Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kansliapäällikkö vahvistaa, että oikeusministeriön virkamiehet esittivät kuntavaalien siirtoa – Henriksson: "Kynnys siirtää vaaleja on erittäin korkealla"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja puoluesihteerit tyrmäsivät esityksen vaalien siirrosta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan Suomen tautitilanteen pitäisi olla paljon huonompi kuin se nyt on, jotta kuntavaaleja siirrettäisiin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Anne Orjala,
Terhi Toivonen,
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansliapäällikkö Pekka Timonen vahvistaa Ylelle ja STT:lle, että oikeusministeriön virkamiehet esittivät kuntavaalien siirtoa koronan takia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja puoluesihteerit tyrmäsivät ehdotuksen yksimielisesti. Virkamiesten ja puoluesihteeristön kiistasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Timosen mukaan esitys perustui kokonaisarviointiin, johon vaikuttivat erityisesti terveysturvallisuusriskit.

– Meillä on kaksi eri asiaa, eli ensinnäkin perinteinen vaaliturvallisuus: se, että vaalit ovat turvallisesti ja luotettavasti järjestetyt ja että demokratia toteutuu vaaleissa. Toinen on terveysturvallisuus, joka on näiden vaalien erityispiirre. Näiden yhdistelmään tämä arvio perustui, hän sanoo STT:lle.

Mikä oli suurin huolenaihe?

– En mene tämän pidemmälle tässä asiassa, Timonen sanoo.

Timonen vahvistaa samat perustelut myös Ylen haastattelussa. Vaalien järjestelyä jatketaan Timosen mukaan normaalisti. Ne on tarkoitus järjestää 18. huhtikuuta.

– Ei täällä pudoteta kynää sillä perusteella, että jotakin asiaa mietitään. Meillä on kaiken aikaa ollut vaalien valmistelutyö käynnissä ja sitä se on edelleen, Timonen sanoo Ylelle.

Kansliapäällikkö Pekka Timonen
Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Henriksson: Poliittiset päättäjät tekevät päätöksen

Oikeusministeri Henriksson myöntää Ylelle, että vaalien siirrosta oli erimielisyyttä. Virkamiesjohto katsoi, että syksy olisi helpompi ajankohta järjestää vaalit, jos ajatellaan terveysturvallisuutta ja kokonaisuutta.

Henrikssonin mielestä on hyvä, että virkamiehet tuovat oman näkemyksensä esiin, mutta poliittiset päättäjät tekevät lopulta päätöksen.

– Meillä on tähän ehkä eri tulokulma. Kynnys siirtää vaaleja on erittäin korkealla. Monissa maissa on järjestetty vaaleja koronan aikana. Viimeksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Hollannissakin on tarkoitus järjestää nyt keväällä, ministeri kertoo.

Viime viikolla oikeusministeri Henriksson arvioi Ylelle, että jos koronarajoituksissa siirrytään korkeimmalle eli kolmostasolle tai poikkeusoloihin, vaaleja ei voi järjestää. Päätöksiä tehtäisiin helmikuun aikana.

Henriksson sanoo, että tautitilanteen pitäisi olla paljon huonompi kuin se nyt on. Henrikssonin mukaan epidemian ja rokotusten etenemistä seurataan koko ajan.

– Minusta ja puoluesihteereistä vielä ei ole aika tehdä päätöstä vaalien siirtämisestä, vaan vaalit pidetään. Terveysturvallisuuden eteen tehdä edelleen töitä. Valmistelu jatkuu, Henriksson sanoo.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ja oikeusministeriö ovat työstäneet kunnille toimintaohjeita, joilla vaalit voidaan järjestää koronaturvalllisesti. Ne tullaan lähettämään kuntiin lähiaikoina.

Kansliapäällikkö: Tärkeimmät järjestelyt vaalipäivänä

Oikeusministeriöllä ja puoluesihteereillä oli eilen illalla yhteinen kokous, jossa esityksestä kerrottiin. Ylen haastattelussa Timonen ei halua paljastaa sitä, mihin ajankohtaan virkamieskunta olisi vaalit halunnut siirtää.

