Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle seuraa tulospäivää: Nordean ja Nokian tulokset laskivat, kriisiyhtiö HKScan ponnisti voitolle, myös SRV paransi kiitoaan

Seuraamme tässä artikkelissa tulospäivän kehitystä.

Nordean konttori Espoossa Isossa Omenassa.
Nordean odotukset koronapandemian jälkeisestä elpymisestä ovat korkealla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Pörssiyhtiöt julkistavat tänään viimeisen vuosineljänneksen ja koko viime vuoden tuloksiaan. Tulosjulkistuksia odotetaan muun muassa Nordealta, Nokialta ja SRV:ltä.
  • Yle kokoaa tulospäivän antia tähän juttuun.

Outokummun loppuvuoden tulos parani hieman – koko vuoden tulos romahti

Teräsyhtiö Outokummun oikaistu liiketulos nousi loka-joulukuussa 15 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 13 miljoonasta eurosta. Koko vuoden oikaistu liiketulos romahti kuitenkin 4 miljoonaan euroon toissa vuoden 30 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan loppuvuoden tulos parani markkinoiden odotettua voimakkaamman toipumisen ansiosta.

– Ruostumattoman teräksen toimitukset kasvoivat seitsemän prosenttia, ja tehokkaat kustannussäästötoimenpiteet tukivat kannattavuutta, Malinen kertoo tiedotteessa.

Euroopassa toimitukset kasvoivat loka-joulukuussa kolmannesta neljänneksestä, mutta hintojen lasku painoi tulosta. Eurooppaan tuodaan Kiinasta paljon ruostumatonta terästä, mikä painaa hintoja.

– Näemme, että kaikki käytettävissä olevat työkalut kaupan suojaamiseksi tulee ottaa käyttöön reilun kilpailun palauttamiseksi ja Euroopan ruostumattoman teräksen teollisuuden kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi, Malinen sanoo.

Teräsyhtiö Outokummun logo yhtiön pääkonttorilla Salmisaaressa Helsingissä.
Teräsyhtiö Outokumman toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan loppuvuoden tulos parani markkinoiden odotettua voimakkaamman toipumisen ansiosta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

SRV paransi tulostaan selvästi – loppuvuosi jäi kuitenkin tappiolle

Rakennusyhtiö SRV paransi loka-joulukuussa selvästi operatiivista liiketulostaan vuoden takaisesta, mutta jäi edelleen 6,8 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi sitten tappio oli 87,2 miljoonaa euroa.

Sen sijaan koko vuoden tulos kääntyi voitolliseksi. Operatiivinen liiketulos nousi vajaaseen kuuteen miljoonaan euroon, kun toissa vuonna tappiota kertyi lähes 100 miljoonaa euroa.

– Vuosi 2020 oli meille vahvan tekemisen vuosi. Tervehdyttämisohjelman onnistuneen läpiviennin ansiosta vahvistimme tasettamme ja rahoitusasemaamme huomattavasti, ja luottamus SRV:tä kohtaan parantui vuoden aikana merkittävästi, kertoo toimitusjohtaja Saku Sipola tiedotteessa.

SRV:n murheenkryyninä on ollut erityisesti Helsingin Kalasatamassa sijaitseva kauppakeskus Redi.

Tase-erien arvostusten muutosten negatiivinen yhteisvaikutus oli yhteensä noin 12 miljoonaa euroa, mihin sisältyy Redin lisäksi Pietarissa sijaitsevan kauppakeskus Pearl Plazan luokittelun muutos ja kahden muun omaisuuserän arvon tarkistus.

Rakenteilla oleva tornitalo, Majakka, Helsingin Kalasatamassa 6. helmikuuta 2019. Rakennus on yksi kahdeksasta Redi-kokonaisuuden tornitalosta.
SRV:n murheenkryyninä on ollut erityisesti Helsingin Kalasatamassa sijaitseva kauppakeskus Redi. Kuva: Lehtikuva

Kriisiyhtiö HKScan ponnisti voitolle – paras tulos yli viiteen vuoteen

Lihayhtiö HKScan nosti sekä loka–joulukuun että koko vuoden liiketuloksensa parhaimmalle tasolle sitten vuosien 2014–2015. Loka-joulukuun vertailukelpoinen liikevoitto kohosi 12,1 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten voittoa kertyi 5,8 miljoonaa euroa.

