Hyppää sisältöön

Kettuhahmo elävöittää kulttuurikierroksia ja lapset saivat sirkusryhmän – kehitysvammaisten kulttuuri- ja liikuntapalveluita kehitetään perinnön turvin

Tavoitteena on madaltaa kynnystä lähteä mukaan toimintaan. Kehitystyötä on tehty kemiläisten kehitysvammaisten hyväksi lahjoitetun perinnön mahdollistamana.

Lapsiryhmä seuraa KulttuuriKetun esittelyä Kemin Taidemuseossa
Nukketeatterihahmon tavoin toimiva KulttuuriKettu Kuisma luotiin elävöittämään erityisryhmille vedettäviä taidemuseokierroksia. Pehmoketun ensiesiintyminen Kemin Sauvosaaren koulun erityisluokan kanssa sujui mainiosti. Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta,
Jenni Mehtonen

Kemissä on onnistuttu räätälöimään kulttuuri- ja liikuntapalveluita kehitysvammaisille lapsille ja aikuisille. Jo reilun vuoden ajan toimineessa ILMI-hankkeessa on kehitetty tapoja ja palveluita, jotka ovat tehneet kulttuuriin osallistumisen ja liikkumisen helpommaksi erityisryhmille.

Projektityöntekijä Heidi Jäärni kertoo, että kyselyn perusteella ilmeni tarvetta madaltaa kynnystä toimintaan hakeutumisellle.

– Kyselyissä tuli ilmi, että erityislasten perheillä voi olla hankaluuksia tulla mukaan kulttuuri- ja liikuntapalveluiden piiriin ja harrastustoimintaan. Haluamme madaltaa sitä. Samoin esimerkiksi kouluissa on liikuntakursseja, niitä kovasti toivottiin ja samalla madalletaan sitä kynnystä osallistua Kemin muihinkin liikuntapalveluihin ja järjestöjen toimintaan.

Kehitystyötä on tehty kemiläisten kehitysvammaisten hyväksi lahjoitetun perinnön turvin. Sen avulla on jo esimerkiksi perustettu pienten erityislasten sirkusryhmä, koulutettu musiikinopettajia, perustettu kouluihin liikuntaryhmiä, tehty näytelmää sekä elokuvia ja luotu kettuhahmo, KulttuuriKettu Kuisma, elävöittämään museokierroksia.

– Musiikkitoimessa haluttiin koulutusta musiikinopettajille ja sitä onkin järjestetty ja jatkossa tulee esimerkiksi bändileiritoimintaa ja bändikurssia. Museossakin lähdettiin siitä, että minkälaisia toiveita kehitysvammaisilla ryhmillä on museon suhteen ja sitten syntyi tämä kettu, Jäärni kertoo.

Tanja Kavasvuo pitelee kettuhahmo Kuismaa olkapäällään.
KulttuuriKettu Kuisman apurina taidemuseokierroksilla on intendentti Tanja Kavasvuo. Kuva: Laura Valta / Yle

Esimerkkinä kynnyksen madaltamisesta on sirkuskurssi alle kouluikäisille.

– Lasten kulttuurikeskuksessa on järjestetty sirkuskurssia alle kouluikäisten perheille ja sillä tavalla tutustutetaan perheitä siihen harrastamisen maailmaan.

Menossa on myös yhteistyöproduktio Kemin kaupunginteatterin kanssa.

– Nyt teemme yhdessä Kemin kaupunginteatterin kanssa esitystä eli siellä on tulossa keväällä ensi-ilta, missä Leipätehtaan teatterilaiset pääsevät näyttelemään yhdessä Kemin kaupunginteatterin näyttelijöiden kanssa, Jäärni paljastaa.

ILMI-hanke päättyy toukokuussa, mutta toimintamallien halutaan jäävän pysyviksi.

Suosittelemme sinulle