Hyppää sisältöön

Hovioikeus: Harjavallan veriteko ei ollut murhan yritys, teinitytön vankeusrangaistus lyhenee puolellatoista vuodella

Tapaus herätti suurta huomiota Harjavallassa vuoden 2019 lokakuussa.

Poliisioperaatio Harjavallassa.
Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Antti Laakso

Vaasan hovioikeus on muuttanut Harjavallassa suurta huomiota vuonna 2019 herättäneestä veriteosta annettua tuomiota.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi viime toukokuussa syytetyn, tekoaikaan 16-vuotiaan tytön viideksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen yhden naisen murhayrityksestä, toisen murhan suunnittelusta ja lisäksi törkeästä ryöstöstä.

Hovioikeus katsoi, että kyse ei ollut murhan vaan tapon yrityksestä. Oikeus hylkäsi syytteen murhan suunnittelusta ja katsoi, että kolmas rikos oli varkaus eikä törkeä ryöstö.

Tyttö oli teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen. Tuomion pituus aleni kolmeen vuoteen ja kymmeneen kuukauteen.

Tyttö pakeni laitoksesta väkivalloin

Tapauksessa oli kyse siitä, että tyttö yritti paeta lastensuojelulaitoksesta väkivalloin. Hän oli suunnitellut vahingoittavansa laitoksen työntekijöitä paetessaan. Teon tehtyään teinityttö pakeni, ja häntä etsittiin Harjavallassa huomiota herättävällä poliisioperaatiolla.

Hovioikeus katsoo, että tytön teko ei ole ollut erityisen raaka tai julma, vaan kyse oli nimenomaan tapon eikä murhan yrityksestä. Oikeus korostaa, että teko oli joka tapauksessa erittäin moitittava ja uhrin hengenlähtö olisi ollut mahdollinen.

Törkeä ryöstö puolestaan muuttui varkaudeksi, koska oikeuden mukaan tyttö ei ollut kohdistanut uhriinsa väkivaltaa anastustarkoituksessa vaan päästäkseen pakenemaan.

Hovioikeus korostaa, että tytön teko oli joka tapauksessa lajissaan erittäin vakava. Jos tyttö olisi ollut täysi-ikäinen ja täysin syyntakeinen, hän olisi saanut yli viiden vuoden vankeustuomion.

Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen. Siihen saa hakea valitusoikeutta korkeimmalta oikeudelta.

Suosittelemme sinulle