Viime vuonna HKScanin vertailukelpoinen liiketulos kääntyi 17,0 miljoonaa euroa voitolle. Toissa vuonna yhtiö oli 2,2 miljoonaa euroa tappiollinen.

– HKScan on edennyt kahdessa vuodessa vakavasta taloudellisesta tilanteesta voitolliseksi yhtiöksi. Vuoden 2019 alussa käynnistetty, yrityksen syvää taloudellista ja toiminnallista kriisiä ratkaiseva Turnaround-ohjelma eteni vuonna 2020 suunnitellusti ja onnistuneesti, kertoo toimitusjohtaja Tero Hemmilä tiedotteessa.

Hän myöntää kuitenkin, että yhtiön kannattavuustaso on merkittävästä parannuksesta huolimatta vielä riittämätön.

– Tilanne edellyttääkin käynnissä olevien kehitysohjelmien jatkuvaa määrätietoista edistämistä ja liiketoiminnalle avautuvien uusien mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä, Hemmilä sanoo.

HK:n perinteistä Sinistä lenkkiä.
HKScan teki voitokkaan tuloksen useiden hankalien vuosien jälkeen. Kuva: AOP

Nokian tulos laski hieman – yhtiöllä edessä haastava vuosi

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo, että yhtiön viimeisen neljänneksen tulos oli vakaa ja koko vuoden tulos aiemmin Nokian antamien arvioiden vaihteluvälin ylälaidassa.

Nokian loka–joulukuun liikevoitto (ei-IFRS) laski edellisvuodesta 4 prosentilla 1,09 miljardiin euroon. Liikevaihto (ei-IFRS) oli noin 6,57 miljardia euroa.

Nokian koko viime vuoden liikevaihto (ei-IFRS) oli 21,87 miljardia euroa, kun se vuonna 2019 oli 23,34 miljardia euroa. Liikevoitto (ei-IFRS) noin 2,1 miljardia euroa.

Lundmarkin mukaan kuluvan vuoden tärkeimpiä tavoitteita ovat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän muutosohjelman loppuunsaattaminen ja pohjan luominen sen kannattavuuden parantamiselle.

Lundmarkin mukaan vuodesta 2021 tulee haastava siirtymävuosi. Lundmark lisää, että Nokia on valmis investoimaan niin paljon kuin 5G-teknologiajohtajuuden saavuttaminen edellyttää.

Nokian info toimitusjohtajan vaihdosta
Nokian tilanne on vakka, mutta siirtymä 5G-teknologiaan vaatii uusia investointeja. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Nordean liikevoitto supistui viime vuonna - odotukset tälle vuodelle korkealla

Finanssikonserni Nordean liikevoitto supistui viime vuonna noin 3,0 miljardiin euroon toissa vuoden noin 3,4 miljardista eurosta. Loka-joulukuussa liikevoitto nousi 973 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 875 miljoonasta eurosta, mutta jäi kuitenkin selvästi alle edellisen vuosineljänneksen.

Konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo yhtiön tiedotteessa, että odotukset koronapandemian voittamisesta ja sen jälkeisen elpymisestä ovat korkealla. Hänen mukaansa mikään ei ole varmaa, mutta monet merkit viittaavat kohti parempia aikoja.

Nordea aikoo maksaa tilikaudelta 2020 osinkoa 0,39 euroa osakkeelta. Lisäksi yhtiön hallitus päättää helmikuussa 0,07 euron osakekohtaisen osingon maksamisesta, mikä on ensimmäisen erä tilikaudelta 2019 lykätystä 0,40 euron osingosta.

Nordea tiedotti torstaina myös päivittäneensä suunnitelmansa vastuullisuuden sisällyttämisestä liiketoimintastrategiaansa ja tavoittelevansa nollapäästöjä vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi yhtiö kertoo keskipitkän aikavälin tavoitteekseen vähentää luotto- ja sijoitussalkkujensa hiilidioksidipäästöjä 40–50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Suosittelemme