Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vievätkö nämä huipputähdet valokeilan sankaripelinrakentajilta? Seuraa heitä jännittävässä Super Bowlissa

Pelinrakentajat vievät usein huomion, mutta Super Bowlissa nähdään ajoittain yllättäviäkin ratkaisijoita.

mahomes
Numerolla 15 pelaava Patrick Mahomes hakee toista Super Bowl -mestaruuttaan. Kuva: Getty Images
Antti Ennekari
Avaa Yle-sovelluksessa

Tom Brady, Patrick Mahomes, Brady, Mahomes, Brady…. Näitä kahta nimeä ei voi välttää tällä hetkellä, kun puhutaan Super Bowlista. Edessä on odotettu, herkullinen kahden tähtipelinrakentajan kohtaaminen. Brady on lajin elävä legenda ja kaikkien aikojen paras, Mahomes puolestaan käsittämättömän lahjakas nuori ihmemies.

Siitä huolimatta pelinrakentajat, tai ainakin toinen heistä saattaa jäädä varjoon, koska molemmista joukkueista löytyy useita muita ratkaisijoita. Toki täytyy muistaa, että jos esimerkiksi laitahyökkääjällä on elämänsä ottelu, pelinrakentaja on osallinen onnistumisissa käytännössä joka kerta.

Ei pidä silti keskittyä vain hyökkäykseen, sillä kummastakin ryhmästä löytyy uskomattomia puolustajia, jotka ovat omalla panoksellaan olleet korvaamattomia tämän kauden pudotuspeleissä.

Ainakin seuraavia pelaajia kannattaa seurata Super Bowlissa maanantaina vastaisena yönä Suomen aikaa 8. helmikuuta.

Kansas City Chiefs

#15 Patrick Mahomes, 25-vuotta, pelinrakentaja

Tarkat ja vahvat kädet, nopeat jalat, uskomaton peliäly. Mahomes on käytännössä täydellinen paketti. Hän on ollut liigan johtotähtiä jo kolme vuotta perättäin, eikä mikään vaikuta hidastavan häntä. Kansas Cityn päävalmentaja Andy Reid ihmettelee peli toisensa jälkeen Mahomesin tasonnostoa.

Mahomesilla on ollut ongelmia varpaansa kanssa ja olihan hän ensimmäisen pudotuspelin jälkeen aivotärähdystarkkailussa saatuaan iskun. Hän lienee silti täydessä kunnossa.

Mahomes heitti konferenssifinaalissa poikkeuksellisen paljon lyhyitä heittoja, mutta pystyy milloin tahansa muuttamaan peliään. Hänen monipuolinen ratkaisukykynsä tekee vastustajalle lähes mahdottomaksi ennakoida mitä tulee tapahtumaan.

Patrick Mahomes
Patrick Mahomes juhli Super Bowlin mestaruutta vuosi sitten. Kuva: AOP

#25 Clyde Edwards-Helaire, 21 / #31 Darrell Williams, 25, keskuhyökkääjät

Kansas Cityllä ei ole tällä hetkellä dominoivaa keskushyökkääjää. Listan ykkösnimi Clyde Edwards-Helaire teki yhden touchdownin konferenssifinaalissa, mutta ei selvästikään ole vielä täydessä pelikunnossa saatuaan pahan jalkavamman 15. runkosarjaviikolla New Orleansia vastaan.

Näin ollen työtaakka jakautuu Edwards-Helairen ja Darrell Williamsin välille. Kaksikko ei ole liigan pahin pelote, mutta he pystyvät tekemään tuhojaan täsmäiskuilla. Chiefsin etu on se, että Mahomes voi itse juosta ja hänellä on todella lahjakas vastaanottajaryhmä. Näin ollen keskushyökkääjäosaston tämän hetken vajavaisuudet eivät ole paha ongelma.

#10 Tyreek Hill, 26, laitahyökkääjä

Yksi liigan nopeimmista pelaajista on vastustajan painajainen. Hill pystyy syviin juoksuihin, joissa häntä on vaikea saada kiinni. Hilliä käytetään myös juoksupelissä nopeiden, lyhyiden heittojen jälkeen ja joskus myös viskauksilla kiertojuoksuissa, joissa hän pystyy käyttämään räjähtävää lähtönopeuttaan hyödykseen.

Hill on kaiken lisäksi tasaisen varma suorittaja. Konferenssifinaalissa hän keräsi 172 jaardia vain yhdeksällä kopilla. Yhden millintarkan 40 jaardin heiton hän pudotti, mutta se oli ainoa lapsus.

Travis Kelce
Travis Kelce kuuluu joukkueensa eliittiin. Kuva: Getty Images

# 87 Travis Kelce, 31, sisempi laitahyökkääjä

Rob Gronkowski (nykyisin Tampa Bayssa) oli hallitseva sisempi laitahyökkääjä liigassa usean vuoden, mutta Kelce on tämän hetken kuningas, ja on ollut sitä varsinkin kolme edellistä kautta. Hän on Mahomesin luottokohde.

Isokokoinen ja vaikeasti kaadettava Kelce on kokoonsa nähden todella nopea ja pystyy myös syviin juoksuihin. Yleensä hän on kohde vaikeimmilla hetkillä, kun tarvitaan lyhyitä takuuvarmoja jaardeja. Konferenssifinaalissa Kelce koppasi kaksi touchdownia ja keräsi yhteensä 118 jaardia. Painajainen vartioitava varsinkin, kun puolustuksen pitää ottaa huomioon myös Hill ja Mahomesin nopeus.

