Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Britannia tuomitsevat uiguurien julman kohtelun – BBC:n raportti paljastaa Kiinan keskitysleirien järjestelmälliset raiskaukset

Brittiparlamentissa kysytään, onko kyseessä uiguurien kansanmurha. Myös pääministeri Sanna Marin tyrmistyi BBC:n raportista.

Porttien takana Hotanissa, Xinjiangin alueella on vartioitu uiguurileiri, jota Kiina kutsuu "uudelleenkoulutusleiriksi". Kuva: Greg Baker / AFP

Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmaisseet syvän järkytyksensä uiguurien julmasta kohtelusta Kiinan keskitysleireillä.

Maiden kannanotot ovat kummunneet BBC:n raportista (siirryt toiseen palveluun), jossa kuvattiin yksityiskohtaisiin todistajalausuntoihin nojaten uiguurinaisten julmaa kohtelua kiinalaisilla keskitysleireillä.

– Nämä hirmuteot järkyttävät omaatuntoamme ja niistä täytyy koitua vakavia seuraamuksia, Yhdysvaltain hallituksen virallisessa kannanotossa sanotaan.

Britannian hallituksen mukaan BBC:n raportti näyttää "selviä merkkejä pahuudesta".

Parlamentissa puhunut brittiedustaja Nus Ghani vaati täydellistä oikeudellista tutkintaa Xinjiangin alueella olevien leirien kauheuksista.

– Näissä hirmuteoissa saattaa olla kyse jopa kansanmurhasta, Nus Ghani sanoi.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinto määritteli viime metreillään uiguurien kohtelun Kiinassa kansanmurhaksi.

Pääministeri Marin: Silmiä ei voi sulkea

Uiguurien julma kohtelu on herättänyt maailmalla muutoinkin suurta huomiota. Myös pääministeri Sanna Marin on ilmaissut tyrmistyksensä.

– Kansainvälinen yhteisö ei voi sulkea silmiään Kiinan politiikalta, joka polkee ihmisoikeuksia ja sortaa vähemmistöjä, pääministeri Sanna Marin tviittasi eilen.

Marinin mukaan kauppa ja talous eivät ole syitä kääntää katsetta julmuuksista. Hänen mukaansa ihmisoikeuksien on oltava keskiössä kahdenvälisissä ja monenvälisissä keskusteluissa.

Raiskauksia ja nälkiinnyttämistä

Uiguurit on kymmenen miljoonan ihmisen vähemmistö Kiinassa. Valtaosa heistä on uskonnoltaan muslimeja.

BBC:n raportti kuvaa yksityiskohtaisesti, kuinka uiguurinaiset ovat joutuneet järjestelmällisten raiskausten sekä muun seksuaalisen väkivallan ja kidutuksen kohteiksi.

Uiguureja on Kiinassa noin kymmenen miljoonaa. Uiguurivähemmistö on uskonnoltaan valtaosin muslimeja. Naiset lapsineen kulkivat Kashgarissa elokuussa 2005. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Leirillä olleet naiset kertovat joutuneensa useaan otteeseen huputettujen kiinalaismiesten joukkoraiskaamiksi.

Naiset kertovat myös siitä, kuinka he ovat joutuneet riisumaan vankitovereitaan, sitomaan heiltä kadet ja poistumaan huoneesta. Sen jälkeen naiset jäivät kiinalaismiesten armoille.

Keskitysleirillä vartijana työskennellyt – ja nimettömänä pysyttelevä – henkilö todistaa raportissa vankien kidutuksesta ja nälkiinnyttämisestä.

Todistusaineisto yllätti jopa asiantuntijan

Xinjiangin alueen asioihin perehtynyt Adrian Zenz arvioi, että BBC:n keräämä todistusaineisto näyttää, että seksuaalinen väkivalta ja kidutus on räikeämpää kuin on aiemmin arvioitu.

– Tämä on hirvittävintä todistusaineistoa, mitä olen nähnyt näiden julmuuksien alettua, Adrian Zenz sanoo.

Kiina kiistää BBC:n raportin tiedot ja sanoo niiden olevan valhetta ja tekaistuja.

Kiina nimittää uiguurileirejä uudelleenkoulutusleireiksi.

Suosittelemme sinulle