– Sitä keskustelua ei käyty. Toki meillä olisi ollut siihen kanta, jos keskustelu olisi siihen edennyt. Mutta kun tämä kanta valmistelujen jatkamisesta oli selkeä, jatkokeskustelua ei ollut aihetta käydä.

Suomen Kuvalehden mukaan puoluesihteerien keskuudessa on ollut tyytymättömyyttä oikeusministeriön tapaan valmistella koronavaaleja.

Tyytymättömyys koskee lehden mukaan sitä, että tarvittavien poikkeusjärjestelyjen laajuus olisi ymmärretty turhan myöhään.

Timonen sanoo Ylelle, että virkamiehet tekevät kaiken voitavansa turvallisten vaalien eteen.

– Saattaa olla perusteltua muistaa, että keskeiset koronaturvallisuuden kannalta merkitykselliset järjestelyt tulevat tehtäväksi vaalipäivänä ja vaalien järjestämisestä vastaavat kunnat. Pyrimme siihen, että meillä on kunnille mahdollisimman hyvä ohjeistus, jossa kaikin mahdollisin keinoin pyritään takaamaan vaalien terveysturvallisuus.

Timonen ei halua spekuloida sitä, milloin vaalien siirrosta pitäisi viimeistään tehdä päätös, jos tällaiseen ratkaisuun päädyttäisiin.

– Poliittinen esimieheni on eilen sanonut hyvin yksiselitteisesti, että vaalien valmistelua jatketaan ja sen mukaan me virkamiehet toimimme, hän sanoo Ylelle.

Antton Rönnholm, puoluesihteeri, SDP
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm huomauttaa, että monissa maissa on järjestetty vaaleja korona-aikana vielä paljon Suomea hankalimmissakin tautitilanteissa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Vaaleja on järjestetty huonommissakin tautitilanteissa

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm olipaikalla oikeusministerin koolle kutsumassa kokouksessa. Hän kertoo, että puoluesihteereiden näkemyksen mukaan virkamiesjohto ei esittänyt mitään uutta tietoa, joka olisi muuttanut aiempaa arviota.

– Meistä viimeisten viikkojen aikana ei ole tapahtunut mitään sellaista, mikä edellyttäisi, että nyt pitäisi tehdä päätös siirtämisestä, Rönnholm sanoo.

– Monissa maissa on järjestetty vaaleja korona-aikana vielä paljon Suomea hankalimmissakin tautitilanteissa. Vaalit ovat kuitenkin oleellista demokratiassa. Kaikki puolueet ovat olleet sitä mieltä, että ne pitää järjestää suunnitellussa aikataulussa, hän perustelee.

Rönnholm kertoo, että heillä on seuraava kokous helmikuun kolmannella viikolla, mutta asian niin vaatiessa puoluesihteerit ovat valmiit kokoontumaan vaikka viikoittain.

– Kyllä tätä seurataan koko ajan tiiviisti. Jos kokisimme, ettei vaaleja pysty turvallisesti järjestämään, emme esittäisi valmistelun jatkamista, Rönnholm vakuuttaa.

Siirtämisestä keskusteltu pitkin syksyä

Myös Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo on vaatinut mielipidekirjoituksessaan Turun Sanomissa ja Helsingin Sanomissa kuntavaalien lykkäämistä syksyyn koronan takia.

Paloheimo arvioi Ylen haastattelussa, että koronaan liittyviä turvallisuusohjeita on hyvin vaikea noudattaa äänestyspaikoilla. Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että osa ihmisistä jättää äänestämättä.

Oikeusministeri Henriksson sanoi jo joulukuussa, että kuntavaalit järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Henriksson sanoi tuolloin, että demokratiaan kuuluu vaalien toimittaminen ajallaan vaikeissakin olosuhteissa.

15.40 Juttuun päivitetty oikeusministeri Henrikssonin ja puoluesihteeri Rönnholmin kommentit.

Suosittelemme sinulle