# 32 Tyrann Mathieu, 28, takapuolustaja

Kansas Cityn puolustuksen kapteeni vaikuttaa olevan joka puolella kenttää tilanteessa kuin tilanteessa. Mathieu on älykäs pelaaja ja hänellä on luontainen kyky haistaa hyökkäyksen aikeet. Vaikka hän ei ole isokokokoisin pelaaja, on hänellä erittäin agressiivinen tyyli.

Mathieu on takapuolustajien tähti, joka muistuttaa paljon uransa jo päättänyttä Pittsburgh Steelersin Troy Polamalua. Tämän kauden pudotuspeleissä Mathieu on taklannut yksitoista kertaa ja napannut yhden syötönkatkon.

Tampa Bay Buccaneers

#12, Tom Brady, 43, pelinrakentaja

The G.O.A.T. (Greatest of all time). Ylistysanat uhkaavat loppua kesken.

Tämä on Bradylle jo kymmenes Super Bowl, joten hän kestää paineet paremmin kuin kukaan muu. Bradyn eteen on kasattu vahva hyökkäyslinja, joka suo hänelle ratkaisevia sekunnin sadasosia, jotta hän voi tehdä taikojaan. Bradyn on tällä kertaa onnistuttava lähes täydellisesti, mikäli mielii juhlia seitsemättä mestaruuttaan.

Tampan ongelmana on välillä liian ennalta-arvattavat juoksupelit, mutta ajoittain Brady osaa myös salata aikeensa. Liike on luonnollisesti hidastumaan päin, mutta 43-vuotiaan Bradyn ratkaisunopeus on edelleen tallella. Brady heitti konferenssifinaalissa harvinaisesti kolme syötönkatkoa lyhyen ajan sisään, mutta pystyy kokemuksellaan ja taidoillaan myös kuittaamaan ne tilanteet paremmin kuin kukaan muu.

Tom Brady
Legenda Tom Brady tavoittelee jo seitsemättä Super Bowl -mestaruutta. Kuva: EPA

#27, Ronald Jones, 23 / #28 Leonard Fournette, 26, keskuhyökkääjät

Tampa Baylla on hyvä tilanne keskushyökkääjien suhteen, sillä heillä on tasavahva kaksikko, joka voi jakaa taakkaa. Aiempina vuosina Jacksonvillessä kiukutellut Fournette pelaa elämänsä pudotuspelejä ja on ollut erittäin merkittävässä roolissa.

Ronald Jonesin vahvuus on muun muassa jaardit kontaktin jälkeen. Hän pystyy etenemään useammankin jaardin sen jälkeen, kun kaksi tai kolme puolustajaa on kimpussa. Molemmilla on myös räjähtävä nopeus ja hyvä tasapaino, joten he pystyvät myös pitkiin juoksuihin jos vain pienikin rako löytyy.

#13, Mike Evans, 27 / #14, Chris Godwin, 24, laitahyökkääjät

Tampa Baylla ei ole selkeää ykköslaitahyökkääjää. Evans on ollut jo vuosia tasaisen varma suorittaja, mutta hän ei ole tällä kaudella kerännyt jaardeja samaan tahtiin kuin aiemmin. Evansin merkitys on sen sijaan korostunut erityisesti maalialueella lyhyillä etäisyyksillä ja hän onkin ollut luottokohde alle viiden jaardin maalialuetilanteissa.

Chris Godwin puolestaan kerää enemmän jaardeja, mutta on harvemmin kohde maalialueella. Konferenssifinaalissa Godwin kauhoi 110 jaardia tilastoihinsa. Bradyllä on hyvä tilanne, kun hän pystyy valitsemaan useita kohteita. Laitahyökkääjäkaksikko on kuitenkin ollut ajoittain vaikeuksissa kovien puolustusten kanssa, eikä tilanne ainakaan helpota Kansas Cityä vastaan.

 Chris Godwin
Chris Godwin kurottaa palloon. Kuva: Getty Images

#45, Devin White, 22, tukimies

Vasta 22-vuotias Devin White on ollut Tampa Bayn puolustuksen kenties dominoivin voima pudotuspeleissä. Tukimies on vahva ja uskomattoman nopea, mutta myös taitava käsistään.

Hän on tämän kauden kahdessa pelaamassaan pudotuspelissä napannut yhden syötönkatkon, poiminut kaksi rähmättyä palloa palauttaen niistä yhteensä 39 jaardia ja kerännyt yhteensä 26 taklausta. White lukee nuoreksi pelaajaksi vastustajan aikeet poikkeuksellisen hyvin ja tulee aiheuttamaan Kansasin hyökkäykselle ongelmia.

Kansas City Chiefs ja Tampa Bay Buccaneers kamppailevat Super Bowlin voitosta maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa 8. helmikuuta. Ottelu alkaa Suomen aikaa noin 1.30.

Lue myös:

Vievätkö nämä huipputähdet valokeilan sankaripelinrakentajilta? Seuraa heitä jännittävässä Super Bowlissa

Murtuuko kotistadionin kirous? Super Bowlista luvassa hyökkäysjuhla, jossa molemmilla joukkueilla on mahdollisuus harvinaiseen temppuun

Super Bowlissa kohtaavat Tampa Bay ja Kansas City

Suosittelemme sinulle