Hyppää sisältöön

Tikkurilan asemasta on tullut yksi nuorten suosituimmista kokoontumispaikoista – poliisi puuttunut useisiin huolestuttaviin ja väkivaltaisiin tilanteisiin

Kauppakeskus Dixistä ja Tikkurilan rautatieasemasta on kehkeytynyt nuorten suosituin kohtaamispaikka Vantaalla.

Poliisi on huolissaan Tikkurilan Dixiin kokoontuvista nuorista. Kuva: Sandra Crawford/Yle

Nuorten jokailtaiset kokoontumiset Tikkurilan rautatieaseman ympäristössä ovat lisänneet huolta ja levottomuutta, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan konstaapelit jalkautuivat poliisille tulleiden palautteiden johdosta Itä-Vantaalle viime viikolla. Muun muassa alueen järjestyksenvalvojat ja vartijat olivat ilmoittaneet huolensa nuorison suhteen.

Siviilivaatteissa liikkuneet poliisit havaitsivat, että kauppakeskus Dixistä ja Tikkurilan rautatieasemasta on kehkeytynyt nuorten suosituin kohtaamispaikka Vantaalla. Paikalla oli nuoria uselta paikkakunnilta.

– Kehäradan joukkoliikenneasemat keräävät porukkaa, sillä niihin on helppo tulla – etenkin nyt, kun esimerkiksi nuorisotiloihin ei koronan vuoksi pääse. Dixi ei kuitenkaan ole nuorille paras paikka kokoontua, sillä se on vilkas läpikulkupaikka, jossa liikkuu kaikenlaisia kulkijoita, sanoo valvonta- ja hälytystoiminnan ylikomisario Jussi Huhtela.

Useita huolestuttavia tilanteita

Poliisi kertoo havainneensa iltojen aikana useita huolestuttavia kohtaamisia, joihin piti puuttua. Tilaanteet liittyivät esimerkiksi päihteiden käyttöön, riitoihin ja tappeluihin tai niiden uhkaan.

Lisäksi aikuisten päihtyneiden paikallaolijoiden käyttäytyminen aiheutti nuorille epämiellyttäviä tilanteita. Poliisin mukaan välillä näytti myös siltä, että niistä olisi saattanut kehittyä väkivaltatilanteita aikuisten ja nuorten välille.

Eniten nuoria kokoontuu asema-alueilla viikonloppuisin, mutta korona-aikaan yhä enemmän myös arkena. Sosiaalisen median kautta kokoon saa kutsuttua nopeastikin suuren porukan.

Esimerkiksi perjantai-illan aikana paikalla oli poliisin arvion mukaan noin parisataa nuorta, osittain eri aikoihin.

– Nuoret kokoontuvat jopa kymmenien henkien ryhmissä. Porukoissa on myös paljon eri ikäisiä nuoria, kuten 11-vuotiaita vanhempien nuorten seurassa, ylikomisario Jussi Huhtela sanoo.

Hätäkeskukseen tuli ilmoitus perjantaina noin klo 19 aikaan, että Tikkurilan aseman edustalla olisi 30–40 nuoren joukkotappelu, jota kuvataan. Poliisipartio ei ehtinyt nähdä tappelua, mutta tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus ja ainakin yksi nuori sai vammoja.

Poliisin mukaan myös sunnuntaina alkuillasta paikalla oli jälleen joukkotappelu. Paikalla oli kolme poliiisipartiota selvittämässä tilannetta.

– Yleinen ilmiö Suomessa on, että valtaosalla ihmisistä menee oikein hyvin. Kuitenkin sillä osalla, jolla menee huonosti, menee yhä huonommin. He ovat vaarassa syrjäytyä. Jos nuorten perään ei kukaan katso, he saattavat löytyä esimerkiksi Dixin asemalta, sanoo Huhtela.

Poliisi lisää valvontaa aseman ympäristössä

Poliisi haluaa viestiä niin nuorille kuin heidän huoltajilleen, että Tikkurilan aseman tilat ja Dixi eivät ole sopivia ajanviettopaikkoja nuorille. Poliisi kehottaakin vanhempia selvittämään, missä heidän lapsensa liikkuu.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos aikoo lisätä valvontaa rautatieasemalla tulevana viikonloppuna. Poliisi tekee myös tiivistä yhteistyötä Vantaan kaupungin nuorisotyön ja lastensuojelun sekä kohteen vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kanssa.

– Olemme painottaneet, että Dixi on partioille yksi kärkipaikoista jalkautua, jos muuta tehtävää ei ole, sanoo ylikomisario Jussi Huhtela.

Lue seuraavaksi:

Liian tuttu tarina: Mies löi Nadir Luukkosta, 27, nyrkillä takaraivoon nakkikioskilla – "Putosin polvilleni ja iskin pääni asfalttiin"

Mikä avuksi nuorten järkyttävään väkivaltaan? Tutkijoiden mukaan taustalla on kolme tekijää, joista esimerkiksi kostoa ei ole tarpeeksi ymmärretty

Suosittelemme sinulle