihdetaan usein. Joka viikko keskitymme enemmän vastustajaan sen sijaan, että yrittäisimme luoda jotain pitkäjänteistä omassa pelissä, Sparv toteaa.

Sparv kokee, että Kreikan pääsarjan taso on vaihteleva. Kärkijoukkueet esimerkiksi eurokentiltä tuttujen Olympiakosin, Panathinaikosin ja PAOKin johdolla ovat korkeatasoisia seuroja, mutta häntäpään tasoa Sparv kuvaa ailahtelevaksi.

– Tulokset ovat olleet erittäin huonoja, mutta tämä on ollut tosi mielenkiintoista. Täällä on intohimoisia kavereita, mutta tunnetta on välillä enemmän kuin järkeä. Jalkapalloilijana täytyy sopeutua nopeasti, hyväksyä uudet tavat uudessa maassa ja jollain tavalla pystyä elämään siinä ympäristössä.

Tim Sparv Midtjylland
Tim Sparv jätti viime kesänä tanskalaisen Midtjyllandin taakseen. Kuva: Getty Images

Hurja pelaajaruletti

Sparvin vanha seura Midtjylland on ollut yksi eurooppalaisen jalkapallon edelläkävijöistä esimerkiksi analytiikan hyödyntämisessä. Larissassa suunnitelmallisuudesta ei ole ollut tietoakaan. Sparv mainitsee, että joukkueen ringissä on tällä hetkellä peräti 40 pelaajaa ja vain 2 fysioterapeuttia.

– Kaikki, jotka ovat olleet mukana futiksessa ymmärtävät, että se on aivan liikaa. Se muistuttaa enemmän amerikkalaista jalkapalloa. Tammikuun aikana on tullut 10–12 pelaajaa lisää. Tuntuu, että joka päivä joku tulee tai lähtee. Pitkäjänteisyys puuttuu ehdottomasti.

Minkälaista "hullu" jalkapalloarki Kreikassa sitten muuten on? Sparv pysyy aiheesta kysyttäessä salamyhkäisenä.

– Tällä hetkellä on pakko sanoa, etten uskalla mennä yksityiskohtiin! Ehkä sitten kauden jälkeen, Sparv toteaa.

Sparv on ollut sivussa AEL:n kahdesta edellisestä ottelusta pienen vamman vuoksi. Suomalainen arvioi palaavansa joukkueensa vahvuuteen parin viikon kuluessa.

Suurin ja tärkein elämänmuutos on tapahtunut kotona. Sparvin ja hänen puolisonsa esikoistytär syntyi kolme viikkoa sitten.

– Uusi elämä on alkanut aika vauhdikkaasti. Yritämme sopeutua tähän elämänmuutokseen niin hyvin kuin mahdollista. Se on tähän mennessä sujunut hyvin, mutta totta kai olemme nukkuneet aika vähän, Sparv sanoo.

Lue myös:

Ilmari Niskanen kuvitteli nousevansa tähtipelaajaksi Saksan kolmosliigassa – kertoo nyt rehellisesti, miksi peliaika on jäänyt viime aikoina vähiin

Huippukautta pelaavalta Lukas Hradeckylta yllättävä paljastus – voitot ovat menettäneet suomalaisvahdin silmissä merkityksensä

Huuhkajien juoksukone teki syksyllä läpimurtonsa Englannissa – Floridassa kasvanut Niko Hämäläinen kertoo Yle Urheilun haastattelussa EM-haaveistaan ja "hullusta" illasta Pariisissa

Suosittelemme