Hyppää sisältöön

Suomikin ottaa käyttöön koronarokotepassin – tieto koronarokotteesta tallennettaisiin Omakantaan

Koronarokotepassi voisi helpottaa matkustamista, jos useat EU-maat ottavat sen käyttöön.

Koronarokotteita on jaettu vasta vähän. Kun rokote yleistyy, rokotetut mahdollisesti pääsevät helpommin matkustamaan. Kuva: AOP
Maria Stenroos

Ylen tietojen mukaan Suomi on ottamassa käyttöön koronarokotetodistuksen. Asian vahvisti perjantaina iltapäivällä sosiaali- ja terveysministeriö STM, joka kertoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) valmistelevansa asiaa.

EU-maat ovat keskustelleet niin sanotuista rokotepasseista, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi matkustamisessa. Yhteistä EU-maiden päätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty. Useat jäsenmaat valmistelevat todistuksia.

Kun suurempi määrä väestöstä on rokotettu, rokotustodistuksia voitaisiin käyttää esimerkiksi matkustamisessa.

Suomessa koronarokotetodistus toteutettaisin niin, että Omakanta (siirryt toiseen palveluun)-järjestelmään vietäisiin tiedot rokotteista. Rokotustodistus voisi olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, viivakoodi, QR-koodi tai näiden yhdistelmä. Se voitaisiin myös tulostaa paperille, kertoo STM.

Omakanta on järjestelmä, jossa suomalaiset voivat itse käydä sähköisesti tarkistamassa terveystietojaan.

Rokotetodistuksen käyttöön otto vaatii valtioneuvostolta asetuksen, jota valmistellaan parhaillaan.

Tietoja on vaikea onkia kannasta

Sähköisen rokotetodistuksen kehittäminen vie vielä aikaa.

Yksi pullonkaula on kunnissa, jotka rokottavat ja vievät tietoja Kanta-palveluun. Kirjaamiskäytännöt ovat kirjavia.

-Kuntia on velvoitettu kirjaamaan rokotustiedot Kantaan. Velvoite määrämuotoiseen tiedon tallentamiseen on tullut voimaan vuonna 2018, mutta vain osassa sote-organisaatioden tietojärjestelmistä pystytään tämä tekemään. Siksi Omakanta-palvelusta ei ole voitu koota asiakkaalle rokotekorttia tai -todistusta, sanoo Digitalisaation ja tiedonhallinnan yksikön johtaja Minna Saario STM:stä.

Käytössä olevista tietojärjestelmistä HUS-alueen Apotti pystyy tallentamaan tiedot oikeassa muodossa, muiden järjestelmien osalta tilannetta selvitetään.

Kun tiedot on saatu Omakantaan, ihminen voisi itse saada rokotetiedot kootusti näkyviin.

Rokotetiedoille ideoidaan jo monenlaista käyttöä

Perusoikeuksien kannalta ei ole yhdentekevää, mihin kaikkeen rokotetietoja käytettäisiin. Tätä asiaa ei vielä ole valmisteltu.

– On keskitytty matkustamiseen: useat maat edellyttävät rokotetodistusta, Saario sanoo.

Haluja käyttää rokotetietoja löytyy monelta suunnalta. Esimerkiksi työnantajaliitto Paltan mielestä rokotepassilla voisi avata epidemiasta kärsinyttä yhteiskuntaa.

– Palvelualoilla etenkin matkailupalvelut sekä kulttuuri- ja tapahtuma-ala ovat hätätilassa. Epävarma näkymä tulevaisuuteen sekä mahdollisesti tiukentuvat rajoitukset vaikeuttavat tilannetta entisestään. Koronapassin avulla voisimme avata turvallisesti yhteiskuntaa ja palauttaa luottamusta tulevaan, toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo Paltan tiedotteessa.

Liitto haluaa mukaan rokotepassin valmisteluun.

Tanska ja Ruotsi ottavat myös käyttöön

Tällä viikolla Tanska ja Ruotsi kertoivat ottavansa käyttöön rokotepassit.

Ensimmäisenä rokotetodistuksia toivoi matkailukäyttöön Kreikka. Maa suunnittelee, että Kreikkaan matkustavat välttäisivät pakollisen koronatestin rajalla, jos heidät on rokotettu ja tästä on todistus.

Myös lentoyhtiöiden etujärjestö IATA kannattaa rokotetodistusten käyttöä matkailussa. Suomessa Finnair ennakoi, että jossain vaiheessa todistuksia käytetään matkailussa, mutta yhtiö ei vielä ollut päättänyt omaa kantaansa todistuksiin.

Lue myös:

Lentokentän portilla tarvitaan 50-sivuinen sääntöpino, kun ennen riitti lippu ja passi – EU:n suunnittelema rokotetodistus voisi helpottaa koneeseen nousua

Suosittelemme sinulle